HomeActualitateBreaking News

Meseria de tâmplar manual artizanal | O meserie pe cale de dispariție

Meseria de tâmplar are la bază activități precum: producerea, decorarea și repararea mobilei sau a oricăror alte produse confecționate din lemn. Tâmpl

Romeo Pop, președinte PNL municipiu: „Acum am pentru ce să mă întorc la PNL”
Bunuri de peste 5 milioane de euro și 10 vieți salvate de pompieri în primele 5 luni din 2017
Salvarea sportului sătmărean vine de unde nu se aștepta nimeni. Cine bagă bani la CSM și Olimpia
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Meseria de tâmplar are la bază activități precum: producerea, decorarea și repararea mobilei sau a oricăror alte produse confecționate din lemn. Tâmplarul manual îmbină, presează, încleiază, ajustează și finisează, produce și repară obiecte din lemn de diverse dimensiuni.

Meseria de tâmplar manual artizanal
Pentru a-și putea îndeplini meseria cu succes, un tâmplar manual trebuie să aibă notiuni pentru a înterpreta desenul tehnic, trebuie să știe să croiască material lemnos, să asambleze elementele, să pregatească materialul lemnos în vederea executarii sculpturilor. Tâmplarul artizanal execută piese din lemn: mobilier, obiecte de uz gospodăresc și decorativ, precum și piese necesare în construcții: tocuri, rame, uși și ferestre, ancadramente. Obiectele confecționate de tâmplarul manual artizanal au o importantă componentă decorativă, rezultată din aplicarea tehnicilor tradiționale de confecționare și ornamentare.

Operațiunile propriu-zise de tâmplarie constau în:

executarea lucrărilor pregătitoare;
întocmirea documentației necesare;
aprovizionarea cu materii prime și materiale;
uscarea lemnului pentru a ajunge la parametrii optimi de umiditate;
verificarea calității lemnului, trasarea limitelor de debitare.
Prelucrarea manuală a materialului lemnos presupune o serie de activități precum: fasonarea, confecționarea reperelor simple, complexe și a subansamblelor, executarea operațiunilor de pregătire și realizare a îmbinărilor și de asamblare a produselor etc.

Nici meseria de tâmplar conventional nu mai are căutre în rândul elevilor de liceu.

Discutând cu patronul LA SEGHERIA L&P, o firmă din Satu Mare de tamplarie care au servicii precum, debitare și finisare pal, mobilă la comandă, creare și montare, am aflat că aceștia caută oameni chiar și necalificați dar nu găsesc. „Am dat anunț pe facebook, în ziare, pe toate canalele posibile de interacțiune cu oamenii și ce e drept s-au prezentat ceva persoane la interviu. Din 30 de oameni am ales 1 care este în probe, restul voiau salarii exagerate, unii program de 4 ore de lucru, alții se pare, voiau să facă altceva decât să stea acasa în ziua interviului. Suntem înțelegători, vrem oameni, dar ei nici măcar un minim de criterii nu îndeplineau. Le oferim posibilitatea de a învața și mai apoi de a performa în ce fac pe un salariu mult mai mare ca cel de la încadrare. Nu îi interesează pe oameni. Eu personal am rămas cu un gust amar după sesiunea de interviuri” a adăugat directorului firmei LA SEGHERIA L&P.


În continuare firma LA SEGHERIA L&P caută muncitori necalificați în domeniul de prelucrarea materialelor lemnoase și producție de mobilă la comandă.

📌 – Lucian Blaga, 89-91, Satu Mare
📞 – 0771 688 002
🌏 – lasegheria2017@gmail.com
📭 – lasegheria.ro

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0