OPINIE! Vai de el, Sătmarul, și de viața lui culturală și artistică

Cred că toți dintre noi am avut măcar o dată un moment în care am oftat și am suspinat pentru că suntem în Satu Mare și că orașul acesta nu are nici jumătate din oferta culturală a orașelor din jur care țin sus stindardul. Să nu mai vorbim de cultura organizatorică a acestor evenimente și viziunea pe termen lung în acest sens.
Vecinii de la 60 de km ne-au demonstrat că se pot face minuni aproape peste noapte. Haideți să lăsăm fazele alea cu scutiri de impozite și prostii, că poți să nu plătești nici un impozit, dacă din banii economisiți faci doar chermeze pentru cercuri restrânse cu costurile unui sezon întreg de nunți, nu vei evolua pe planul evenimentelor pentru comunitate. Sau din punctul lor de vedere comunitatea e doar o prostime, care nu merita așa ceva. Vecinii de la Baia Mare au demonstrat că aproape peste noapte, în 3-4 ani pot să revitalizeze viața culturală din oraș, pot organiza evenimente de calitate și pot face din aceste evenimente un mod de a atrage lumea în oraș și implicit de a face bani. Au ajuns pe lista scurtă a competiției Capitală Culturală Europeană 2021, un neica nimeni oraș de unde se agață harta în cui, să se bată cu cele mai mari orașe din țară, unde mai pui că a trecut de alte municipii de două-trei ori mai mari și mai bogate. Ar trebui să ne facem o delegație pe vreo 3 luni și să luăm o chirie în Baia Mare unde să analizăm și să învățăm cum se construiește o politică publică culturală pe termen lung și cum se scrie un proiect în acest sens.
Să mergem mai departe. În Satu Mare și atunci când se întâmplă ceva, totul se petrece într-un interval de timp bine definit, adică în august. Nu ajunge că și așa, sătmărenii prostiți de dorința de a primi la nuntă bani de la cât mai multe neamuri care muncesc în străinătate, își pun nunțile în august, dar și autoritățile, în prostia lor de a alerga după voturi, organizează tot ce e de organizat, tot atunci. Așa ajungem să facem Festivalul Vinului în August, când abia sunt câțiva struguri de masă, dar nici într-un caz nu putem vorbi de must sau vin de anul acesta pentru a servi invitații. Și acesta e doar un exemplu, căci nici un concurs de tăiat lemne nu prea are legătură cu cele 38 de grade la care s-a organizat. O îmbâcsire a vieții publice din județ, situație în care multe evenimente de calitate, cum ar fi Concertul Fanfarelor de exemplu, ajunge să aibă un public infim față de atenția pe care ar merita-o și față de calitatea evenimentului. Și ajungi pe urmă să stai din septembrie până la revelion, timp de trei luni de zile, fără cel mai amărât eveniment public în oraș, pentru că tot ce era de făcut, s-a făcut în august. Noroc cu inițiativele private ale tinerilor, care mai animă și alte perioade din an, cum a făcut festivalul la Dâmburi în septembrie sau cum fac cei de la Rotaract în decembrie la „ O cană de fericire” sau în aprilie la „Rotaract pentru sănătate”
Și dacă e să vorbim de spiritul organizatoric, acesta e total…dispărut. Nimeni nu a luat niciodată în calcul un spațiu dedicat exclusiv evenimentelor. Așa ajungem să facem expoziții pe toate holurile unde exponate de valoare ajung să fie ignorate pentru că un muncitor sparge cine știe ce sau alții cară mobila în biroul vreounui director, activități care distrag atenția. Așa ajungem să vedem în pozele de la un eveniment ca Ziua Pompierilor, reclame la diferite restaurante sau chiar magazine cu haine second hand, pentru că aceștia trebuie să își țină festivitatea în stradă în loc să poată beneficia de un spațiu dedicat sărbătorii.
Bine, nici sătmărenii nu sunt cei mai activi oameni când vine vorba de evenimente și viață culturală. Lipsa evenimentelor atâția ani la rând i-a făcut să devină total imuni atunci când se întâmplă ceva de calitate, căci la mici și bere, sunt primii. Atât e nivelul de cultură a marii mase, din păcate, pentru că nu a fost cine să o civilizeze până acum. Atunci când nu sunt evenimente, toți strigă din gură de șarpe că nu se întâmplă nimic, iar atunci când totuși, are loc un eveniment, toată lumea e prea obosită să participe. Bine, aici intervin și unii factori atenuanți în analiza sătmărenilor de rând, cum ar fi organizarea, ora gândită, ziua și alte cele. Asta pentru că și cei care organizează, de multe ori o fac doar pentru a mai bine un eveniment și pentru a-și justifica salariul. Vai de el Sătmar și viața lui culturală!

