Danțu la Ciupercă din Oaș finanțat pentru promovare prin Asociația Zelena Oaș
Asociația Culturală Zelena Oaș și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), au semnat contractul de colaborare și co-finanțare, înregistrat cu nr. P2906/15.07.2024, a proiectului „Danțu’ la Ciupercă”, aria Patrimoniului Cultural Imaterial, secțiunea „Dansul Fecioresc”, de care aparține și „Roata Feciorilor”, inclusă pe Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial la 12 decembrie 2015.
Asociația Culturală Zelena Oaș este gestionată de Frații Zele, Petrică și Ionuț, cu studii în etnomuzicologie și etnologie, ducând mai departe numele și obiceiurile familiei Zele și a Țării Oașului și care se ocupă de promovarea Culturii Tradiționale din această zonă.
Danțul la Ciupercă are o mare însemnătate în rândul oșenilor, atât din punct de vedere moral, cât și spiritual, iar acest obicei în zilele duminicale și de sărbătoare încărca spiritual tot satul. Ciuperca înființată la începutul anilor 60, a avut ca scop adunarea comunităților și a obștilor sătești, formând un nucleu care a rezistat din punct de vedere tradițional până la sfârșitul anilor 2000 și în care se performa deprinderile adunate încă din fragedă pruncie a pașilor și a tehnicilor „tropotitului” din „danțul” oșenesc. Tot în acest cadru, se afirmau cei mai buni tropotitori și țâpuritori, care au fost aleși pe urmă să facă parte din ansamblurile locale și care au reprezentat cu mândrie Țara Oașului și obiceiurile acestei zone etnofolclorice deosebite, la Festivaluri și concursuri atât din țară cât și de peste hotare. După migrația oșenilor în Occident, acest eveniment a încetat să mai fie o prioritate pentru cei rămași acasă, iar „Ciupercile de danț” care altădată erau pline de culoare și veselie, sunt astăzi folosite doar în sezonul nunților și în cadrul acestora. Asociația și-a propus să readucă acest obicei de actualitate și îi așteaptă pe oșeni să se bucure, să țâpurească și să tropotească, precum părinții și bunicii o făceau la vremea lor în fiecare Duminică și sărbătoare.
Ne bucurăm ca anul acesta „Danțul la Ciupercă” va fi monitorizat la nivel național din partea AFCN și de unde vom arata importanța acestui act artistic cultural în comunitățile oșenești.
Partenerii evenimentului: Muzeul Județean Satu Mare
Casa Orășenească Negrești Oaș
Centrul Universitar Nord Baia Mare
Silvestru Petac- coregraf național
Academia Științifică Viena
Durata proiectului se va întinde de la semnarea contractului dintre Asociația Culturală Zelena Oaș și Administrația Fondului Cultural Național, până la 15.11.2024.
Toate detaliile, programul și desfășurătorul evenimentului se găsesc pe paginile sociale Frații Zele (Facebook, Instagram), cu informațiile specifice unde va avea loc „danțul” duminical.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare