Știați că – în județul Satu Mare are loc o cercetare agricolă ce a început acum 62 de ani, fiind cea mai longevivă din România

Munca de cercetare în România a intrat într-un con de umbra, intr-o societate bazată tot mai mult pe consumerism și mai putin pe dezvoltare si inovare. Dar în ciuda faptului că cercetarea nu este promovată, aceasta există și ea are loc chiar și în județul Satu Mare. Stația de cercetare Livada este locul unde o mână de oameni dedicați fac o astfel de muncă ce necesită multă răbdare, dar mai ales dăruire. Cercetarea în agricultură este o muncă de durată, a cărei rezultate trebuie urmărite în decursul anilor, înainte de a lua concluzii și a produce noi curente în domeniu.
La stația de cercetare din Livada este în desfășurare cea mai veche cercetare agricolă a fertilizanților și amendamentelor, care are loc în România, ea fiind pornită în 1961 și ajunsă la cel de-al treilea coordonator, Patrick Ursan, un tânăr dedicat acestui domeniu, chiar dacă nu este unul la modă printre tinerii de vârsta lui. Acesta are în grijă peste 600 de parcele de teren pe care le urmăreste indeaproape la cum reactionează plantele la aplicarea de fertilizanti si amendamente.
„Eu am 26 de ani, mă ocup cu cercetarea in agricultură, mai exact pe tema „Experiențe de lungă durată” incepute in anul 1961 de către dr. Ioan Boeriu, si continuate de Paul Kurtinecz
Ce inseamnă ?
Pe aceeași suprafață de teren, timp de 62 de ani s-au aplicat aceleași doze de fertilizanți și amendamente, iar acum se studiază efectele colaterale ale aplicării acestor inputuri.
La nivel national, au fost concepute in mai multe statiuni de cercetare experiente de lunga durată in aceeasi manieră, dar actual, suntem singurii care mai păstrează experientele cu amendamente si ingrasaminte in aceeasi manieră( schema experimentală)
La nivel national exista experiente de lunga durată, dar au alte scheme experimentale sau factori care se studiază, si nu sunt asa de vechi si bine intreținute.”, ne transmite Patrick Ursan.
Patrick, care conduce munca de la laboratorul de Ingrasaminte si Amendamente este doar unul din cei câțiva oameni pasionați de agricultură și dedicați muncii pe care o fac la statia de cercetare Livada. Alături de el merită menționați și: Smit Gergely Andrei – Laboratorul de Ameliorarea Trifoiului, Acs Peter Balazs – Laboratorul de Combatere si Protectie a Dăunatorilor, Andras Beniamin – Laboratorul de testare Culturi Comparative, Mondici Suzana – Laboratorul de Combaterea Buruienilor și directorul Sîrca Crucița.
Patrick a preluat munca de cercetare a laboratorului de ingrasaminte de la cercetătorul Paul Kurtinecz, care s-a retras din activitate recent, care la rândul său a preluat-o de la cel care a psu bazele acestei cercetări experimentale, în 1961, dr. Ioan Boeriu.
Pasiunea pe care o pune în munca sa l-a făcut pe Patrick să ajungă să studieze domeniul chiar și în Anglia, alături de alte persoane dedicate cercetării în agricultură.
„Managementul acestor experiențe nu este usor, iar din dorința de a afla cat mai multe despre cat mai putine, am inceput să interactionez cu persoanele care conduc cele mai vechi experiente de lungă durată ( începute in 1843), din Anglia, de la institutul Rothamsted. Dorind să le vizitez, am fost invitat la o conferință ” Experiențe de lungă durată-Întâmpinarea provocărilor viitoare” , in care am prezentat un poster cu date obținute la Statiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Livada, si am vizitat unele experiente stationare, arhiva si muzeul institutului
Experința a fost una pozitivă, intâlnind multe personalități stimate in cercetarea agricolă mondială, iar principalele dileme si provocări sunt legate de sustenabilitatea agriculturii in viitor, de schimbari pe care Agricultura o să fie nevoită să le realizeze pentru atingerea unei economii axate pe emisiile scăzute de dioxid de carbon, emisii care duc la incalzirea globală”, mai afirmă Patrick

ULTIMELE ȘTIRI
Un jandarm aflat în timpul liber, salvator pentru o persoană căzută pe stradă
Amenzi de zeci de mii de lei date de polițiștii de frontieră în urma unei acțiuni pe drumurile spre ...
"Bătrânii noștri nu au băut apă, numai vin" - Laszlo Hetei despre rolul cramelor din Beltiug
Din casa de copii, în lumea afacerilor -Anton Varga și Eliezer Cleaning, o poveste de viață și de mă...
Conceptul unic de cartier - fără garduri între vecini - a început construcția de case in Satu Mare
Eleganță, rafinament și prețuri imbatabile, la evenimentul „Say Yes To The Dress” organizat de desig...
Polițiștii au reținut un sătmărean "pasionat" să intre în curțile oamenilor
Un tânăr șofer, mort de beat, a luat în plin în stâlp la Carei
O șoferiță din Satu Mare a lovit un minor beat, care a trecut drumul pe unde l-a tăiat capul
Anunț de mediu - Rațiu Cosmin Constantin și Rațiu Cosmina Oana "PUZ - Zona mixta de locuit și servic...
Mircea Govor despre drumul expres Satu Mare - Iar "Un angajament respectat pentru dezvoltarea infras...
Restaurant Tei împlinește 32 de activitate neîntreruptă
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare