Ședința a autorităților sătmărene pe tema febrei aftoase și a unui nou caz de pestă porcină africană

Prefectul Altfatter Tamas a convocat astăzi, 12.03.2025, în calitate de președinte, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), având în vedere confirmarea unui nou focar de pestă porcină africană (PPA) la porc domestic în localitatea Bătarci.
După prezentarea situației epidemiologice de către directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Nicolae Dumuța și a modalității de transmitere a bolii, CLCB a emis Decizia nr. 4/12.03.2025 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de Pestă Porcină Africană în exploatația privată din localitatea Bătarci, comuna Bătarci, județul Satu Mare. În cadrul acestui plan, s-au stabilit zonele de protecție în jurul focarelor pe o rază de 3 km incluzând localitățile Bătarci, Comlăușa, Șirlău,Tămășeni și zone de supraveghere pe o rază de 10 km, incluzând și localitățile Bocicău, Tarna Mare, Valea Seacă, Halmeu-Vii, Turț-Băi, Turț, Gherța-Mare, Băbești, Dabolț. De asemenea, exploatația comercială – ferma de porci aparținând Dan Agroprim 2014 SRL din localitatea Halmeu rămâne în zona de supraveghere.
Tot în cadrul ședinței de astăzi a fost adoptată DECIZIA Nr. 5 din 12.03.2025 privind măsurile de prevenire a apariției și evoluției Febrei Aftoase, conform Deciziei Centrului Național de Combatere a Bolilor nr. 1 din 11.03.2025, care prevede că începând cu data de 12.03.2025 toate instituțiile din Județul Satu Mare cu responsabilități în combaterea bolilor (DSVSA, Birourile Vamale, Ministerul Afacerilor Interne prin Poliția de Frontieră, Poliția Română și Jandarmeria Română, structurile de Poliție Locală), precum și operatorii din exploatațiile de biungulate (bovine, ovine, caprine, porcine), adoptă măsuri care să prevină apariția și evoluția febrei aftoase pe teritoriul României/Județul Satu Mare.
Astfel:
Traficul de camioane/autovehicule care transportă animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cai, furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România este fi interzis;
Afluirea și tranzitul dinspre Ungaria (toată țara) şi Slovacia (zona de restricții conform dispozițiilor Comisiei Europene) produselor de natură animală este interzis (carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biungulate, produse din carne provenite de la animale biungulate pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase (fiind acceptate produse preparate termic), laptele spot, produse din lapte, pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase, lapte materie primă pentru care nu se va putea face dovada că provine de la animale testate cu rezultate negative pentru febra aftoasă în ultimele 24 ore anterioare expedierii, material biologic, material seminal, subproduse de origine de origine animală);
Toate fermele care au afluit animale vii biungulate dinspre Ungaria şi Slovacia după 1 februarie 2025, vor fi inspectate şi în funcţie de constatări, se vor preleva probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploataţiei;
Se vor intensifica măsurile de dezinfecţie şi dezinsecţie la nivelul unităţilor de creștere a animalelor, cât şi la nivelul mijloacelor de transport de orice fel care intră sau ies din exploataţii.
”În urma aprobării la nivel național a cadrului organizatoric și procedural, începând de astăzi intră în vigoare în mod oficial la nivelul județului Satu Mare toate măsurile menite a preveni apariția febrei aftoase. Noi, la nivel local ne-am organizat de așa manieră începând cu data de 08 martie 2025, în spiritul acestor măsuri. Suntem un județ de graniță și pe relația Ungaria prin Petea traficul rutier de marfă este semnificativ, de asemenea nu trebuie neglijată intrarea prin Urziceni. Contagiozitatea crescută a virusului care produce această boală, gradul ridicat de difuzibilitate al acestei boli, modul de transmitere al bolii, eliminarea controalelor vamale ca urmare a intrării României în spațiul Schengen sunt factori care concură la pericolul major care ne pândește. Toate instituțiile responsabile rămân vigilente, în colaborare continuă cu DSVSA, solicit tuturor exigență și profesionalism. În același timp, împreună cu autoritățile locale ne pregătim pentru orice scenariu. Rog de asemenea și micii crescători de animale, la nivelul gospodăriilor rurale să respecte toate măsurile de prevenție a apariției și răspândirii acestei crunte boli, care odată confimată produce pagube materiale enorme!” – prefect Altfatter Tamas.

ULTIMELE ȘTIRI
Sătmărenii de la SavElectro, parteneri BookLand într-un amplu proiect de modernizare de școli
Sătmărean prins cu droguri comandate de pe internet și aduse în țară cu curierul
Interpretul Ghiță Botoș mulțumește sătmărenilor care s-au implicat în lupta lui cu boala
Deputatul Mircea Govor cere o strategie națională pentru combaterea bullyingului din școli
O brutărie din Tășnad a fost închisă de ANPC - multe nereguli constatate
Akcent te așteaptă la Restaurant Capricci - fără trandafiri, dar cu un show de zile mari
Pălinca de Satu Mare a ajuns pe cele mai mari aeroporturi din România
Bătrâna Dacie a lui Ovidiu s-a stricat în Las Vegas, înainte de finalul aventurii
Deputatul Magyar Lorand anunță un program de sprijin guvernamental pentru legumicultori
Doi sătmăreni au fost reținuți pentru contrabandă
Un nou focar de pestă porcină africană în județul Satu Mare
14 containere pentru deșeuri textile au fost amplasate în municipiul Satu Mare
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare