OPINIE!!! La Satu Mare fiecare a făcut în campanie ce l-a tăiat capul – așa și rezultatele

HomeOpinii

OPINIE!!! La Satu Mare fiecare a făcut în campanie ce l-a tăiat capul – așa și rezultatele

Într-un final, după mai bine de 3 luni, am terminat și cu campaniile electorale. Ne-au mai rămas scandalurile de după, dar se termină și astea una dou

OPINIE!!! Avem eroi, păcat de conaționali
DIICOT anchetează cazul prezentat în The Sun. Dar pe cei de la The Sun cine-i anchetează?
Opinie!!! Primăria și Țânțaș, ajutor reciproc cu ștrandul și Hotel Dacia? Ce dedesubturi au vânzarea Dacia și reducerea concesiunii de la ștrand
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Într-un final, după mai bine de 3 luni, am terminat și cu campaniile electorale. Ne-au mai rămas scandalurile de după, dar se termină și astea una două. Cine tace și inghite, o să treacă peste tot scandalul și o să își vadă de drum. Asta depinde și cât de artificial sau real e scandalul iscat în urma alegerilor.

Hai să îi luăm pe rând și să îi analizăm, în funcție de rezultate sau mai bine zis în funcție de numărul de parlamentari dați.

UDMR

UDMR a avut cea mai cuminte și cea mai liniștită campanie electorală. Nu i-a interesat marea masă de votanți, i-a interesat doar ai lor și cam atât. De asta nu au avut nici o conferință de presă, că nici naiba n-a fost interesat să discute cu tot poporul prin intermediul presei, au făcut campanie din ușă în ușă, direct la cei care le sunt votanți. Nu că ăia nu i-ar fi votat oricum, că se știe că e vorba de vot etnic, dar au trebui să lase impresia că îi mai interesează de soarta oamenilor.
Nu putem trece cu vederea campania de scrisori a celor de la UDMR, o chestiune semi-legală, la limită, care a pornit o revoltă într-o parte bună din populație, după ce și morții au primit scrisori. chestiunile sunt încâlcite aici, prins în mrejele actiunii fiind si Apaservul. Detalii despre caz citi la colegii de la www.presasm.ro

USR
Cei de la USR și-au făcut o campanie coordonată după lumea utopică pe care ei o doresc și cu mult noroc, le-a ieșit schema. Ce-i drept, pe Zob Alexandru nu prea îl știe nimeni de prin județ, în afară de familie și câțiva cunoscuți de prin Oaș. Dar norocul celor de la USR-PLUS poartă numele „PMP” și faptul că aceștia nu au făcut pragul electoral, căci dacă intra PMP în parlament, altfel stăteau lucrurile la Satu Mare.
Nu e exclus ca relația PNL-USR+ să fie afectată de acest rezultat al alegerilor, dar la urma urmei nu e vina lor că au avut noroc. Bine, nici cele 8000 de voturi nu au fost adunate de pe garduri și s-a muncit pentru ele, că dacă nu erau acestea adunate, puteau să se redistribuie voturile și de 10 ori că tot nu intra USR+ la Satu Mare cu 2 parlamentari. Putem spune chiar că cei de la USR+ au făcut două campanii pentru a ajunge în parlament, după cea de la locale, care a fost prima campanie adevărată la care au participat și unde au trebui să spargă gheața negurii care era în jurul lor.
Cât despre oameni, Radu Panait a reușit să confirme prin obținerea mandatului de parlamentar și cel mai probabil pentru următorii 4 ani nu îl va putea contesta nimeni din funcția de președinte al USR. Dacă va menține ritmul și îndârjirea din cele 2 campanii electorale, nu va trece mult până la pune în scenă primele inițiative legislative.

PNL
Nici nu știm cu ce să începem la PNL, cu faptul că au avut ghinion cu redistribuirea și cu faptul că nu a intrat PMP în parlament și astfel au pierdut ei cel puțin un post de senator sau cu scandalul care tronează de 2 zile în partid?
Dacă e să ne raportăm la numărul de mandate, PNL are tot un parlamentar ca acum 4 ani, tragedia era să nu aibă nici unul. Dacă e să ne raportăm la numărul de voturi comparat cu localele, da, acolo e o tragedie. Dar se mai ameliorează dacă ne uităm la prezența la vot și la interesul sătmărenilor pentru alegerile parlamentare. Moțul de pe rahat e pus de toate măsurile restrictive impuse de guvernul liberal, care i-a costat ca și partid, căci lumea nu s-a mai uitat la om, s-a uitat la ce a făcut partidul.
La cum îl știm pe Cozma, nu va pleca prea devreme de la cârma conducerii, doar dacă ii va cere acest lucru conducerea centrală, dar are relații prea bune la București ca să fie dat la o parte. Pe de altă parte, la cum îl știm pe Adrian Albu, nici el nu se va lăsa prea ușor, așa că scandalul va mai dura ceva vreme.

Probabil totul se va ameliora după instalarea noului guvern când vor începe să vină promisiunile de la București pentru unul sau altul și când se vor mai planta niște persoane prin diferite instituții.

PSD
PSD a fost acolo unde se aștepta toată lumea să fie, ba poate chiar ceva mai sus, căci mulți spuneau că putea fi prima dată în istorie când există posibilități să nu prindă nici un post de parlamentar de la Satu Mare. În orice caz, comparând cu acum 4 ani, când erau pe val, au pierdut mult de tot.
Putem spune că norocul lor a fost Radu Cristescu, care a venit cu un discurs mult mai acid și mai incisiv decât politicienii școliți pe ulițele de la Satu Mare. Acest lucru a prins bine la electorat, mai ales că acesta a mobilizat populația nemulțumită de măsurile UDMR, căci altfel, din toți candidații PSD, nu era nici unul în măsură să facă acest lucru la acest nivel, toți fiind mult prea domoli și molcomi. De apreciat prestația lui Tibil, care nu a fost neapărat pe profilul de politician care ar fi votat dar a fost pe profilul celui pe care și l-ar dori cetățenii, cu prezentări foarte bine documentate și puse în scenă.

AUR
Sunt surpriza alegerilor la nivel național și au obținut procente și la Satu Mare. Nu pentru că ar avea niște oameni prea afirmați profesional sau politic, căci toți de pe listele lor sunt niște no-name de care probabil nici nu vom auzi nimic până peste 4 ani, căci înțeleg prea puțin din administrație, dar voturile le-a fost aduse de discursul dur lansat de la nivel național.
Nu prea îi văd pe nici unul din AUR să facă o carieră din politică.

ProRomânia
Cu două forțe în prim plan, așa cum se pozau Adrian Ștef și Octavian Petric, ProRomânia a reușit doar să confirme că la sătmăreni construcțiile „modificate genetic” nu au priză, cum nu au priză nici cele două personaje. Octavian Petric nu are priză pentru că în cele două mandate de parlamentar a fost transparent, aproape invizibil pentru electorat, cu excepția unor acțiuni din zona bisericoasă.
Adrian Ștef a intrat în picaj încă de acum 4 ani când s-a vrut primar deși era clar că era mai bine cotat la Consiliul Județean, având notorietate în județ după mandatul de președinte.
A mai venit decizia ANI care l-a ținut 3 ani pe tușă, plus faptul că Silaghi, mintea din ALDE s-a dat la fund pentru un post cald și bun, iar lucrurile au căzut în cap, la fel ca procentele lui Ștef și ale partidului.

PMP
De PMP la nivel nivel național am discutat deja, iar la nivel local sunt atât de mici, că nici nu ar mai fi ce zice de ei. În PMP totul se învârte în jurul președintelui Liviu Pop, un om greu de înțeles, dar despre care observă toată lumea că ar face orice pentru putere.
Nici nu i-am fi inclus în material dacă nu ar fi fost dezvăluirile lui Huzău cu privire la sabotajul de la alegerile locale.
Greu de înțeles acest Liviu Pop, care a lăsat mandatul de consilier județean ALDE pentru conducerea PMP, după care la locale a vrut un loc la ProRomânia, pe care pe când l-a primit l-a refuzat, ca mai apoi să ajungă consilier județean al PMP, post din care face scandal că PMP nu primește șefii de comisii, când ei nu sunt nici măcar grup în cadrul consiliului județean, fiind doar doi.
Este de văzut dacă nucleul dur și vechi din PMP nu îl va reteza din rădăcini pe acest Liviu Pop, dându-și singuri o palmă după ce tot iei, anul trecut, l-au acceptat de președinte. Dar lucrurile se rezolvă pe la București, nu pe aici.

Marcela Papici
Nu era nici imposibil, nici o ingrijorare că Marcela Papici să ajungă parlamentar. După toate atacurile la care grupul de producători infiintat de ea a fost supus, era clar că cineva se temea de ea destul de mult. A obținut 2800 de voturi, mai mult ca unele partide cu structuri și fonduri de campanie decontate, deci nu putem să nu o luăm în calcul.
Popularitatea grupului a propulsat-o și tot același lucru a ținut-o acasă, căci calculele au fost puțin greșite, pentru că nu toți cei care te plac, te și votează. Mai mult, la câtă campanie pe voturi responsabile și utile s-a făcut, e clar că mulți din cei care ar fi votat-o, nu au mai ieșit la vot și au preferat să stea acasă, pe ideea „ tot cine trebe iese”
Campania ei a fost poate de cel mai bun simț campanie din cate am vazut eu in presa de 8 ani , cu de toate, cu puțină înverșunare, cu apel la sentimente, la slăbiciuni, la nemulțumire și la latura umană a alegătorilor.
Dacă peste 4 ani va candida din nou și își va continua în același stil acțiunile și implicarea civică, nu e exclus ca aceasta să fure partidelor un post de deputat.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0