Cum a pierdut Petric mandatul de interimar – sau cum să te naști pierzător

HomeOpinii

Cum a pierdut Petric mandatul de interimar – sau cum să te naști pierzător

Să începem cu începutul: niciodată într-un partid politic nu va curge lapte și miere și nu va fii liniște și pace și nu vom vedea nici o copilă cu coș

Liberalii și-au depus candidaturile la BEJ. Își doresc să trimită la București un senator și doi deputați
ALDE Satu Mare: ”Potențialul agricol al județului Satu Mare trebuie protejat și valorificat”
Alegerile de sâmbătă din Satu Mare – când oamenii au mai multe în comun, sunt mai conștiincioși și merg la urne
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Să începem cu începutul: niciodată într-un partid politic nu va curge lapte și miere și nu va fii liniște și pace și nu vom vedea nici o copilă cu coș de nuiele aruncând cu petale în timp de zburdă într-un picior și toata lumea își zâmbește. NICIODATĂ! La noi toți vor funcții, toți vor avansări, influență, toți vor să aibă ceva de câștigat. Și așa te trezești cu președinți peste noapte la care nu te așteptai, dar niciodată nu e pentru cine se pregătește ci pentru cine se nimerește. Și tot de aici vor porni contestatarii, care la rândul lor mai repede sau mai târziu vor ajunge contestați și apoi iar contestatari.

La Satu Mare PSD a rămas fără președinte odată cu reținerea lui Mircea Govor pentru 30 de zile în dosarul de trafic de influență pe care îl are deschis de cei de la DNA. Ei bine, cum s-a eliberat biroul, cum a început jihadul în PSD. Mai mulți au scos capul de la cutie să se vadă dacă e cine să le pună piedică în drumul spre scaunul de șef. Pentru început acesta i-a fost oferit lui Dorel Coica, venit din postura de secund și fără ca șefii de la București să aibă timp de analiză sau să deschidă plicurile cu propuneri. Cam ca la fotbal, secundul ia locul principalului. Doar că primarul de la acea vreme, președinte la municipiu, a simțit că nu e rost de a ține partidul la cifrele de acum 4 ani, când PSD era tavălug în județ la braț cu vechiul PNL, în construcția USL. Așa că a simțit că se va lăsa cu sânge și îi va fi suficient să gestioneze propriul eșec de la primărie și a preferat să nu își rupă gâtul de tot în poltică și s-a dat un pas în spate. Unul mare, căci nici acum nu se bagă în dispute, îi lasă pe ceilalți să se avânte iar el cel mai probabil va apărea încununat la sfârșit.

conferinta-coica-petric-16

S-a găsit atunci Octavian Petric să preia frâiele partidului, cu marea speranță că va reuși să traducă partidul, să îl reformeze și reconstruiască, să îi schimbe gena la urma urmei, în câteva luni de zile. E aproape imposibil de închipuit că Octavian Petric nu și-a luat în calcul atunci faptul că PSD-ului îi va fi imposibil să aibă același rezultat de acum 4 ani și odată cu pierderea va veni și sfârșitul lui. Nu a simțit cursa întinsă atât de evident de Dorel Coica, menită să îi încheie odată pentru totdeauna treaba cu politica pe prima scenă?

Octavian Petric și-a dorit de mult să fie președinte de partid, încă de la alegerile interne trecute din PSD, când a fost ținut în frâu prin diferite metode să nu se avânte în luptă, pentru că de bine, de rău aduna câteva voturi din interior și asta ar fi dus la fisuri și mai puternice în partid. Iar unora le-ar fi putut crea chiar fisuri anale să aibă contracandidat, nu neapărat de frică să nu piardă, ci de nervi că îndrăznește cineva să îi concureze. Și pentru că atunci nu a putut să ajungă la funcția de conducere din partid, și într-un an și jumătate nu i-a trecut această poftă, colegii de partid i-au dat acum funcție, să se sature.

Doar că nu a fost așa ușor cum credea. În primul rând a adus în prima linie în partid oamenii din curentul „anti-Govor”, doar că acest curent era doar de la un geam deschis, nu de la o furtună, iar cei care depindeau încă de puterea de influență a lui Govor, de un proiect cu fonduri de la CJ, cu fonduri guvernamentale, de un beneficiu care poate înceta, care doreau cuîndârjire o nouă candidatură care ar putea să nu mai fie, au fost mai mulți și mai îndârjiți să rămână unde au fost, motiv pentru care au devenit foarte puternici opozanți ai actualului președinte interimar, începând de la simplii membrii de partid, angajați prin cine știe ce birou cu geamuri mari sau primari din județ.

Dorel-Coica-depunere-candidatura-4

În al doilea rând Petric s-a poziționat prost la nivel național, în tabăra dezertorului de la metehnele PSD-iste, Zgonea, care între timp a fost și dat afară de președintele Dragnea. Același președinte Dragnea, care împreună cu Ponta, la ultima vizită în Satu Mare, la întâlnirea cu primarii, nu au dorit să se dezică de Mircea Govor, același Mircea Govor a cărui tabără îi făcea opoziție în partid lui Petric. Aceștia i-au ținut partea și au afirmat că nu îl înlătură cutotul, în ciuda dorinței unora.

Alegerile au venit doar să confirme ceea ce toată lumea se aștepta, că PSD era într-un picaj la nivel de județ, primăriile pierdute, mai ales la Satu Mare și Tășnad, dar și Călinești Oaș sau Turț, confirmând acest lucru. Au fost atât de mari pierderile, că noile redute cucerite, Medieșul și Crucișor au trecut ca nevăzute. Boom-ul s-a produs când negocierile, care au fost sau nu, depinde pe cine asculți, nu au adus pentru PSD nici o funcție la județ și municipiu. Bine, sinceri să fim, oricât ar fi UDMR-iștii de alunecoși și șireți și ar programa pe termen lung, era de înțeles că nu vor lua PSD-iștii lângă ei, în ciuda înțelegerilor prealabile cu Mircea Govor, care ar fi lăsat cu „limbă de moarte politică” vorbă ca PSD să rămână aproape de foc la județ. Dar nu a fost să fie. Și chiar și contestatarii lui Petric nu contestă că nu erau șanse să obțină ceva de la UDMR, dar pentru ei a fost apă la moară să apese accelerația pe ideea cu „demisia Petric”, completând cu chestiuni care pentru ei sunt de dicționar, precum „bun simț”, „asumarea eșecului”, „demisie de onoare”, „ democrație”.

La Comitetul Executiv s-a întâmplat exact ce era de așteptat, Petric a fost debarcat din vârful bărcii PSD Satu Mare, un fel de scenă din Titanic, doar că pe el nu a mai fost cine să îl țină când a căzut peste bord. L-au agățat vreo doi de izmene, dar inutil. Că a fost demis, că i s-a sugerat să tacă și să plece că vin alegeri interne pe care nu le va instrumenta el, că i s-a cerut să își depună mandatul, diferența e de formă, conținutul e același, doar agitatorii își schimbă starea. Petric va dispărea din fruntea PSD și cel mai probabil îi va fi aproape imposibil să revină pentru a candida ca parlamentar din nou, mai ales dacă nu va rămâne pe lângă foc, la consiliul județean, pentru a simți mereu pulsul din interiorul partidului, căci altfel se simte de aici decât de la București.

Dragnea-Petric-Coica-350x197

Cine va veni să conducă partidul? Ar exista unele variante, dar deocamdată nu sunt agreate de către conducerea centrală, motiv pentru care s-a și apelat la organizarea conferinței județene de alegeri și nu s-a pus un interimar. Până la alegeri, care cică ar avea loc luna viitoare se vor mai cerne din doritori, vor mai trece de câte o discuție cu șefii ăi mari și se va vedea care cum stă cu simpatia, potența și mâna de fier, pentru a-și ține colegii în frâu. De vrut, vreau mai toți, de putut, ar putea doar unii, de ajuns, va ajunge doar unul. Restul vor mai aștepta…sau vor pleca.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!