Frumusețile Sătmarului. Locuri din județ care trebuie să le vezi!

HomeReportaje

Frumusețile Sătmarului. Locuri din județ care trebuie să le vezi!

Satu Mare, un județ de graniță din nord-vestul României, cu un mixt de etnii ce include români, maghiari, ucrainieni, romi, șvabi și germani (aprox. 3

Deszăpezire cu asistații sociali și oameni cu spirit civic, într-un oraș din județ
Peste 350 de dansatori s-au întrecut în weekend la Ardud
“Zilele Cetății Ardud” , un nou prilej de sărbătoare și bucurie pentru ardudeni – Parada Video
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Satu Mare, un județ de graniță din nord-vestul României, cu un mixt de etnii ce include români, maghiari, ucrainieni, romi, șvabi și germani (aprox. 390.693de locuitori) este un ținut care are cu ce se lăuda când vine vorba despre turism. Satu Mare se poate mândrii cu obiceiurile și tradițiile specifice fiecărei zonei, transmise din generație în generație, dar și cu obiective istorice și arhitecturale impresionante.

În continuare, îți prezentăm pe scurt câteva locuri din județ care trebuie vizitate, iar dacă nu le-ai văzut până acum,  îți propunem un exercițiu. Gândește-te că ești un turist și vrei să afli care sunt frumusețile Sătmarului. Călătorie plăcută!

1.Orașul Satu Mare – municipiul de reședință al județului cu același nume. Din punct de vedere arhitectural și istoric în oraș puteți vizita Biserica Reformată cu lanțuri, Biserica Romano- Catolică, Templul Mare, Turnul Pompierilor, Teatrul, Statuia Lupoaica, Muzeul Județean, Muzeul de Artă sau Palatul Administrativ. Un pont din partea noastră, dacă ști dinainte că vei ajunge la Palatul Administrativ, fă o cerere să poți ajunge la etajul 17 de unde vei putea vedea frumoasa panoramă a municipiului.

turnul-pompierilor

Turnul Pompierilor

Sursa foto: ZIG ZAG prin România

muzeul-de-istorie

Muzeul Județean de Istorie Satu Mare

muzeul-de-arta

Muzeul de Artă Satu Mare

lupoaica

Statuia Lupoica

palatul-administrativ

Palatul Administrativ

teatru-de-nord

Teatrul de Nord Satu Mare

biserica-romano-catolica

Biserica Romano-Catolică

castel-carei2.Carei– una dintre localitățile care oferă îți vor rămâne întipărite în minte. Aici veți descoperi un superb castel din secolul al XIX-lea ce aparține familiei Karolyi. În interiorul său poate fi vizitat muzeul orașului, iar în grădina castelului a fost amenajat un parc dendrologic ce adăpostește mai multe specii de plante rare. De asemenea, Monumentul Ostașului Român și Biserica Romano-Catolică construită în stil baroc așteaptă să fie vizitate. Dacă prinzi încă o zi de toamnă călduroasă, nu ezita să faci o vizită la ștrandul din localitate.

muzeul_tarii_oasului3.Negrești-Oaș – sau ,,capitala” Țării Oașului, o zonă pitorească, unde natura și tradițiile se îmbină armonios. Totodată, aici ai posibilitatea să alegi între două extreme, lumea satului cu case tradiționale, sau ,,palatele” noi ale cetățenilor. De asemenea, puteți să treceți și pe la Muzeul Țării Orașului. Acesta conține două secții, una expozițională – ce cuprinde o colecție de etnografie şi artă populară și una de artă contemporană – și o secție în aer liber.

4.Cetatea Medievală a orașului Ardud – unul dintre locurile județului încărcate cu istorie. Cetatea a fost construită în 1481 de viitorul voievod al Transilvaniei Bartolomeu Dragfy, și a fost considerată una dintre cele mai puternice fortărețe seniorale din nordul Transilvaniei. Legenda tunelurilor săpate sub cetate ce ar duce în diferite locuri din județ îți poate fi spusă de un ghid sau un localnic, fiind siguri că te va impresiona.

cetatea-ardud-1cetatea-ardud-2

 

5.Medieșul Aurit– oferă publicului ruinele Castelului Lonyai, construit în două etape, în secolul mediesul-auritXIII și în secolul XVIII când a fost refăcut în stil renascentist. Denumirea localității vine de la o legendă care spune că în acest castel medieva exista o cameră aurită. În localitate se mai pot vizit și Conacul Boross și Conacul Grosz, iar în apropierea de Medieșul Aurit se află Rezervația arheologică ,,Cuptoarele dacice”, cu peste 200 de cuptoare.

muzeul-motilor6.Muzeul Etnografic al Moților din Scărișoara Nouă– cuprinde două clădiri, una având expoziție etnografică iar alta de istorie. Între clădiri se află amplasat bustul lui Horea, realizat din bronz. Moţii din Munţii Apuseni, colonizaţi în aceste locuri în 1924, au păstrat multe dintre tradiții precum și dintre obiectele folosite în viaţa de zi cu zi, atât în gospodărie, cât şi la munca câmpului. Clădirea a doua cuprinde o expoziție care prezintă istoria locului și a regiunii de la descoperirile arheologice din vremea dacilor şi romanilor, până la martirii Horea, Cloşca şi Crişan sau Avram Iancu. Se prezintă piese originale, fotografii, documente şi lucrări de artă contemporană, realizate de artişti plastici şi artişti populari.

 

 

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!