Festivalul Muzicii de Stradă la ediția a treia: mai mare, mai căutat, mai atractiv

HomeActualitate

Festivalul Muzicii de Stradă la ediția a treia: mai mare, mai căutat, mai atractiv

Festivalul Muzicii de Stradă va avea loc în acest an în perioada 1-3 iunie, pe 5 scene din centrul municipiului Satu Mare. În bătălia pentru cei 2000

Festivalul de la țară care are un program mai tare ca Ziua Orașului.
Un șofer a spulberat un grup de pietoni din Valea Seacă. Patru persoane au fost rănite
Jandarmul care crește una dintre speciile de găini autohtone pe cale de dispariție.
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Festivalul Muzicii de Stradă va avea loc în acest an în perioada 1-3 iunie, pe 5 scene din centrul municipiului Satu Mare. În bătălia pentru cei 2000 de uuro au intrat 20 de trupe din România, Olanda, Bulgaria, Slovacia și Ungaria, iar cinci talente sătmărene vor cânta publicului în cadrul unei categorii special concepute pentru ei.

 

În urmă cu trei ani de zile la Satu Mare, din ambiția unor tineri, din dorința de a oferi o alternativă celor sătui de zile de oraș cu mici și fum, din nevoi de altceva, s-a născut născut la Satu Mare „Festivalul Muzicii de Stradă”, inspirat din alte festivaluri în care muzicanții de stradă sunt în prim plan, precum cel din Vesprem sau cele italiene. O particularitate a festivalului, pe lângă muzicații de care dai unde nici nu te aștepți pe scene apărute peste noapte e faptul că festivalul a existat încă de la prima ediție din sponsorizările comunității și a mediului de afaceri, fără bani publici și influențe politice.

Dacă în primul an „Festivalul Muzicii de Stradă” a avut proponderent artiști autohtoni, la cea de-a treia ediție, care va avea lor în weekendul 1-3 iunie vor ajunge artiști din Bulgaria, Ungaria, Olanda, Slovacia, ceea ce face ca festivalul să devină deja unul internațional. Totodată acesta aduce acasă, în țară, artiști care au fost nevoiți să plece în alte țări pentru ca muzica lor de stradă să fie înțeleasă și apreciată, printre alții violonistul Cezar Habeanu care a făcut furori pe internet cântând pe străzile din Londra și Dublin.

În total s-au arătat interesați de participarea la acest festival și înscrierea ca și formații concurente petru premiul de 2000 de euro peste 30 de formații, dar din cauza bugetului restrâns, nu a fost posibilă acceptarea tuturor.

„Am avut multe trupe care ne-au contactat și ne-au spus că doresc să participe la festival. Am stat și am analizat fiecare trupă în parte dar unele am fost nevoiți să le refuzăm pentru că reprezentau costuri prea mari pentru ca ele să ajungă să participe la festival, asta și pentru că țambalul sau acordeonul nu merg ca și ei de ușor cu avionul. Erau trupe care ne costau 2500 de euro ca să le aducem, dar noi avem resurse limitate, bugetul festivalului fiind de aproximativ 18.000 de euro”, afirmă Gergo Butka, principalul organizator.

Într-un final au fost alese un 20 de trupe care se vor întrece pe cele 5 scene din oraș timp de trei zile pentru a câștiga cei 2000 de euro. Pentru a promova și sprijini tinerele talente sătmărene, cinci trupe vor lua parte la festival în cadrul unei secțiuni speciale, dedicate lor. Noutatea din acest an este aplicația de mobil care va permite utilizatorilor de smartphone-uri care o vor descărca să vadă în timp real ce se întâmplă la scenă, să primească notifică și să afle mai multe despre program și trupe. Aceasta este realizată de asemenea cu resurse locale, de câțiva tineri sătmăreni.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 1
DISQUS: 0