Clopotele din județul Satu Mare, produse la doi pași de noi. Povestea firmei care face bisericile să răsune
Cu o experiență de 14 ani în spate, turnătoria Botor este cea mai recunoscută la nivel național pentru calitatea clopotelor pe care le produce, iar la nivel european este considerată a patra cea mai bună turnătorie de clopote.
Povestea ei a început în 2003, atunci când proaspăt reîntors din armată, tânărul Radu își dorea să pornească o afacere care să îi asigure un trai decent lui și familiei pe care se pregătea să o întemeieze. Cu studiile făcute în muzică, oportunitățile profesionale erau destul de reduse, dar acest lucru nu l-a împiedicat să facă o schimbare profesională majoră.
„Nu aveam nici o experiență anterioară. Am făcut muzică, pian și chitară, maicămea voia să ne facă mari muzicieni pe toți din familie. În familia mea nu a mai făcut nimeni clopote, dar eu după terminarea armatei am zis că trebuie să fac ceva, că trebuie să mă însor, să am bani să duc acasă. Umblând prin fabrici prin Baia Mare am văzut că unii fac clopote, nu mă pricepeam deloc, dar mi se părea interesant să văd un metal lichid care se transformă în piese ce țin zeci, sute de ani. „ își amintește Radu Botor despre decia de a intra în acest domeniu.
Pentru că în țară nici o turnătorie care exista în acel moment nu și-a deschis porțile spre el pentru a-l lăsa să învețe și să fure puțină meserie, toți motivând că e vorba de secret și rețete proprii, Radu Botor a apelat la o firmă din Rusia, care a fost mai deschisă și care, la două săptămâni de la contactarea telefonică, atunci când nici nu mai credea că îi va răspunde, i-a trimis un fax de câțiva metri, cu tot ce presupunea turnarea unui clopot.
Cu aceste informații, și cu un bătrân din zonă care mai turnase clopote, Radu Botor s-a pornit la făurirea primului clopot.
„Am găsit un bătrân, pe nea Ștefan, care mai turnase clopote și i-am zis cum îmi spuseseră mie rușii să facem clopotele. Bătrânul atâta era de deștept, că făcea șabloanele din placaj, știa să le dea formă. Am început să turnăm primul clopot, băgam acolo zahăr, melasă, parcă făceam prăjitură, nu clopote. I-am zis la nea Ștefan să continue să facă clopote, că eu mă ocup să le vând. Așa am ajuns la o parohie în Strâmtura, în Maramureș, am bătut la ușă la preot, i-am zis cine sunt și ce fac. Și părintele zice: „da, chiar am nevoie, dar unde ați mai făcut?” E i-am zis sincer:„Părinte, nu mă ocup cu minciuna, e primul clopot”. Dar a zis că și el e la prima parohie și că accept că sunt la început de drum. ”, povestește făuritorul de clopote.
Cel de-al doilea clopot a ajuns în județul Bihor, dar nici de acesta și nici de primul, cel care le-a produs nu era foarte încântat din punc de vedere calitativ, astfel că cel de-al treilea clopot l-a făcut într-u totu după rețeta rușilor. Calitatea lui a fost net superioară, iar clopotul a ajuns donație la Mănăstirea Săpânța Peri. Și de acolo au început să vină comenzile.
„În ziua nunții știu că eram cu nea Ștefan, îmbrăcat la costum, încercam să deschide o formă de clopot și nea Ștefan mă tot trimitea că trebuia să ajung la nunta mea și eu tot nu voiam să merg pentru că îmi doream să stau să văd cum a ieșit clopotul. Era chiar primul clopot. ”, mai povestește Radu Botor.
Acum, afacerea omului de afaceri și făuritor de clopote Radu Botor se învârte în jurul cifrei de afaceri de 1 milion de euro anual, în continuă creștere de 20 de ani încoace. O diferență extrem de mare față de cele 30 de milioane de lei cu care porniseră, bani ce i-a avut doar după nuntă.
„În prezent am început să lucrăm și pentru export, pentru că eu atunci când am primit rețeta de la ruși le-am promis că vreau să fiu cel mai bun în țara mea și că nu am să le fac concurență. Acum câțiva ani și-au dat acordul tacit să produc și pentru export și deja avem în lucru clopote pentru Spania, Uruguay și plec curând în Texas pentru o altă comandă”, afirmă Radu Botor.
