LIDL este gata să plece din Satu Mare. Nu a primit binecuvântarea Bisericii și votul consilierilor  VIDEO

HomeReportaje

LIDL este gata să plece din Satu Mare. Nu a primit binecuvântarea Bisericii și votul consilierilor VIDEO

De departe cel mai discutat proiect de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a consiliului local al municipiului Satu Mare din această lună a fost apro

Kereskenyi Gabor: „ Nu cred că diavolul a ajuns în Satu Mare”. Azi are loc o nouă întâlnire cu reprezentanții LIDL
Schimbări majore de organizare în bisericile din Satu Mare – economie și mai multă socializare
Binele învinge mereu? LIDL se construiește cu spatele la Biserică. Preoții au renunțat la opoziție
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

De departe cel mai discutat proiect de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a consiliului local al municipiului Satu Mare din această lună a fost aprobarea Planului Urbanistic Zonal al viitorului magazin LIDL de pe strada Careiului, din vecinătatea Bisericii Ortodoxe.Proiectul este unul disputat între Biserică și LIDL, cele două tabere neajungând la un numitor comun în cadrul discuțiilor purtate. Ambele părți au fost reprezentate la ședință.

Primii care au luat cuvântul pe marginea subiectului au fost cei de la PSD, care au cerut amânarea proiectului pentru ca cele două părți să ajungă la un numitor comun și astfel să fie reprezentați toți enoriașii din zonă. Cu acest punct de vede PSD a reprezentat interesele Bisericii, care cere schimbarea poziției magazinului, fiind nemulțumiți că acesta este cu spatele la lăcașul de cult.

„Biserica a întins și o mână prietenească magazinului și a propus chiar cedarea unui teren al ei pentru magazin unde să se realizeze tot parcare pentru a crește numărul locurilor de parcare, pe care apoi să le folosească la comun, a afirmat consilierul PSD Radu Roca.

A urmat pe urmă o discuție pur tehnică între consilierul Pugner de la ALDE și consilierul Guntner de la UDMR, care s-au contrat și s-au aprobat și tot nu au ajuns la un numitor comun cu privire la Planul Urbanistic Zonal și la dimensiunea lui. Problema celor de la ALDE au reprezentat-o trecerile de pietoni și sensul giratoriu care ar urma să elimine semafoarele din intersecția Crinul. Cei de la LIDL au realizat un studiu în acest sens care a demonstrat că soluția unui sens giratoriu ar descongestiona mult traficul în zonă și ar evita ambuteiajele cauzate de intrarea la LIDL.

În discuție a intervenit și consiliera Marcela Papici, dar și consilierul Magyar Lorand, punctele de vedere fiind contrare în cazul celor două tabere. Cel care a avut ultimul cuvânt în discuție a fost consilierul Guntner care a afirmat: „Bun, nu suntem acum de acord cu acest PUZ și cu studiul de trafic și cu documentația care a fost făcută gratuit pentru noi de cei de la LIDL, amânăm proiectul, dar cine își ia responsabilitatea că până la următoarea ședință face altă documentație, că cei de la LIDL precis nu vor face”, a afirmat consilierul

Consilierul Masculic Csaba a fost mai tăios când i-a venit rândul să ia cuvântul, acesta afirmând că este o chestiune de ales între a primi un investitor real, existent, în Satu Mare, unul gata să înceapă lucrările de mâine sau de a refuza aprobarea PUZ-lui,  și riscul ca acesta să plece.

La cererea celor de la PSD cuvântul a fost dat și celor două tabere, respectiv reprezentanului LIDL și Bisericii.

„Noi respectăm cerințele de urbanism, avem anumite reglementări, anumite circuite ale mărfurilor pe care trebuie să le respectăm, cu poziționarea actuală respectăm toate normele din domeniu de la nivelul UE. Dacă ne punem să ne schimbăm poziția presupune pentru noi anumite costuri suplimentare, pe care nu suntem dispuși să ni le asumăm. Dacă nu se va putea, România e mare, mai sunt și alte orașe”, a afirmat Cosmin Man, reprezentantul LIDL.

Biserica a acuzat că nu s-a sta la discuții cu ea și că nu s-a purtat un dialog între ei și cei de la LIDL, fiind prinși cu minciuna când reprezentantul magazinului i-a amintit reprezentantului Bisericii că pe lângă discuțiile din cabinetul primarului, care nu au fost o dezbatere, i-a căutat și la Protopopiat. Preotul i-a replicat că la Protopopiat s-a purtat o discuție, nu un dialog.

În încheiere protopopul Ioan Socolan a afirmat: „ Așa cum s-au găsit fonduri pentru această investiție și pentru sensul giratoriu eu sper că se vor găsi și pentru repoziționarea magazinului”.

Primarul Kereskenyi Gabor a ținut să susțină că acel magazin nu este o anexă gospodărească sau o construcție pasageră încât să deranjezecă este poziționată cu spatele la biserică.

Când a venit vremea votului, din cauza concediilor, cei de la UDMR cu cei de la PNL nu au avut suficiente mâini ridicate pentru a aviza pozitiv proiectul, abținerilor celor de la ALDE și PSD făcând ca proiectul să fie respins.

Cosmin Man a afirmat că nu comentează votul consilierilor, decizia cu privire la rămânerea la Satu Mare, repoziționare sau plecarea din Satu Mare urmând să fie luată de conducerea magazinului.

2 5

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!