De ce-și ascund partidele bugetele? Deși sunt obligate să facă public pe cheltuie banii, partidele din Satu Mare nu o fac

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Partidele din România sunt instituții finanțate din bani publici, motiv pentru care acestea trebuie să facă public, cum ar trebui să o facă toate instituțiile, bugetul de venituri și cheltuieli. Cel puțin așa spune legea 544/2001, articolul 5, litera e):

„ – Fiecare autoritate sau instituție publică are obligația să comunice din oficiu următoarele informații de interes public:

e. sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil”, se arată în conținutul legii.

Dat fiind faptul că nici un partid nu a făcut public buugetul pe anul 2018, deși am trecut de jumătatea anului 2019, redacția ObiectivSm a transmis o cerere către cele patru partide politice care sunt reprezentate la nivel de consiliu local și consiliu județean, prin care am solicitat acestora să ne prezinte bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2018, pentru a afla astfel de unde s-au finanțat partidele, dar și pe ce au cheltuit banii. Solicitarea a fost făcută în 2 iulie, iar în termen de o săptămână nu a răspuns nici unul dintre cele patru partide: PNL, PSD, ALDE și UDMR.

Un caz identic a avut loc în județul Bihor, acolo unde colegii de la ebihoreanul.ro au făcut același tip de solicitare, iar pentru că partidele nu au binevoit să răspundă presei cu privire la aceste aspecte, a fost nevoie să intervină instanța de judecată, care a dat câștig presei în bătălia cu partidele politice, instanța accentuând faptul că, conform legii, partidele sunt obligate să facă publice aceste informații.

Dat fiind faptul că există un precedent, dacă partidele nu vor răspunde solicitării, vom parcurge aceste demers pe căile legale, pentru a putea transmite sătmărenilor informații clare cu privire la lucrurile pe care le sunt cheltuiți banii de către partidele care pozează în salvatoarele populației.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *