Când ești prins cu mâna-n perș!

HomeOpinii

Când ești prins cu mâna-n perș!

Ai dat cu elan click pe știre când ai văzut titlu, crezând că este vorba despre cum își însușesc fețele bisericești bani din ceea ce strâng de la cred

DIICOT anchetează cazul prezentat în The Sun. Dar pe cei de la The Sun cine-i anchetează?
OPINIE !!! PSD are nevoie de Adrian Cozma să învețe să facă opoziție? Sau poate să îl cheme de lector după ce îl dă PNL afară
Ce contează în Satu Mare : “And the winner is : CIȘMEAUA”
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Ai dat cu elan click pe știre când ai văzut titlu, crezând că este vorba despre cum își însușesc fețele bisericești bani din ceea ce strâng de la credincioși în fiecare duminică, umblând cu perșul printre oameni. Nu, nu este despre această formă mai ortodoxă de luare de mită sau șpagă dată cu speranța că vei fi mai aproape de rai, asta în condițiile în care oricum cam tot ce înseamnă activitate bisericească e subvenționată de stat, de la salariile unei părți din cleric până la scutirea de impozite pe clădire, teren, venituri. Și să nu intrăm la capitolul venituri, care este o făcătură mai mare decât pacea mondială despre care vorbesc cei care provoacă războaiele, căci la darea de seamă a parohiilor se declară mai puține căsătorii decât mirese virgine ajung în fața altarului.

Cu mâna în perș poate că ajung unii în sutane, la propriu vorbind,dar la figurat își prind degetele la cutia milei ( tot o laie, cu alte straie) politicienii. Ei, grupul elitist de aleși ai poporului, care înainte de a fi aleși apelează la un alt grup elitist în care se accede după reguli interne ( vezi gradele de cumetrie din fiecare parohie, la fel ca cele din fiecare organizație de partid), care au o putere incredibilă de manipulare. Și niciodată nu se refuză nici o cerință de ajutor din partea politicienilor, pentru că datoriile pe care și le fac politicienii se acumulează, se pun dobânzi imorale și se cer înapoi în momente cheie.

Să ne înțelegem la un lucru. În aceste rânduri nu e vorba despre doar un singur cult religios, e vorba despre toate și nu e vorba doar despre un anumit partid sau naționalitate, ci despre toate, căci meteahna aceasta a pătruns în toate grupurile. Nu există partid sau uniune, român, maghiar, german, ucrainean sau de altă naționalitate care să nu aibă cultul sau măcar bisericile proprii unde au oamenii pe care îi folosesc pentru manipularea maselor sau mai pe înțelesul tuturor, a votanților. Dar ceea ce nu știu politicienii e dobânda cu care vor trebui să plătească înapoi aceste favoruri și se trezesc doar cu notele de plată, în momente cheie, în care nu ar transpira atât de rău nici dacă i-ar strânge lenjeria cum transpiră fiind nevoiți să susțină un punct de vedere care nu le aparține. Dar ce să facă, datoria e datorie și Biserica e tot Biserică și peste 3 ani, în viitoarea campanie.

Popa te lasă să îți uzi degetele în apa lui sfințită pentru a părea puțin sfânt în fața enoriașilor în prag de campanie, ba te mai lasă și să te pozezi în primul rând la biserică ( fie vorba, își exersează și ei calitățile fotogenice și contribuie la strategia de branding personal), dar nu spun nimănui că sunt gata să îți taie degetele cu care te-ai sfințit, dacă în locul picurilor nu dai înapoi un izvor.

Și mare-i grădina Domnului, și multe și ciudate sunt gândurile și viziunile preoților care cam sar gardul, total fără nici o legătură cu ceea ce propovăduiesc ei. Nu degeaba vorba românească „fă cezice popa, nu ce face popa”. Și parcă nici ce zice nu îți mai vine să facă, căci ei parcă ar vorbi conduși de ideea că de atâția mii de ani Dumnezeu ar fi îmbătrânit și nu i-ar mai auzi. Și așa prind curaj și își manifestă puterea de influențare, de constrângere asupra tuturor, exact în momentul cel mai sensibil.

Nu, aceste rânduri nu au fost despre ședința de consiliu local în care trei preoți au venit să pună presiune pe decizia unor consilieri locali, aducând cu ei și o super-enoriașă fluturătoare de icoană. Poate e despre câți oameni ar fi avut nevoie în acele două ore de vorba bună a unui duhovnic, de sfatul lui și de încredere, dar nu au avut de la cine să le primească. Nu e nici despre cum Biserica Reformată se opune predării clădirii fostei școli nr. 5 către Liceul Ortodox, doar pentru că în jur totul e reformat și dacă s-ar întâmpla asta i-ar costa pe maghiari la viitoarele alegeri în care poate eveimentele bisericești nu s-ar mai petrece în ziua votului. Ce interesant, două cazuri de constrângeri aplicate de biserici, în aceeași ședință!  NU, acest material e cum reprezentanții divinității nu mai au nicio treabă cu cele sfinte și cum ei întăresc o altă vorbă românească, cea cu popii care vor fi talpa iadului. Un astfel de material nu își dorește să primească nici binecuvântări, nici reducere la taxa de sfințire a casei și nici măcar aprecieri, ci doar să prezinte o realitate pe care toți o ignoră, din frică față de Dumnezeu. Dar pe EL l-a întrebat cineva dacă îi convine ce se întâmplă aici jos?

 

P.S Doamna Papici Marcela, ne cerem scuze, dar doar așa am reușit să o surprindem în poză pe super-enoriașă

 

Citește și:

LIDL este gata să plece din Satu Mare. Nu a primit binecuvântarea Bisericii și votul consilierilor VIDEO

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!