Idealul actual în arhitectură: frumusețea simplității

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Sute de ani, casa româneasca a urmat un tipar simplu, oricat de mare era familia: din tinda se intra intr-o prima incapere, nefolosita de obicei iarna, nefiind incalzita, care dadea apoi intr-o alta camera, ce adapostea intreaga familie in sezonul rece. Casele celor mai instariti aveau doua astfel de camere, ale caror usi se deschideau din prima incapere.

In arhitectura traditionala româneasca se poate observa ca geamurile erau mici, iar acoperisurile joase, structura casei si stilul de viata al locuitorilor era concentrat pe pastrarea caldurii in casa, evitandu-se consumul de resurse pentru a produce caldura. Si materialele din care erau construite casele au fost selectate in timp cu acelasi scop – de a pastra caldura in casa in timpul asprelor ierni românesti: lemn sau piatra, dar si pamant pentru podea si paie sau stuf pentru acoperisuri.

Materiale naturale pentru o casa sanatoasa

Familiile actuale isi doresc case spatioase, cu camere pentru fiecare membru al familiei si chiar camere separate pentru dormit, pentru oaspeti, atelier, biblioteca si variantele pot fi diverse. Totusi, pentru familii cu venituri mici sau chiar medii, o casa mare poate fi un efort financiar destul de greu de sustinut, atat pentru achizitie, cat si pentru intretinere. Intr-adevar, unii proprietari au gasit solutia – de a cumpara o casa mai ieftina la periferia sau in afara orasului, oferta pentru vanzari de vile in Ploiesti, de exemplu, aratand ca o casa noua si mare are pretul cu mult mai mic decat o varianta echivalenta in Bucuresti.

De asemenea, familiile cu copii ar trebui sa ia in considerare modul in care este construita cladirea, cu materiale de calitate si asigurand confort, mai degraba decat spatiu mare. Casele facute cu cateva decenii in urma pot avea probleme de calitate, azbestul, de exemplu, fiind folosit destul de frecvent pentru izolarea caselor – podele, tavan, dar si conducte –, dovedindu-se in ultimii ani ca acest material poate cauza boli grave. Asadar, o casa potrivita pentru a gazdui familii cu copii este mai bine sa fie cladita cu materiale cat mai naturale, inspirate din traditiile arhitecturii autohtone.

Importanta gradinii din jurul casei

La tara inca se pot observa casutele vechi si mici, dar care au in jur curti cu multe anexe si gradini cu livezi mari si cu spatiu pentru straturi de legume. Daca interiorul casei era amenajat cu un soi de minimalism, in exteriorul caselor traditionale exista marturii a multor activitati, ceea ce dovedeste ca viata se petrece mai mult in afara decat in casa.

Acesta este un ritm firesc al vietii: activitati diverse in afara casei, in orice anotimp si pe orice vreme, iar in interior, familia foloseste spatiul pentru odihna, hrana, in trecut fiind activitati mai putine in casa decat in vremurile noastre, cand televizorul, calculatorul sau diverse gadgeturi ne tin prea mult timp inautru.

Mobilierul redus la minim si dotarile casei cat mai putine, chiar si minimalismul lucrurilor personale ajuta la pastrarea ordinii in casa si la consumarea minima a timpului cu ingrijirea casei. Simplitatea casei poate sustine o viata frumoasa, petrecuta in mod placut si sanatos, cat mai mult in exteriorul casei.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *