Bebeluș mort la Spitalul Județean – părinții acuza brutalitatea medicilor. S-a deschis o ancheta penala
Doi tineri din județul Satu Mare suferă și își cauta dreptatea pe unde pot, după ce, în loc să se bucure de venirea pe lume a unui copil, rod al iubirii lor, îl jelesc, informează www.bihorjust.ro
Dupa o naștere brutala, atât asupra mamei cât și a celui mic, nou născutul a ajuns la Oradea de Urgență, cu mai multe traumatisme, rezultând și decesul lui a doua zi. Acum totul este anchetat de oamenii legii, în timp ce cei de la Spital au ținut totul ascuns luni de zile.
Ancheta penală, aflată în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, vizează personalul medical care a asistat naşterea, trei medici, o asistentă medicală şi o moaşă din cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Satu Mare. „Ucidere din culpă” este acuzaţia în faţa căreia trebuie să răspundă cei din echipa care l-au adus pe lume pe micuţul Mateo, condamnându-l la moarte – cu multiple fracturi craniene şi hemoragie cerebrală. Un caz şocant care a fost aruncat într-un con de umbră inclusiv de presă, care a relatat sumar tragedia, fără a mai urmări, însă, subiectul.
Iată ce spune Maria Magdalena Horváth, tânăra mămică din Satu Mare căreia i s-a furat şansa de a-şi creşte primul său copil. „În dimineaţa de 1 aprilie 2023, pe la ora 02:30, m-am prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare acuzând dureri specifice naşterii, fiind însărcinată în 40 de săptămâni. Până în acel moment sarcina a decurs normal. Pe tot parcursul sarcinii am făcut analize şi controale periodice la cabinetul doctorului ginecolog Vasile Matiz, acesta fiind medicul care m-a supravegheat şi consultat în decursul celor 9 luni”, îşi începe trista poveste Maria Horváth. „Chiar înainte cu o zi de internare, pe 31 martie, m-am prezentat la cabinetul dr. Matiz pentru consult, iar ecografia efectuată la aceeaşi dată a concluzionat că fătul este bine dezvoltat, cu o greutate de aproximativ 3,582 kg., fiind poziţionat cu capul în jos în pântec, aspect care prezuma că acesta era pregătit să treacă prin canalul de naştere. Internarea mi s-a făcut pe Secţia de Obstetrică–Ginecologie. În jurul orei 07:00 a sosit doamna doctor Varodi Viorica (şefa de secţie – n.a.), care era de gardă în acea zi şi care m-a asistat la naştere. Nu reţín exact ora, însă în jurul prânzului s-au rupt membranele, au început contracţiile, iar la ora 14:00 am fost transferată în sala de naşteri”, declara mama bebelușului citata de www.bihorjust.ro. Ce a urmat, sunt scene demne de un scenariu de film horror…
„Înainte de a începe expulzia, doctoriţa care conducea naşterea, Varodi Viorica, şi-a introdus efectiv mâna în mine, încercând, presupun, rotaţia manuală a fătului, dar fără rezultat, pentru că probabil copilul s-a speriat şi a rămas blocat în bazin. După aceasta, la indicaţiile ei, am început să mă forţez să împing cu toată puterea, însă tot fără rezultat. Doctoriţa nu a mai avut răbdare, a smotocit iar cu mâna în mine, iar două moaşe mă apăsau cu coatele pe burtă, din toate puterile, pentru a facilita expulzia. După câteva încercări ineficiente, a fost chemată a treia persoană, care, de asemenea, a început şi ea să mă apese intens pe burtă. În cele din urmă, copilul meu a fost forţat să iasă, exercitându-se asupra lui o forţă imensă, atât din partea cadrelor medicale, a moaşelor, cât şi din partea mea căci, deşi eram epuizată, m-am străduit să împing împreună cu ei. După ce a ieşit, băieţelul meu nu a plâns, mi s-a spus că avea lipsa de oxigen şi a primit scorul Apgar 5 de la dna dr. Maria Fodor, care a asistat la naştere. Din acest motiv a şi fost transferat la Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).
După o scurtă perioadă de timp, mi s-a transmis că starea copilului s-a mai stabilizat şi că respiră mai bine”, îşi mai aminteşte tânăra. Dar lucrurile nu au intrat pe un făgaş normal, dimpotrivă.
Din păcate, a doua zi, după de a ajuns la Oradea, bebelușul a decedat, bucuria celor doi tineri de a fi parinti fiind de doar 24 de ore.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare