Cât de naționalistă va fi această campanie electorală? Jobbik Satu Mare: „Noi nu căutăm dispute”

HomeReportaje

Cât de naționalistă va fi această campanie electorală? Jobbik Satu Mare: „Noi nu căutăm dispute”

Mai sunt mai puțin de trei săptămâni până la alegerile parlamentare și toate taberele politice își ascut deja săbiile pentru a intra în luptă și speci

Jandarmii sătmăreni au fost prezenți în mijlocul petrecăreților, de 1 Mai, pentru a-i informa cum să se comporte
Doi sătmăreni pe lista PLUS pentru alegerile europarlamentare. Sătmărenii îl urmează pe Cioloș
De astăzi Transurban revine la programul normal
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Mai sunt mai puțin de trei săptămâni până la alegerile parlamentare și toate taberele politice își ascut deja săbiile pentru a intra în luptă și specific acestor tip de bătălii, pe lângă argumentele pro față de platformele lor de campanie, acolo unde există, se pregătesc și campanii contra adversarilor.

Ultimele campanii electorale din Satu Mare, mai pregnant din 2012 încoace au fost profund marcate de tema naționalismului. Bătăliile româno – maghiare au fost scoase în spațiul public, când de partidele românești, când de cele maghiare. Pentru a afla mai multe despre ce părere au maghiarii despre aceste dispute, am vorbit cu reprezentantul maghiarilor din Satu Mare, a celor cu cetățenie maghiară, întrucât UDMR reprezintă în măsură mai mare etnicii maghiari, nu neapărat cetățenii. Diferența este simplă, românii acuză maghiarii din Satu Mare, dar aceștia sunt de multe ori cu totul alții față de cei pe care îi reprezintă UDMR. Aceștia din urmă se folosesc deseori de cetățenii maghiari pentru a avea parte de o discriminare pozitivă.

O parte din maghiarii din Satu Mare sunt reprezentați la nivel de județ de cei de la Jobbik, partidul maghiar având au o filială la Satu Mare. Aceasta nu este extrem de activă, dar interacționează cu cei pe care îi reprezintă, chiar dacă acest lucru nu se întâmplă în spațiul public.

„Din punctul meu de vedere toate aceste bătălii româno – maghiare și invers, maghiaro-române nu sunt reale, nu există, nu sunt palpabile. Românii și maghiarii de rând nu se întâlnesc în fața blocului și se ceartă și se iau de păr. Între cetățeni nu e nici o luptă, acestea sunt doar bătălii politice, partidele se folosesc de această temă pentru a obține anumite lucruri”, afirmă Dula Zsolt, reprezentantul Jobbik pentru zona Partium.

Aceste alegeri se anunță a fi mai puternic sub semnul naționalismului, dată fiind prezența în alegeri a Partidului România Unită, partid care a arătat pe față o ideologie naționalistă, prin care tot ceea ce nu e românesc se exclude. În această situație s-ar afla astfel și cetățenii maghiari din Satu Mare, în special cei care au firme aici.

„Noi sperăm să nu existe atacuri și dispute de acest gen. Dacă vor fii, nu vor răspunde la ele. Noi evităm orice dispute și marșăm pentru conviețuire pașnică aici, așa cum a fost mereu. Nu vrem să intrăm în discuții de acest gen, care nu cred că trebuie să aibă loc. Suntem deschiși la dialog dacă e cazul. Nici nu ne vom implica în campanie sub nici o formă, cei pe care îi reprezintă Jobbik nu vor promova nici un partid la alegerile parlamentare din România. Nici pentru referendumul din Ungaria nu am făcut campanie aici, noi dorim doar să fie cine să discute cu cetățenii maghiari, nu să facem politică în Satu Mare.”, afirmă Dula Zsolt.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!