Istvan Kovacs îl va arbitra pe Cristiano Ronaldo. Povestea succesului dezvăluită de arbitru pentru cititorii ObiectivSm
Istvan Kovacs este un arbitru careian care a primit și anul acesta ecusonul FIFA. Acesta este unul dintre cei mai de succes arbitri sătmăreni și se poate mândri cu o carieră în care a arbitrat marile echipe ale Europei dar și de pe alte continente.
Cum ziceam, este din Carei și s-a apucat de arbitraj la îndemnul tatălui său. Vă prezentăm în continuare un interviu realizat cu acesta.
La 14 ani am făcut cursul de arbitri, apoi până la 19 ani aveam toate categoriile luate, stagiar, categoria a II-a și categoria I. Apoi am participat la un curs intensiv și m-au delegat direct la un meci de liga aIII-a pentru cĂ aveam rezultate bune la testele fizice și teoretice. După 3 ani, la vârsta de 22 ani mi-am facut debutul la Supercupa României, Rapid-Dinamo. În acești 3 ani de zile am fost atent monitorizat de către CCA și am avut supervizori la meciuri, care au făcut rapoarte de observare pozitive. Așa am fost promovat direct din Liga aIII- a în Liga I.
Care a fost parcursul tău?
– Stăteam în fața televizorului pe la 12 ani și analizam jocurile, dădeam decizii, iar asta l-a făcut pe tatăl meu să spună că în momentul când voi împlini vârsta minimă pentru a face cursul de arbitri, o să mă înscrie și o să devin arbitru, acestea au fost cuvintele lui. Inițial am arbitrat și jucat fotbal în paralel, după care am luat arbitrajul în serios și m-am decis să îmi creez o carieră frumoasă în acest domeniu.
Esti arbitru FIFA, ai un program de antrenament autoimpus sau aveți ceva impus tocmai de acest for?
Ziua începe pentru mine pe la 8 dimineața, îmi fac micul dejun de obicei, cereale cu lapte sau fructe , de la 10 antrenament o ora jumumătate, după care refacere, de la 1 pranz și după îmi petrec timpul citind sau relaxându-mă cu prietenii sau cu familia. Zilnic fac antrenament și aici vreau să precizez că antrenamentul unui arbitru este ca și când un om merge la muncă, nu poți lipsi, indiferent de condițiile meteo de afară. Și la -17 grade și la plus 35 grade și pe ploaie și pe zăpadă, ne antrenăm.
Cum faceți pregătirea teoretică?
Avem de două ori pe an cursuri, centralizate la București, și încă patru întâlniri pentru analiza etapelor și a meciurilor. Cam de 6-8 ori pe sezon ne întâlnim toți arbitri și arbitri asistenți la Bucuresti.
Ce înseamnă un arbitru pregătit?
Este foarte important ca un arbitru să cunoască legile jocului. Să le aibă în memorie, să le știe aplica și interpreta. Astfel, un arbitru pregătește un meci înainte ca acesta să înceapă, atât fizic, cât și psihologic. Este importantă această legatură și încrederea în toți ceilalți colegi care te ajuta la acel meci.
Au existat momente grele în cariera ta la nivel înalt?
Da, au fost. Cred că un moment greu a fost la meciul ASA Târgu Mures – Steaua Bucuresti, unde a fost o fază în care am gresit. Nu vreau să intru în amănunte, dar după acel meci nu am mai fost delegat câteva etape în România. Nu este plăcut pentru un arbitru să fie suspendat, dar este foarte important să treci peste aceste momente, să îți asumi greșelile dacă le-ai făcut, să înveți din aceste încercări.
Un moment frumos din cariera ta?
Bineînțeles, au fost multe, dar un arbitru își aduce aminte tot timpul de ce a arbitrat recent în preliminariile Champions League meciul Celtic Glasgow – FC Astana. Am avut un feeling superb când au început cei de la Celtic să cânte celebrul imn „You’ll never walk alone”. Un moment frumos care mi-a rămas întipărit în minte și pentru care merită toți anii de antrenament, de studiu și bineînțeles ca în orice domeniu de activitate, sacrificiile.
Ce le transmiți tinerilor care vor să devină arbitri?
Vreau să le spun că această meserie este una frumoasă, care vine la pachet cu o educație și o cultură pe care doar așa poți să o dobândești. Înveți să fii un judecător bun, un om corect, echidistant și care este pus pe teren să facă fotbalul mai frumos. Satisfacțiile sunt mari, deci un om mai matur care intră pe teren cu responsabilitate. Bineînțeles ca și detaliu, putem să adăugăm și partea financiară, care intervine de la liga a V-a până la nivel înalt. Fiecare meci este remunerat în functie de nivelul de dificultate și liga în care se desfășoara meciul.”, a declarat arbitrul pentru site-ul www.obiectiv-sm.ro
Bogdan Tincu
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare