Povestea din spatele succesului! Cum a ajuns Ioana Călin să transforme visele femeilor în realitate prin creațiile ei

HomeLifestyleReportaje

Povestea din spatele succesului! Cum a ajuns Ioana Călin să transforme visele femeilor în realitate prin creațiile ei

Pentru marea majoritate a femeilor, propria imagine îmbrăcată în rochie de mireasă este un vis pe care îl au încă din copilărie. Fie că se visează pri

Comoara lui Nicu Pop, ascunsă într-o grădiniță ce stă să se dărâme
Vino la ArtMariagge să descoperi ceea ce au mai văzut doar marile evenimente de modă – creații semnate Ioana Călin și Cosmin Mureșan
O nouă reușită marca Ioana Călin. O rochie de mireasă uriașă, din 360 mp de tul, ia drumul Dubaiului
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Pentru marea majoritate a femeilor, propria imagine îmbrăcată în rochie de mireasă este un vis pe care îl au încă din copilărie. Fie că se visează prinţese, sirene sau într-o rochie de alt tip, cele mai multe femei ştiu încă din adolescenţă cum doresc să arate în ziua nunţii lor. Salonul de rochii de mireasă al designerului Ioana Călin este locul unde visele lor devin realitate. Ioana este creatoare de rochii de mireasă de câţiva ani de zile, în care activitatea ei s-a dezvoltat fulminant.

Povestea Ioanei Călin începe în 2008, atunci când a dorit să îşi îndeplinească singură visul cu privire la cum va arăta în cea mai fericită zi a vieţii ei, în rochie de mireasă. În acea vreme Ioana lucra la o firmă de tapiţerii din Italia, iar timpul liber a decis să şi-l dedice creării propriei rochii de mireasă, la care visa de mult.

„Prima rochie de mireasă pe care am făcut-o a fost a mea. Am început să lucrez la ea şi am zis că dacă nu o să iasă o rochie normală o să merg să îmi iau şi eu, ca orice femeie normală, o rochie de mireasă din magazin. Eu de fapt nu ştiam să fac rochii de mireasă, nici acum nu ştiu să fac rochii de mireasă, nu m-a învăţat nimeni să fac rochii de mireasă, nu am un tipar după care fac rochii de mireasă. Acum am o bază dar e creată de mine.

Ioana obişnuieşte adesea să pozeze în creaţiile ei cele mai îndrăzneţe – foto: Sebastian Silaghi

Dacă aş lucra la fiecare rochie cât am lucrat la a mea, aş face maxim cinci pe an. Atâta am tăiat, nu ştiam ce înseamnă şi cum se face, tot taie, atârnă, coase, descoase, cred că vreo trei luni am lucrat la ea. Altfel a ieşit decât am visat-o, dar a ieşit foarte fain, mai fain decât mi-am imaginat. Nici nu am mai făcut o rochie de aia. Eu am pornit de la altă idee şi nu am mai avut material şi nici bani să îmi cumpăr şi aşa s-a născut rochia mea”, îşi aminteşte designerul prima ei incursiune în domeniul modei.

 

După rochia ei de mireasă a urmat prima comandă, la un an distanţă, venită de la cea mai bună prietenă. Aceasta a avut încredere în dexteritatea Ioanei şi i-a dat sarcina de a a-i crea rochia de mireasă. A ieşit atât de bine încât la încă un an distanţă au venit primele cliente adevărate, cele care să îşi şi plătească rochiile. Acestea au fost două românce aflate în Italia, loc unde Ioana continua să aibă un loc de muncă. Creaţiile ei, diferite faţă de alte cunoscute, mai curajoase, au atras atenţia şi acasă, în Satu Mare. Astfel a venit prima invitaţie la un târg de nunţi.

„Deja în 2011 am avut prima prezentare, cu cinci rochii de mireasă. Două din ele erau cea a mea şi a lui Iza, prietena mea, că de la ea mi-am permis să o cer, şi am mai făcut trei pentru prezentarea respectivă. Am mai făcut încă două rochii micuţe, pentru fetiţele unor prietene. Venea toată lumea să se uite la ele. Rochia prietenei mele era scurtă în faţă şi lungă în spate şi am prezentat-o cu bocanci şi buchet negru de trandafiri şi ceva mânuşi negre. De aici a început totul”, explică Ioana Călin.

La Bucharest Fashion Week, designerul a fost declarat „ Designerul de rochii de mireasă al anului”

A deschis în acelaşi an şi salonul, dar totul a fost la nivel experimental. Rochiile de mireasă erau frumos prezentate în salon, dar fără ca Ioana să fie lângă ele şi lângă potenţialele cliente mereu, pentru că ea s-a întors la locul de muncă în Italia, pentru a avea bani să susţină chiria salonului. Prietena sa era cea care mergea şi deschidea salonul pentru a arăta viitoarelor mirese rochiile, atunci când ele se arătau interesate de ele. Abia în 2012, la impulsul şefului din Italia, Ioana a revenit în România şi a pus bazele afacerii cu rochii de mireasă.

„Totul a mers în paralel, eu în Italia, salonul în Satu Mare până mi-a zis şeful de acolo că aşa nu merge. M-a încurajat să vin acasă, să încep afacerea, să văd dacă merge afacerea 6 luni, un an, şi dacă nu voi reuşi, mă pot întoarce oricând înapoi. El mi-a dat un impuls.

În primul an după deschiderea salonului am avut 9 cliente. M-am întors în iunie iar în iulie şi august am avut primele cliente. Trei rochii le-am vândut atunci şi şase le-am închiriat. Eram extrem de fericită. Între timp făceam şi rochii de seară. Dar din 2014 am decis să fac doar ceea ce îmi place. Nu ştiu exact câte mirese am îmbrăcat până acum, în orice caz peste 300. Anul acesta a fost cel mai plin de activitate. Şi anul trecut ar fi fost, dar cum am devenit mămică a trebui să refuz o parte din cliente”, povesteşte designerul Ioana Călin.

Aceasta rămâne mereu impresionată de clientele sale şi de frumuseţea pe care o degajă atunci când îmbracă o rochie de mireasă. Ioana afirmă că nu sunt puţine cele care plâng când se văd în rochie de mireasă, fiecare dintre ele sensibilizându-se când se priveşte în oglindă.

Miresele o caută pe Ioana Călin pentru comenzi chiar şi înainte cu 3 ani – foto: facebook Ioana Calin

Din 2014 şi până în prezent activitatea Ioanei a intrat pe un trend ascendent. În 2015, în cadrul Bucharest Fashion Week Ioana a fost declarată „Designerul de rochii de mireasă al anului”, titlu care a făcut-o să simtă că atins apogeul. Totul până la o invitaţie primită în 2016 care i-a arătat că lumea nu are bariere şi mereu e mai mult de explorat. Ioana a fost invitată să participe în luna septembrie la New York Fashion Week, un loc unde nu au ajuns prea mulţi români în decursul istoriei evenimentului, în ultimii doi ani doar cinci români reuşind să îşi prezinte colecţiile în metropola americană. Ioana s-a întors impresionată de tot ce a văzut acolo, dar şi de modul în care colecţia ei a fost primită.

„Cei din staff şi cei care se mai perindau pe acolo veneau să facă poze în timp ce călcam rochiile. A fost un boom pentru ei. Nu sunt obişnuiţi cu stilul acesta de rochii. Şi manechinele au făcut poze, lumea când au ieşit pe podium rochiile, toţi le pozau şi m-au chemau să vând în America. Să nu îţi închipui că am prezentat pe cele mai mari scene de la New York Fashion Week, sunt multe scene şi multe evenimente. Eu am fost doar la primul nivel, dar a fost ceva impresionant şi am rămas uimită de câtă apreciere am primit. Acolo am văzut ce înseamnă organizare şi viziune despre evenimente. ” povesteşte designerul Ioana Călin cea mai recentă experienţă a sa. După ce a afirmat în ultimii ani, la fiecare experienţă nouă, că ceva mai bun de atâta nu i se poate întâmpla, iar viaţa a surprins-o mereu, Ioana Călin se aşteaptă pe viitor la orice, aşteptând să dea piept oricărei provocări i se va ivi, încercând între timp să pună pe feţele mireselor care îi vor trece pragul, cu fiecare rochie, un zâmbet de încântare. 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!