Cât de apropiat e noul PNL de vechiul PNL? Cine poate profita de un președinte unic ca Ioan Rus

HomeOpinii

Cât de apropiat e noul PNL de vechiul PNL? Cine poate profita de un președinte unic ca Ioan Rus

Noul PNL pare gata reformat la Satu Mare, ca scos din cutie, cu fuziunea completă. S-a pușcat din degete, s-a tras la sorți, s-au cântărit opțiunile ș

ANALIZĂ! Ce au de negociat PNL și PSD la Satu Mare? Disperarea îi duce la întâlniri ascunse și la lins acolo unde au scuipat
Ovidiu Silaghi mai aproape de a sta acasă decât de a pleca la Bruxelles
Ovidiu Silaghi a fost ales vicepreședinte la Congresul Național ALDE
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Noul PNL pare gata reformat la Satu Mare, ca scos din cutie, cu fuziunea completă. S-a pușcat din degete, s-a tras la sorți, s-au cântărit opțiunile și s-a decis. Un nou președinte, o nouă imagine, om nou la înaintare. Un fel de cortină trasă în fața unui public, pentru ca ei să nu vadă toată mizeria din spate și tot haosul. Doar că sângele care se varsă în luptele din spatele cortinei se vede și mirosul lui se simte. Și îl simt mai ales vampirii care stau deoparte și așteaptă să apară primii furibunzi pentru a-i putea suge până la deshidratare și apoi să îi elimine.

Noul PNL la Satu Mare seamănă foarte mult cu o etichetă nouă pusă pe aceeași conservă de fasole deja alterată pe care nu îndrăznești să o deschizi și să o privești în interior, pentru că ști că îți va întoarce stomacul pe dos. De fapt cam asta e situația în toate partidele mari, tot ce se schimbă la ele e doar eticheta. Despre Ioan Rus nu sunt multe de zis, omul nu s-a făcut remarcat cu lupte politice mari, cu declarații veninoase, cu atacuri care să scoată puroiul din rană sau alte acțiuni de acest gen, caracteristice politicii suburbane. Chiar din contră, omul a fost foarte la locul lui, cu remarci doar la subiect în ședințele de Consiliu Județean..și cam atât. Poate și de aceea a fost ales, să fie imaginea partidului și președinte unic interimar, pentru că el e greu de clintit ca imagine, nu există zvonuri care să troneze asupra lui, nici fapte care să lase loc de interpretări.

Dar ce se întmplă în spatele omului scos la înaintare, în spatele cortinei, este o altă poveste. Nici unul din cele două partide, PNL și PDL, care au intrat în fuziune, nu a fost un tot unitar, ci au fost găști și trupe, cumetrii și prietenii, care au fost într-un conflict permanent. Nu uităm de disputele din vechiul PDL, pentru stabilirea noii conduceri, de liberalii care erau acuzatori între ei că unii au intrat în noul PNL doar pentru a face jocurile vechiului PNL și al celor rămași în ALDE și alte astfel de dispute interne. Deși fuziunea s-a finalizat, acestea nu au trecut și gunoiul tot sub preș se află…sau preșul pe gunoi, pentru că acesta a început să fie vizibil chiar din exterior.

În PNL la înaintare au rămas doar oameni din vechiul PNL, cu excepția lui Alexandru Panea, dar și el cândva, tot coleg de partid cu Ștef și Silaghi a fost. Nu are nimeni nici o treabă cu asta, doar că toți cei care acum reprezintă noul PNL, la nivel de conducere de partid sau de administrație, fie sunt inofensivi fie au ceva în comun, respectiv relațiile mai mult decât bune cu foștii colegi din ALDE. Nu cere nimeni război în plină stradă între adversarii politici, dar e bătător la ochi când unele relații trec în sfera familială și a întâlnirilor de taină. Să se pregătească vreo apropiere politică pe plan județean care să încerce să facă uitate flegmele aruncate de la un capăt în celălalt al Pieței Libertății?  Să își caute fiecare din cele două partide liberale un punct de sprijin dacă PSD va aduce la conducere un om cu care nu au reușit să colaboreze până acum iar UDMR e prea plin de…putere? Să își pregătească Ovidiu Silaghi un nou mandat de deputat printr-un troc echitabil cu liberalii, peste capul și onoarea cumnatului său? Toți cei care i-au fost potrivnici, care nu ar fi acceptat să îl aibă în apropiere, măcar din orgoliu, au dispărut: Andreea Paul, Adrian Cozma, Romeo Nicoară, liberali noi care nu au rămas la ALDE tocmai din cauza lui, pdl-iști care nu l-au înghițit niciodată. Toți cei rămași la înaintare au păstrat, în ciuda conflictului politic, relații bune cu acesta, chiar personale, relații care într-un astfel de cadru politic pot ridica semne de întrebare.

În spatele lui Ioan Rus și a faptului că imaginea sa protejează partidul, în spatele unei vieți politice anoste în Satu Mare, antrenate doar de conferința de alegeri județene a PSD, lucrurile și oamenii se mișcă. Unii prin rădăcini și scot capul din mulțime, fiind în faza de îmbobocire, alții în schimb fierb în puroiul pe care l-au creat în jurul lor și se descompun încet, iar alții, coordonează toată treaba.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!