Cum sărbătoresc românii din Chicago Crăciunul: „Facem cârnați și îi vindem și celor care nu fac. 90% e tradițional. ”

HomeReportaje

Cum sărbătoresc românii din Chicago Crăciunul: „Facem cârnați și îi vindem și celor care nu fac. 90% e tradițional. ”

Sărbătorile de iarnă sunt diferite de la zonă la zonă, în funcție de tradiție și posibilități, chiar și în interiorul României și cu atât mai mult în

Spiritul sărbătorilor se simte tot mai puternic la Satu Mare. Se împodobește bradul din centrul municipiului
Pompierii sătmăreni au adus un gram de bucurie în sufletele a 60 de copii
Tendințele anului în împodobirea bradului aduc citricele și lemnul în prim plan
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Sărbătorile de iarnă sunt diferite de la zonă la zonă, în funcție de tradiție și posibilități, chiar și în interiorul României și cu atât mai mult în alte zone din lume. Obiceiurile cu care ne-am obișnuit de mici sunt cele pe care le considerăm cele mai bune, motiv pentru care e greu să ne adaptăm, de cele mai multe ori, la cele din alte zone.

14680752_10210945787936187_8082057254339273891_n

Oșenii stabiliți de zeci de ani în Chicago, SUA, nu au vrut să renunțe sau să adapteze tradițiile românești la cele americane sub nici un chip și organizează Crăciunul și Revelionul exact așa cum o făceau și acasă: cu tăiat de porc, cârnați, sarmale, colinde și cozonac.

Grigore Coardoș este un sătmărean din zona Negrești Oaș, stabilit de 19 ani în Chicago, acolo unde în prezent are și familia, pe soția lui Monica, ea fiind de 18 ani în Chicago, și cei doi copii, o fată absolventă a unei universități și un băiat, student în anul II. Domnul Grigore lucrează de mai bine de 10 ani în domeniul construcțiilor, la cea mai mare companie din zonă, iar pe lângă acest job este și cantor la Biserica Greco-Catolică „Sfinții Petru și Pavel” din Chicago. Biserica este locul în jurul căreia se coagulează comunitățile românești și unde se păstrează obiceiurile. Acolo, se simte și spiritual sărbătorilor de iarnă.

„În Chicago, comunitatea de români numără câteva mii de oameni, grupați în jurul bisericilor unde se organizează activități. Avem artiștii noștri aici, mai vin și alții din țară, când cum. De Crăciun, la fel ca în România, mergem la fermele din împrejurimi, cumpărăm porci, facem cârnați și caltaboși. Cine face mai mulți, îî vinde la piața de la Biserică și pentru cei care nu fac. Eu fac vin de casă din struguri cumpărați, aici în garaj, am tehnologia de acasă. Se merge la colindat, ne strângem grupuri, prieteni, mergem de la unul la celălalt, colindăm. Aici aproape toate bisericile au câte o sală socială, o sală de festivitate, chiar eu mă ocup la noi la Biserică și organizez revelion, așa, la o sută de persoane. 90% e tradițional românesc, inclusiv pălincă și vin de casa.”, afirmă Grigore Coardoș.

15326587_10211453151459958_7486518075171353806_n

De pe masa de sărbători nu lipsește nici cozonacul, prajiturile de casă sau sarmalele și cârnații fripți, astfel încât să nu simtă că le lipsește prea mult atmosfera de acasp, din Țara Oașului.

Tot din drag de țară și de obiceiuri, Grigore Coardoș a mai organizat peste an și Ziua Țării Oașului, dar și alte evenimente care presupun prezentarea tradițiilor și obiceiurilor din zonă, de care se arată încântați chiar și americanii. Toate acestea, pentru a alina dorul de țară al multora, care nu au fost acasă de ani de zile.

15400986_10211453151059948_7311166578930114124_n

„Anul acesta am fost în România, dar am fost în vară, dar inainte nu am fost de 6-7 ani acasă, nici de Crăciun. Totuși ne e dor, chiar dacă păstrăm obiceiurile, când mergem acasă, e totuși acasă, chiar dacă și aici zicem „acasă”. Acolo avem bunicii. Implementăm tradițiile ca să nu ne simțim așa departe de casă. Avem peste an festivaluri, de datini, de colinde, chiar o strângere de fonduri am organizat.

De multe ori mai iau parte și americani, care ne cunosc, le place, mai ales mâncare, la muzica se adaptează repede, le place să se distreze cu noi.”, completează Grigore Coardoș.

De la anul care urmează, familia Coardoș își dorește în primul rând sănătate, care este pentru ei primordial, pentru că așa cum afirmă „sănătatea e bogăție și avere, in rest bani și restul, sunt trecătoare. Sănătate și bucurie în familie să avem. ”

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!