Cine candidează la parlamentare și de cine scăpăm începând din iarnă de la Satu Mare

HomeOpinii

Cine candidează la parlamentare și de cine scăpăm începând din iarnă de la Satu Mare

Mai este puțin și începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. 11 noiembrie este data anunțată pentru debutul campaniei, iar acum partide

Turos Lóránd: cele mai importante sunt contactele personale cu alegătorii
Gabriel Leș reacționează după declarațiile lui Viktor Orban făcute la Satu Mare:„Nimeni nu are dreptul să batjocorească Ziua Națională a României pentru câteva voturi”
Editorial PNL: Șansa unui pas înainte. Să continuăm “revoluția tăcută”
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Mai este puțin și începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. 11 noiembrie este data anunțată pentru debutul campaniei, iar acum partidele își cam termină de creionat listele de candidați. Vorba vine, listele, pentru că nici un conducător de partid nu e atât de încrezut, din fericire, încât să creadă că poate să trimită în parlament toți candidații înscriși pe liste.

Sătmărenilor le revin cinci posturi de deputați și doi de senatori, la fel ca până acum, chiar dacă de această dată se votează pe liste de partid și nu pe colegii unominale ca până acum. Dacă ar fi să analizăm listele, încă neasumate public de șefii de partid, și să ne uităm la împărțirea mandatelor în vechiul legislativ, putem să aproximăm, cu mici erori asumate, cine vor fi oamenii din partide, de care sătmărenii vor scăpa 4 ani de zile și îi vor vedea doar așa, din când în când, în prag de altă campanie sau de sărbători, cum ne-au obișnuit și actualii, căci în această iarnă se vor schimba doar oamenii, nu și obiceiurile sau performanțele.

Partidul cu cei mai mulți parlamentari în acest mandat a fost UDMR, care a trimis doi deputați și un senatorla București. Pentru mandatul viitor, doi din cei trei oameni se schimbă. Cel care va lupta pentru un nou mandat de deputat și care ocupă și acum un fotoliu de parlamentar este Erdei D. Istvan, care va fi al doilea pe lista de candidați la Camera Deputaților. Primul pe această listă este Magyar Lorand, în prezent consilier local. La Senat va încerca să ocupe un loc Turoș Lorand.

Partidele românești din Satu Mare, eligibile pentru a ocupa posturi în viitorul Parlament sunt PSD și PNL, în condițiile în care la nivel național se speculează tot mai mult, chiar de către Victor Ponta, că PSD și ALDE vor fi una și aceeași opțiune la aceste alegeri. Astfel că, la Satu Mare, mandatul lui Ovidiu Silaghi de la ALDE intră în bătaie directă între social democrați și liberali. La fel, în cazul mandatului lui Valer Marian, care deși a fost obținut pe PSD, e destul de nesigur că poată rămâne fără luptă crâncenă tot în tabăra PSD.

PSD îl trimite în luptă pe Gabriel Leș pentru a prinde fotoliul de senator, actualmente acesta fiind secretar de stat. Contracandidatul direct pentru el va fi Adrian Albu, viceprimarul PNL care pare că ocupă capul listei la PNL pentru funcția de senator. Fiecare partid își dorește acest post, rămâne de văzut care va reuși să îl obțină.

În ceea ce îi privește pe PSD-iști, aceștia pornesc la luptă cu două femei pe primele două poziții, cele eligibile, pentru camera deputaților. Președinta partidului și primar la Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, este prima pe listă, fiind urmată de tânăra Ioana Bran, care aduce un suflu nou în partid.

Pe cealaltă parte, la liberali, pe loc eligibil se află deputatul Romeo Nicoară, el fiind cap de listă la camera deputaților, urmat de Emilia Enătescu, care va avea serios de muncă pentru a fura PSD-ului un mandat de deputat.

Aceștia vor fi cei pe care sătmărenii îi vor trimite la București pentru patru ani de zile. Unii ar zice că îi trimit să facă treabă, alții s-ar exprima spunând că au scăpat de ei, fiecare în funcție de experiența personală pe care o are vis-a-vis de clasa politică sătmăreană.

 

CANDIDAȚII UDMR

Erdei D. Istvan - candidat la Camera Deputaților

Erdei D. Istvan – candidat la Camera Deputaților

Magyar Lorand - candidat pentru Camera Deputaților

Magyar Lorand – candidat pentru Camera Deputaților

Turoș Lorand - candidat la Senat

Turoș Lorand – candidat la Senat

CANDIDAȚII PSD

Aurelia Fedorca - Candidat la Camera Deputaților

Aurelia Fedorca – Candidat la Camera Deputaților

Ioana Bran - candidat la Camera Deputaților

Ioana Bran – candidat la Camera Deputaților

Gabriel Leș - candidat pentru Senat

Gabriel Leș – candidat pentru Senat

 

CANDIDAȚI PNL

Romeo Nicoară - candidat la Camera Deputaților

Romeo Nicoară – candidat la Camera Deputaților

Emilia Enătescu - candidat la Camera Deputaților

Emilia Enătescu – candidat la Camera Deputaților

Adrian Albu - candidat pentru Senat

Adrian Albu – candidat pentru Senat

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!