OPINIE – ANALIZĂ! Partide mici, scoruri mici. Oameni mari, tot scoruri mici la alegerile locale
În primele zile de după alegeri se simte încă vibrația rezultatelor și euforia votului în rândul cetățenilor, pe la fiecare terasă și la fiecare întâlnire subiectul principal de discuție fiind cel al rezultatului alegerilor.
În timp ce toți discută despre primele locuri, noi am ales să ne îndreptăm atenția și spre ultimele locuri din lista participanților la „concursul” electoral, respectiv la partidele mici.
SOS România și Partidul Patrioților nu sunt o revelație a acestor alegeri, așa cum mulți dintre membrii lor ar fi sperat, dar nici o dezamăgire prea mare nu sunt, dat fiind faptul că sunt partide noi și fără o infrastructură bine pusă la punct, fără membrii și fără acțiuni pe care să le prezinte alegătorilor pentru a le câștiga votul. Lipsa lui Dan Băbuț din viața politică în ultimii 8 ani s-a văzut la urne, acolo unde a adunat aproximativ 185 de voturi. Candidatul SOS la primărie a fost propulsat puțin de partid, dar are și acesta limitele lui, adunând 516 voturi, ceva mai slab decât candidatul de la Consiliul Județean, Vasile Deac, dacă e să ne raportăm la populația din municipiu și la cea din județ. Deac a obținut aproximativ 2800 de voturi.
Ceva mai jenant s-au incheiat alegerile pentru Adelin Ghiarfaș, viceprimar în funcție, care în campanie ne spunea de pe toate blocurile „Fapte, nu vorbe”, dar se pare că faptele lui nu au fost văzute de sătmăreni, așa cum nici el nu a prea văzut votul lor. Doar 1200 de voturi a strâns acesta, tot mai puține cu fiecare tură de alegeri la care participă. Iar dacă privim și voturile pentru lista de consilieri a Forța Dreptei, Adelin a fost orice, dar numai locomotivă nu, căci are o diferență de doar aproximativ 30 de voturi peste listă, astfel că nu a fost privit de sătmăreni ca un model, fiind luat si el „la pachet cu lista de consilieri. Făcând aceeași paralelă ca la cei de la SOS, Adelin, cu state vechi în politică și care s-a lăudat că are fapte de prezentat, s-a descurcat mai prost decât colegul său candidat la Consiliul Județean, Stefan Csordas, aflat la prima participare în alegeri, care a adunat aproximativ 4500 de voturi, detasându-se considerabil și față de lista de consilieri județeni propusă cu aproximativ 250 de voturi.
În timp ce pentru unul voturile sunt încurajatoare să continue să muncească pentru a consolida o imagine de politician, pentru a putea candida la următoarele alegeri, pentru celălalt cifrele transmit că a început să se facă de rușine tot mai mult la urne, oricât se prezintă că ar fi muncit ceva.
Trecând la cei de la AUR, aflați de asemenea la primul scrutin local, cu oameni fără experiență pe prima scenă a politicii, s-au descurcat ceva mai bine decât cei de la Forța Dreptei, Tișea obținând cu peste 200 de voturi mai mult decât Ghiarfaș, chit că n-a apărut în peisaj decât de câteva săptămâni.
La județ vom continua cu cei de la PMP, dat fiind faptul că AUR nu a avut candidat. Liviu Pop s-a obișnuit să fie candidat doar de dragul de a se vedea pe afișe, căci cifrele i-au arătat și în rândurile trecute și de această dată că politica are o limită pe care a atins-o deja.
Când vorbim de oameni la a doua, a treia sau cine mai știe a câta candidatură, care nu reușesc mai niciodată nimic sau de fiecare dată tot mai puțin, stai și te întrebi, pentru ce mai candidează? Pentru ce țin locul unui alt doritor care ar aduce un suflu nou și poate o șansă în plus partidului, indiferent cum s-ar numi el.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare