Primăria Satu Mare, amendată pentru discriminare la angajare – a cerut limba maghiara obligatorie
Primăria Satu Mare a pierdut in instantă, definitiv și irevocabil, procesul intentat de un jurist care nu a putut participa la un concurs de angajare din cauza unor conditii discriminatoare. Mai exact decizia discriminatoare era reprezentată de faptul că se cerea ca cei care isi doresc postul să cunoască, obligatoriu, limba maghiară scris, citit, vorbit, cel putin al nivel mediu.
Juristul care s-a simtit discriminat a contestat decizia Consiliului Local și a Primăriei la Consiliul Național de Combatere a Discriminării, iar de acolo a avut victorii in linie.
”După publicarea anunțului de concurs, eu fiind jurist de profesie, am dorit să aplic, însă am constatat că deși întruneam toate cerințele legale pentru a concura (studii, vechime în profesie, experiență profesională, cazier etc), eram în imposibilitatea de a aplica pentru acel post deoarece s-a introdus o condiție specifică abuzivă: cunoașterea limbii maghiare (scris, vorbit, citit) la nivel cel puțin mediu! Deci nu ca avantaj cunoașterea unei limbi străine (care o fi ea), ci ca o condiție specifică, eliminatorie (pentru un post în Primăria Satu Mare). Evident că nu am acceptat o astfel de încălcare flagrantă a legislației și o îngrădire a dreptului meu la muncă, motiv pentru care am urmat pașii procedurali legali.
Astfel am formulat o plângere către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituția abilitată să monitorizeze și să sancționeze derapaje pe acest domeniu, al discriminării de orice fel. Ca paranteză, CNCD este condus de un președinte, pe numele său Csaba Asztalos, de naționalitate maghiară, iar colegiul director este de asemenea format și din persoane de naționalitate maghiară.
Pe baza documentelor depuse de mine la dosarul plângerii, a răspunsului prezentatat de Instituția Primarului Satu Mare și a legislatiei aplicabile, CNCD a emis Hotărârea nr. 218/2018, prin care cu UNANIMITATE de voturi, a hotărât că fapta de a impune printre condițiile specifice de participare la un concurs de angajare cunoașterea limbii maghiare constituie discriminare.
A urmat desigur o încercare amplă a primarului de a demonta întreaga situație. Pe scurt: împreună cu avocatul său, cine altul decât consilierul local UDMR Ressler Stefan, au contestat decizia CNCD în instanță. Au pierdut pe fond (Curtea de Apel Oradea), au ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție unde au solicitat o rejudecare pe diverse chichițe procedurale. Deși au obținut rejudecarea și dosarul s-a trimis la Curtea de Apel Oradea, au pierdut din nou pe fond. A urmat, evident ÎCCJ unde, pe 05.04.2022 a fost pronunțată decizia definitivă care confirmă abuzul făcut de Primăria Satu Mare în ceea ce privește discriminarea la care eu (și poate nu doar eu) am fost supus”. povesteste juristul Dan Tordoi
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare