Meciurile trucate sunt în creștere, în ciuda eforturilor depuse pentru combaterea lor
În ciuda eforturilor comune ale autorităților, cluburilor și operatorilor de pariuri precum Winner, meciurile trucate reprezintă în continuare o realitate. O confirmă cel mai recent raport anual dat publicității de Sportradar Integrity Services, potrivit căruia în 2023 au fost nu mai puțin de 1.329 de evenimente sportive suspecte. Dintre ele, 880 au fost meciuri de fotbal.
Intitulat „Pariuri asupra corupției și a găsirii meciurilor în 2023”, raportul se bazează pe monitorizarea de către Sportradar a 850.000 de evenimente și meciuri din 70 de sporturi. Cele 1.329 de meciuri suspecte au avut loc în 11 sporturi din 105 țări.
Potrivit reprezentanților agenției, cifrele sunt în oarecum similare cu cele din anul precedent: „Comparativ cu 2022, datele indică faptul că rata de manipulare suspectată în toate sporturile a rămas constantă la 0,21%, sau unul din 467 de meciuri în 2023. În mod similar, analiza nu a marcat niciun sport care să aibă un raport de meci suspect mai mare de 1%, confirmând că în 99,5% dintre evenimentele sportive monitorizate nu au fost detectate pariuri suspecte”.
Meciurile de fotbal au reprezentat 66% din totalul evenimentelor sportive asupra cărora planează suspiciuni, procentul fiind cu 2% mai mare decât cel din anul precedent. În termeni reali, aceasta a reprezentat o creștere de 103 meciuri.
Piețele din prima repriză sunt cele mai afectate
Cei de la Sportradar au anunțat că „în marea majoritate a meciurilor suspecte, mai precis în 95% din cazuri, s-au plasat pariuri live care au ridicat semne de întrebare. În cadrul acestui grup de meciuri, pariurile suspecte au apărut în prima jumătate a jocului în 70% din cazuri. Acest lucru nu este neașteptat, având în vedere că piețele dedicate primei reprize au fost vizate în aproximativ 36% dintre meciurile suspecte și faptul că primele 15 minute continuă să fie perioada de timp cea mai afectată de modelele de pariere suspecte la nivel global”.
Manipulările combinate ale rezultatelor continuă să fie cea mai comună metodă de manipulare suspectă la nivel global, reprezentând 44% din potrivirile suspecte. Acest lucru presupune ca o echipă să piardă la un anumit număr de goluri sau să se asigure că este marcat un anumit număr de goluri.
Al doilea cel mai frecvent tip de manipulare suspectat a continuat să fie „Numai peste” (30%), care necesită să se marcheze un anumit număr minim de goluri, indiferent de metodă.
Indicarea scorului corect reprezintă 5% din toate manipulările suspectate la nivel global. „Cu toate acestea, trebuie subliniat că într-o regiune, manipulările scorurilor corecte au reprezentat 30% din toate meciurile suspecte. Este un procent foarte mare, mult peste media globală, și este caracteristic pentru mai multe echipe care implicate în manipularea meciurilor din respectiva regiune, deoarece corectarea scorurilor necesită de obicei complicitatea unui număr mare de jucători din ambele echipe”, a comunicat Sportradar.
A crescut numărul meciurilor trucate în eșaloanele superioare
Numărul meciurilor de nivel superior afectate a crescut de la 17,5% în 2022 la 24% în 2023. De obicei, cel mai înalt nivel al fotbalului național este mai puțin susceptibil la astfel de practici, deoarece salariile mai mari ale jucătorilor reprezintă măsuri de descurajare și de prevenire. De asemenea, educația jucătorilor și verificarea amănunțită sunt mai răspândite la aceste niveluri de elită. Cu toate acestea, unele țări nu au măsuri de protecție în vigoare, creând o oportunitate pentru infracțiunile de acest tip.
„Investiția continuă în dezvoltarea tehnologiei este cheia pentru descoperirea cazurilor de aranjare a meciurilor, altfel greu de detectat. În combinație cu accesul la datele din conturile pariorilor și cu parteneriatul cu actorii din industrie, avem o suită de instrumente puternice care ajută atât la prevenirea, cât și la detectarea riscurilor la adresa integrității sportive. Alte progrese în lupta împotriva aranjarea meciurilor vor fi posibile pe măsură ce modelele AI continuă să învețe și ne vom continua să ne perfecționăm expertiza pentru a proteja sportul de manipulare”, a declarat Andreas Krannich, șeful departamentului de Integritate, Protecția Drepturilor și Servicii de Reglementare.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare