Restaurante vs producători casnici, taxe vs muncă la negru. În preajma Paștelui reîncepe războiul gospodine vs afaceri controlate și impozitate
Odată cu apropierea sărbătorilor, ofertele pentru platourile de mâncare și prăjituri ”de casă” se înmulțesc „ca ciupercile după ploaie„ pe tot internetul. Vorbim despre un trend apărut relativ recent care a luat amploare în perioada pandemiei și care a afectat considerabil vânzările făcute de către cofetării și restaurante, pornind astfel un război de cele două părți.
Vânzătorii promit produse făcute în casă cu ingrediente de calitate care să redea gustul prăjiturilor de demult, și nu sunt puțini cei care apelează la ei.
”Inițial am făcut platouri doar pentru familie și prietenii apropiați, care erau încântați de ce gustau la mine de fiecare dată. Cu timpul vorba a început să umble și să mă recomande mai departe, așa că am început să iau comenzi ori de câte ori mi-a permis timpul”, ne povestește una dintre sătmărencele care realizează platouri acasă.
Cei care muncesc legal, închid rând pe rând
De cealaltă parte însă se află restaurantele și cofetăriile, producătorii atestați și certificați, care vorbesc cu amărăciune despre efectul pe care apariția vânzătorilor de pe internet l-a avut asupra afacerilor lor. Deși folosesc ingrediente de calitate și au grijă să le ofere clienților cel mai bun gust dar și produse ingenioase, pare să nu mai fie suficient. Vânzările au scăzut chiar și cu jumătate în perioada sărbătorilor.
”Chiar dacă venim cu produse noi, oamenii nu mai comandă. În ultimii ani foarte mulți s-au îndreptat înspre ”producătorii” de pe internet, care fac prăjituri și platouri acasă, la prețuri mai mici decât cele găsite în restaurante și cofetării. În timp ce ei își văd liniștiți de comenzi, noi avem de plătit salarii și taxe la stat, noi avem de îndeplinit condiții pentru a funcționa, pentru a scoate cele mai bune produse. Multe cofetării deja s-au închis și dacă nu se va face ceva curând, și mai multe se vor închide din cauza vânzătorilor de pe internet”, ne spune Adrian Râpa, administrator al cofetăriei Fantezia Decor.
Autoritățile nu au lege în baza cărora să intervină
Între timp, autoritățile sunt legate la mâini. Țara noastră nu dispune de legi care să le permită să intervină și să acționeze în acest caz de concurență ilegală și neloială, drept urmare sancțiuni nu sunt.
”Din păcate legal nu sunt multe de făcut. Deși vorbim despre o concurență ilegală și neloială, la noi nu există legislație în acest sens drept urmare noi nu avem cum să intervenim. Conform regulamentelor europene în vigoare există o relație directă între producător și consumator. Noi putem interveni doar în cazul în care vorbim despre o locație înregistrată și atestată însă sperăm să se reglementeze această situație cât de curând”, a declarat directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuța, pentru Obiectiv SM.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare