OPINIE! Doar anul școlar e nou … în rest totul a rămas la fel
Zeci de mii de copii și tineri, începând de la cei de grădiniță până la cei de clasa a XII-a au început noul an școlar în această dimineață. Scenariul clasic de la începutul școlii s-a repetat și de această dată, poate doar mai puțină aglomerație decât în anii anteriori, o consecință naturală a faptului că sunt tot mai puțini elevi în scolile românești. În rest, aceleași buchete de flori la suprapreț, unele veștejite de când au fost realizate, aceeași părinți ai copiilor de clasa I, a V-a și a IX-a entuziasmați, doar ei mai sunt entuziasmați, și aceleași festivități lipsite de originalitate și farmec.
Elevii care au început noul an școlar, deși conectați la toate tehnologiile lumii, unii de clasa a cincea mai abili în manevrarea lor decât profesorii care îi educă la clasă, au avut parte de aceleași discursuri rostite anual cu același ton fără vlagă și chef, fără a transmite cel mai mic entuziasm și fără a motiva elevul. Norocul profesorilor care iau loc în prezidiu la astfel de evenimente, același prezidiu ridicat, evidențiat,care să le dea impresia de superioritate și control, este că cei mici care intră în clasele de pornire a unui ciclu școlar nu i-au mai auzit cu acele discursuri,iar cei mai mari oricum nu îi ascultă. Cei mici stau cu urechile ciulite pentru a auzi și ei când li se pomenește clasa pentru a ști unde au sala de cursuri, pe când cei mari își ciulesc urechile la telefoane fără nici o treabă ce se întâmplă la careu.
Deși se laudă că se apropie de elevi și se modernizează, cu excepția muzicii dinaintea festivității, școala românească este încă la fel de învechită în practici și discursuri ca anul trecut și acum doi ani și acum 10 sau 20 de ani. O comparație a unui început de an școlar de acum 20 de ani și cel de astăzi nu ar prezenta nici o diferență la nivel de discurs și mesaj. Tot ce s-a schimbat de atunci sunt elevii, considerați de prea mulți profesori doar obiect al muncii și nicidecum parte a unei evoluții a societății, cu care să încerce să țină pasul. Da, există anumiți profesori care își fac câte un „update” periodic, pentru a se ridica la nivelul elevilor, dar mulți au rămas neschimbați, la fel ca începutul de an școlar.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare