Asta sigur nu știai!!! Testele psihologice auto au fost inventate la Satu Mare. Cine a realizat primul test?

HomeReportaje

Asta sigur nu știai!!! Testele psihologice auto au fost inventate la Satu Mare. Cine a realizat primul test?

Accidentele rutiere mortale sunt o problemă a zilelor noastre care nu a primit încă o rezolvare și nici nu s-a identificat o cauză exactă care duce la

Primăria „amenință” cu amenzii de până la 2500 lei proprietarii de terenuri care nu curăță ambrosia de pe teren
Un șofer beat a produs un accident în Acâș. El a fost singura victimă
Sătmărenii așteaptă ajutor de la canadieni pentru a lichida incendiu de la sonda de la Moftin
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Accidentele rutiere mortale sunt o problemă a zilelor noastre care nu a primit încă o rezolvare și nici nu s-a identificat o cauză exactă care duce la producerea lor. Totuși,problema a mai existat înistoria rutieră din România și și-a găsit rezolvarea la Satu Mare.
Satu Mare a ajuns locul întâi pe țară în anul 1972, la accidente mortale de mașină. Atunci comandantul circulației de la acea vreme, maiorul Târpea, a fost convocat de către primul secretar la partid care l-a însărcinat cu rezolvarea problemei. Ajutorul carei s-a dat maiorului atuncea a fost doctorul Enătescu, proaspăt ajuns în Satu Mare.

„Ne-am întâlnit amândoi și am zis că singura soluție e să facem o testare psihologică înainte de înscrierea la concurs și la școală și cei care ori sunt demenți, ori au îmbătrânit, poate să fie el directorul directorilor, dacă nu poate să se concentreze ca atenție, nu e bun. Că asta mă interesa, atenția, scara de personalitate și frica, să nu aibă frică.

Am adunat testele de atenție, de memorie și de personalitate, că ăștia care sunt schizoizi și agresivi să nu îi mai bagi acolo și le-am dat la miliție, am trimis psihologicii mei și acolo s-au dat testele.De ce la miliție? Ca să nu zică că le iau eu „mălaiul”. De asta a trebuit să mă apăr toată viața, că am tot fost reclamat că fac averi uriașe. După șase luni de zile, prima constatare a fost că din cei testați de noi, nici unul nu a avut nici cel mai mic incident, nici vorbă de accident. Era o curbă a lui Gaus, pe careo știam noi foarte bine.Majoritatea sunt oameni normali, puțini sunt cei care deviază, până la 8%. Și asta am aplicat-o și noi aici, cam 8% din cei testați psihologic nu treceau. ”, povestește doctorul Enătescu.

Se pare că aceste teste scrise de doctorul Enătescu special pentru a depista oamenii cu probleme de personalitate care doresc să obțină permisul, au avut succes, pentru că rata acidentelor mortale a scăzut brusc. Ba mai mult, reprezentanți ai altor județe au împrumutat modelul testelor realizate de sătmăreni și le-au dus în județele lor, iar mai apoi „moda” testelor psihologice pentru obținerea permisului a ajuns la nivel național.

În prezent lucrurile stau puțin altfel. Aceste teste nu se mai aplică tuturor, ci doar celor care dau examen pentru permis la profesioniști. Restul populației dă un test mult mai complex, care nuevidențiază aceleași probleme pe care le descoperea testul creat de doctorul Enătescu în anii 70.

„Testele care sunt acum, de îndemânare și reflexe sunt o prostie, pentru că aici nu e vorba de performanță, de concurs, ci e vorba de condus corect. Aici nu trebuie să stabilească că omul are aptitudini de concurent pe pistă de concurs. ”, mai afirmă doctorul.

Tot acesta ne ajută să înțelegem cine sunt psihopații din ziua de astăzi. Cel mai ușor îi identificăm, conform explicațiilor doctorului Enătescu, ca fiind oamenii care claxonează mereu, fie că e nevoie sau nu. Aceștia sunt oameni care doresc să atragă atenția că ei sunt la volan și suferă de o grandomanie.
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!