A purtat discuții și pentru clopotul de la Catedrala Mântuirii Neamului, dar lucrarea a ajuns într-un final la o firmă din Austria, despre care românul afirmă că produce clopote inferioare calitativ față de cele produse la Satulung, în hala sa.
Capacitatea de produce a turnătorie Botor este de 36 de tone pe an, cu cea mai mare piesă posibilă de realizat de 35 de tone. Totuși, cele mai multe clopote comandate de biserici și mănăstiri sunt în jurul greutății de 300 kg, cel mai mare realizat de ei până acum fiind de 3 tone.
„Sunt costuri mari dacă vrei să faci calitate, pentru că trebuie să investești în materie primă de top. Toate materiale sunt aduse, din păcate, din import, din România nu mai cumpărăm nimic, deși le luam pe toate de aici, mai ieftin. Acum le luăm mai scump, plus e transportul, de aceea sunt mai scumpe. Dar mergem așa, pentru că nu vreau să renunț la calitate,deși mi s-a produs să fac și clopote calitate a II-a, pentru parohii mai sărace, dar nu vreau, prefer să produc mai puțin, dar calitate.
În România există clopote făcute mari, de șase tone, chiar și mai mari, e ciudat că la sumele astea mari există sponsori sau există banii dacă clopotele sunt aduse din import. Pentru importuri există finanțare, pentru ce e produs intern se găsesc mai greu.”, povestește Radu Botor.
Turnătoria are 20 de angajați, oameni care nu sunt experți în domeniu, dar despre care angajatorul lor afirmă că sunt harnici, aceasta fiind principala calitate pe care o caută la ei, pentru că experiența ar fi o cerință imposibilă, dat fiind faptul că astfel de clopote, acordate și pe note muzicale nu se mai produc în România.
De dragul amintirii, Radu Botor păstrează chiar la intrarea în hală cel de-al doilea clopot turnat de el. L-ar fi dorit pe primul dar preotul căruia i l-a vândut nu a dorit să îl dea, chiar dacă i s-a oferit în schimb unul mai nou și mai melodios.
Astăzi, clopote de la parohii din localități ca Odoreu, Sanislău, Viile Satu Mare, Moișeni, Andrid, Doba, Beltiug sau altele comandă clopote de la turnătoria Botor din Satulung, pentru că acestea, pe lângă o calitate sportiă, oferă și o muzicalitate fiecărei bătăi, muzicalitate care este considerată vocea lui Dumnezeu care cheamă lumea la Biserică.
Sătmăreanul Bogdan Tincu, de la Software by Tincu s-a alăturat echipei Turnătoria Botor, ocupându-se de partea de marketing a afacerii, cu dorința de a face ca un brand românesc să ajungă peste hotare, câte mai departe și în cât mai multe locații.
ULTIMELE ȘTIRI
O oșancă este „IRONMAN Italy” după câteva luni de pregătire singură - a câștigat concursul și a arăt...
Povestea tristă dar motivațională a oșencei Ana Maria - a fugit de acasă la 15 ani din cauza bătăilo...
Afacerea unui sătmărean îi face pe timișoreni să ofteze de plăcere după ce îi gustă preparatele
Gânduri la final de 2024 - Interviu cu Ioana Roman, sătmăreanca ce a absolvit Universitatea Oxford
EXCLUSIV! Interviu despre parcursul sătmărencei Ioana Roman la Oxford și planurile de viitor: va luc...
O tânără originară din Oaș face senzație la Hollywood - a câștigat premiul Oscar pentru copii
Fermierul sătmărean care la 26 de ani exportă în SUA, Coreea de Sud și Dubai, un exemplu de ambiție ...
Singura femeie din România care zboară cu paramotorul este sătmăreancă - construiește un aerodrom în...
Povestea tinerilor care au lăsat tentațiile lumii moderne pentru agricultură "E important să faci ce...
Arabii și africanii se "bat" pentru oile și mieii din Satu Mare
Parfait ca pe vremuri, produs la Satu Mare. Vezi magazinele unde îl poți găsi
Locuri din judet, de ieșit la iarbă verde 1 Mai - unele s-au transformat, altele și-au pierdut farme...
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare