USR PLUS: Micii fermieri trebuie ajutați pentru crearea lanțurilor alimentare scurte prin sprijinul autorităților județene

HomeCampanie electorala

USR PLUS: Micii fermieri trebuie ajutați pentru crearea lanțurilor alimentare scurte prin sprijinul autorităților județene

Echipa USR PLUS pentru Consiliul Județean Satu Mare, s-a întâlnit cu micii producători sătmăreni iar din discuțiile purtate cu ei s-a confirmat din

Dacian Cioloș și Dan Barna, la Satu Mare, pentru susținerea candidaților Alianței USR PLUS la alegerile locale
Kereskenyi Gabor la lansarea candidaturii pentru un nou mandat: “Suntem singurii care avem rezultate”
Comisarul european Corina Crețu, prezentă la Satu Mare pentru a susține candidații ProRomania din județul Satu Mare
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Echipa USR PLUS pentru Consiliul Județean Satu Mare, s-a întâlnit cu micii producători sătmăreni iar din discuțiile purtate cu ei s-a confirmat din nou cât de important este suportul pe care aceștia trebuie să îl primească pentru a-și desface produsele.

Ce este un lanț alimentar scurt?

Lanțurile scurte de aprovizionare cu alimente presupun vânzarea de la fermier la consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari.

Conceptul de lanț scurt vine în întâmpinarea nevoilor consumatorilor de acces la produse
„locale”, ce au o proveniență sigură. Acest concept vine și în sprijinul producătorilor care, odată dezvoltate aceste lanțuri, pot beneficia de un acces mult mai facil la piețele de desfacere.
Implicarea autorităților locale în sprijinirea acestor lanțuri este esențială în funcționarea lor.
Deși există la acest moment o serie de inițiative private sau susținute de autoritățile locale, la nivel județean se resimte necesitatea extinderii acestui sprijin. Autoritățile județene se pot implica în deschiderea de piețe locale în care locuitorii din zonă vor putea să își desfacă produsele în condiții de siguranță și vor avea un acces mult mai facil la o desfacere eficientă și cu costuri cât mai reduse.

Prin accesarea de fonduri europene prin PNDR, sub-măsurile 16.4 și 16.4a “SPRIJIN ACORDAT PENTRU COOPERARE ORIZONTALĂ ŞI VERTICALĂ ÎNTRE ACTORII DIN LANŢUL DE APROVIZIONARE“ autoritățile locale, în parteneriat cu producătorii pot promova produsele locale dintr-o anumită arie geografică.
Acest sprijin se acordă pentru cooperarea dintre actorii din sectorul agro-alimentar, inclusiv din sectorul pomicol, cu scopul de a comercializa produsele din lanțurile scurte de aprovizionare.
Prin această masură se finanțează promovarea produselor locale prin decontarea cheltuielilor prevăzute în planul de marketing/studiu, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse, cum ar fi:
Cheltuieli de marketing legate de etichetarea și ambalarea produsului (concept grafic, realizarea de ambalaje, etichete pentru produsul ce va fi comercializat prin intermediul lanțului scurt/pieței locale)

Investiții în construcții aferente activității de producție, procesare și/comercializare (modernizare, construcție), echipamente, utilaje necesare implementării proiectului, așa cum rezultă din planul proiectului. Astfel, se pot construi prin această măsură piețe locale, micro depozite pentru preluarea și procesarea primară a produselor prin sortare și condiționare, astfel încât acestea să devină atractive pentru piață. Pentru această categorie de cheltuieli intensitatea sprijinului este de 100%.
Prin implicarea autorităților județene din mai multe județe, în parteneriate cu producătorii locali, se pot crea inițiative care să vină în sprijinul producătorilor locali în funcție de specificul fiecărei zone în parte, aceste zone nefiind în mod obligatoriu limitate la nivelul județelor.
Spre exemplu, se poate merge pe ideea de Produs de Codru, zona Codrului întinzându-se atât la nivelul județului Satu Mare cât și la nivelul judetului Maramureș.

De asemenea, autoritățile locale pot organiza în comun piețe cu specific regional ori piețe volante menite să faciliteze accesul producătorilor locali la o desfacere eficientă și accesul cât mai facil al consumatorilor la produsele cu specific local.

Mi-a fost drag să mă văd cu acești oameni faini și harnici. Județul Satu Mare se poate mândri cu ei. Însă activitatea lor reprezintă un domeniu vulnerabil, dependent de mulți factori.Județul Satu Mare deţine un potenţial ridicat în ceea ce priveşte dezvoltarea lanţurilor scurte agroalimentare, prin: numărul mare de ferme agricole de semi-subzistenţă (sub 5 hectare), tradițională legătură sat-oraş referitoare la procurarea alimentelor, dar şi creşterea numărului de producători locali.🍎🍉🌶🥕🍆Venim în sprijinul lor: modernizarea sau amenajarea unor piețe agroalimentare, crearea unei interfețe între rural și urban prin asigurarea unei infrastructuri de transport facile, consultanță pentru accesarea mecanismelor financiare europene, sunt doar câteva dintre măsurile care intenționăm să le luăm pentru a-i sprijini.🤝

Publicată de Mircea Ciocan Maior pe Marţi, 25 august 2020

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0