OPINIE!!! Se aruncă gunoi în ochi pentru a nu se vedea mizeria din caracter

HomeOpinii

OPINIE!!! Se aruncă gunoi în ochi pentru a nu se vedea mizeria din caracter

De-o vreme încoace, Florisalul, gunoiul și mizeria din oraș ne sunt aruncate în ochi și ni se impune oarecum să ne victimizăm în fața unui mare jaf la

FOTO& VIDEO „Dotările” Florisalului, bombe cu ceas pe drumurile din oraș! Tractor fără semnalizări și oameni „la liber” în remorcă
Uite taxa, nu e taxa. Cine plătește până la urmă taxa specială de salubritate?
Sătmărenii se plâng, din nou, de Florisal: „Curge zeama din mașină și miroase atât de tare că nu putem sta în curte”
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

De-o vreme încoace, Florisalul, gunoiul și mizeria din oraș ne sunt aruncate în ochi și ni se impune oarecum să ne victimizăm în fața unui mare jaf la care suntem părțași. Poze cu gunoi lângă ghene, cu facturi pe care apare taxa suplimentară de 3 lei/ persoană și altele, care să te facă pe tine, ca cetățean, să te revolți împotriva firmei de salubritate sunt scoase în mediul public, mai ales online.

Nu zice nimeni că nu ai motive și să nu uităm, că aici a fost primul loc în care ai putut citi un articol despre dorința celor de la Florisal de a introduce acea taxă suplimentară în factură, ca urmare a penalizării primite pentru lipsa colectării selective la parametrii impuși. Am fost primii care am tras un semnal de alarmă în acest sens, că se încearcă o manevră prin care să se mai încarce cetățeanul cu o taxă. Dar de la acest lucru, care clar este un fel de jegmănire cu acte a populației, până la a da vina pe firmă pentru lipsa noastră de civilizație, e cale lungă.

Hai să o luăm secvențial. Ești dispus să ți se taie netul o lună pentru fiecare ambalaj aruncat pe jos, fiecare pungă de gunoi lăsată lângă ghenă, fiecare mizerie pe care o puteai ridica și nu ai făcut-o sau om pe care îl puteai atenționa că i-a căzut o mizerie pe jos, dar ai preferat să taci? Hmmm, cred că ne-am cam întoarce în evul mediu cam 95% dintre noi, căci nici unul nu suntem modele de conduită socială. Mormanele de gunoaie de lângă pubele nu se datorează firmei, angajaților ei sau vreunui zeu anti-sătmăreni, ci sătmărenilor. Fiecăruia dintre noi, chiar dacă l-am aruncat noi,copiii noștri sau un necunoscut acolo.

Mai apoi, discutând de reciclare, când ai dus ultima dată o pungă de caiete și alte hârtii la reciclat? Caietele de școală ale copilului, ziarele pe care le citești, sau revistele deja expirate. Le-ai reciclat vreodată sau le-ai aruncat tot la gunoi, la pachet cu cotorul de ardei și sticla goală de ulei? Nici eu nu am făcut-o de vreo 10-12 ani, recunosc, deci sunt în parte, vinovat de acea taxă suplimentară de 3 lei sau cât o fi. Cu care de altfel nu sunt de acord, recunosc, dar am puterea de a-mi analiza propriul comportament să văd dacă sunt cu ceva vinovat pentru existența ei. Și sunt! Dar cine mai are curajul să își facă această analiză? Tu poți? Tu ai sufletul împăcat că la tine acasă ai făcut colectare duală pe fracție umedă sau uscată, ca mai apoi să poți arăta cu degetul că îia ți-a cules gunoiul la comun?

Și atunci mai ai curaj să înjuri o firmă pentru că tu, în spatele blocului, ai gunoi lângă ghenă sau îți vine să te uiți în oglindă și să îți dai două palme? Și acestea sunt doar niște exemple puerile de cât mai avem fiecare dintre noi de evoluat ca educație până să ajungem să dăm vina pe alții.

Referitor la taxă, dezbaterile pe marginea ei nu sunt încheiate încă. Hotărârea de Consiliu Local care prevede introducerea taxei suplimentare este în curs de analiză la juriștii Instituției Prefectului. Vicepremierul Sevil Shaidehh a afirmat, în cadrul vizitei la Satu Mare că taxa nu are nici o treabă cu populația, ci cu firma de salubritate și cei care depozitează gunoiul, dar până una alta, cei de la Florisal au băgat-o în facturi, chiar retroactiv.

În ciuda taxei, comportamentul cetățenilor nu s-a schimbat, semn că este mai comod să plătească decât să facă o schimbare, ceea ce va duce, cel mai probabil, la o nouă taxă sau creșterea celei actuale, pentru că această penalizare este doar prima, dintr-un lung șir care urmează, menită să disciplineze românul.

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!