Jandarmul care crește una dintre speciile de găini autohtone pe cale de dispariție.

HomeActualitateReportaje

Jandarmul care crește una dintre speciile de găini autohtone pe cale de dispariție.

Răzvan Țiplea crește găini Golaș de Transilvania, o specie românească pe cale de dispariție din care sunt înregistrate doar 3000 de exemplare în ț

11 din 16 locuri de agrement din Satu Mare au fost amendate de OPC. Ce nereguli au găsit inspectorii
Diaspora e-n noi și-n trafic zi de zi. Doar că fără manele
Un hectar de vegetație a ars la marginea municipiului Satu Mare
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Răzvan Țiplea crește găini Golaș de Transilvania, o specie românească pe cale de dispariție din care sunt înregistrate doar 3000 de exemplare în țară. Specia este revendicată de maghiari ca fiind a lor, profitând de faptul că românii nu doresc să o crească pentru că nu e estetică.

 

Pasiunile fiecăruia diferă în funcție de o serie de factori care ne-au influența de-a lungul vieții. În funcție de locul nașterii, ocupația părinților, activitățile din copilărie și multe alte lucruri,fiecare își formează un ansamblu de activități care îi fac plăcere și altele de care se ferește. Dacă pentru mulți animalele sunt doar de companie și pentru timp liber, există alte persoane pentru care animalele sunt o adevărată pasiune și ocupație. Răzvan Țiplea, un jandarm din județul Satu Mare a găsit în creșterea găinilor de rasă atât o pasiune, cât și o ocupație și speră el și o sursă de venit pe care să o realizeze după orele de program.

 

După ce are de-a face cu scandalagiii, se relaxează la găini

 

Pasiunea lui Răzvan pentru animale a existat de mică, antrenată și de faptul că a locuit la casă iar părinții l-au lăsat să țină prin curte tot felul de animăluțe. Răzvan a făcut o pasiune pentru ele și nu a lipsit mult până să ducă o joacă la un nivel avansat. Păsările au fost atracția lui cea mai mare, astfel că în curte au început să se înmulțească rapid numărul de porumbei, rațe, găini de toate felurile. În prezent în curtea lui Răzvan, mai exact în volierele atent aranjate se găsesc fazani, păuni, porumbei din patru specii diferite din care una originară din Satu Mare, rate mici și mari, turturele râzătoare și multe găini. Căci găinile sunt cea mai mare pasiune a lui Răzvan, în care investește bani, dar mai ales timp.

Nu orice fel de găini îi atrag atenția tânărului, ci în special rasele care au ceva special. Așa a ajuns ca după ce a crescut mai multe rase pentru concursuri, tânărul să își îndrepte atenția către o rasă mai rară și ignorată de multă lume, Golaș de Transilvania. Lumea nu iubește această rasă și nu e prea încântată să o aibă în curte pentru că nu are pene. Acesta este și specificul rasei, faptul că gâtul acesteia și pieptul sunt lipsite de pene, văzându-se pielea de un roșu puternic. Un exemplar reușit din acestă rasă trebie să aibă pene doar pe aripi și pe spate, de la gât și până la coadă fiind lipsit de orice penaj. Aspectul găinilor nu este preferat de români, iar acest lucru a făcut ca rasa românească să devină tot mai rar susținută de crescătorii de găini. Există la momentul actual doar 3000 de astfel de exemplare înregistrate în țară.

DSCN9685 DSCN9674

„Sunt foarte puține exemplare de Golaș de Transilvania în țară și nici măcar nu sunt prin Transilvania sau undeva într-o fermă, ci împrăștiate prin țară. La nivelul asociaților de crescători sunt înregistrate cam 3000 de exemplare din această rasă, deci e o specie pe cae de dispariție. Ca să vă faceți o idee, rasa Brahma, găina aceea mare cu penaj bogat,este un efectiv depeste 10-15 mii de găini înregistrate în țară și sunt și crescători care au câteva sute de bucăți. Din Golaș de Transilvania sunt puține exemplare și nu sunt crescători care să aibă cu sutele”, declară Răzvan Țiplea, tânărul crescător de găini de doar 27 de ani.

 

Golașul de Transilvania este o specie pe cale de dispariție

 

Faptul că sunt atât de rare l-a și atras la aceste găini, dar i-a dat și bătăi de cap. Acesta a trebuit să colinde toată țara pentru a le cumpăra, iar prețurile la care le-a achiziționat nu au fost deloc de neglijat. A fost nevoie să își mai convingă încă un prieten să crească aceste găini ca să poată cumpăra tot efectivul pe care un bătrân din Dolj îl creștea în curte. Acum are 26 de exemplare din aceastp rasă, pe care dorește să o înmulțească și până la sfârșitul anului să ajungă la 100 de bucăți.

DSCN9679 Golas de Transilvania

 

 

 

 

 

Nu se gândește să facă o afacere din creșterea acestor găini, ci e oarecum o muncă de orgoliu, pentru că găinile și cocoșii săi sunt mereu atracțiile concursurilor la care participă, premiile venind de fiecare dată. Cu toate acestea specia este una cu potențial economic, o găină costând între 100 și 150 de lei iar cocoșii sunt ceva mai scumpi, ajungând chiar și la 250 de lei. Și din afacerea cu ouă s-ar putea câștiga, dacă interesul pentru conservarea speciei ar fi mai mare, pentru că un ou se vinde cu 6, chiar 7 lei bucata, dar doritorii sunt puțini.

 

Carnea acestor găini are gust mai bun

 

Răzvan crește găinile în curtea casei unde și locuiește, pentru ca atunci când el este în tură să asigure ordinea și liniștea publică, părinții lui să se poată îngriji de păsările lui. Acesta a fost nevoit să separe cocoșii, pentru că sunt foarte agresivi, mai agresivi decât restul speciilor, astfel încât acum are trei voliere unde cresc doar aceste exemplare,pe lângă restul găinilor comune pe care părinții săi le cresc pentru carne, deoarece din găinile lui speciale Răzvan nu dorește să taie. Asta cu toate că, după cum afirmă tânărul, carnea Golașului de Transilvania este mai fragedă decât a restului găinilor.

DSCN9697 DSCN9696

„Au carnea mai bună. E mai bună la gust, e mai fragedă când o prepari. Sunt animale care au dezvoltat de-a lungul timpului niște caracteristici speciale. Fiind golașe au dezvoltat p rezistență la frig, că pot rezista până la -30 grade iar asta are efect și asupra cărnii care nu e la fel de tare ca la restul găinilor de curte”, explică Răzvan Țiplea, mândru de găinile sale. Cu toate că au carnea specială, el nu se desparte de exemplarele sale pentru a le băga în oală,ci luptă pentru a le conserva.

 

Găinile pe care se bat românii cu maghiarii

 

Lupta nu este una ușoară, în primul rând fiind una cu mentalitatea românilor de a crește această specie mai puțin estetică, dar și cu vecinii maghiari, care o adjudecă drept fiind o specie aparținând Ungariei, deși ea este acreditată și recunoscută ca specie românească. În acest sens s-ar face demersuri pentru ca specia să fie trecută în patrimoniul lor. Specia nici nu se găsește în altă parte în lume, decât pe teritoriul României și pe partea vestică a Ungarie, suprapunându-se cu vechile teritorii ale Imperiului Habsburgic, ceea ce îi face pe maghiari să o revendice ca fiind o rasă specifică lor. Deocamdată Răzvan se bucură de beneficiul că rasa e una românească și câștigă premii cu exemplarele sale chiar și la concursurile din Ungaria.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0