Oșenii din Anglia se gândesc că vor fi nevoiți să se întoarcă acasă

HomeActualitate

Oșenii din Anglia se gândesc că vor fi nevoiți să se întoarcă acasă

Mădălin Pop, din comuna Vama, se pregătește să vină acasă după ce a aflat că Anglia urmează să părăseasca Uniunea Europeană. Acesta se teme de înăspri

TOP 10 firme 100% sătmărene. Care este cea mai profitabilă și care are cei mai mulți angajați
Situația de la Draxlmaier a fost detensionată, provizoriu, de un delegat din Germania
Jandarmeria Satu Mare are trei angajați noi. Bun Venit!
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Mădălin Pop, din comuna Vama, se pregătește să vină acasă după ce a aflat că Anglia urmează să părăseasca Uniunea Europeană. Acesta se teme de înăsprirea reglementărilor economice, care îi va face pe români să câștige și mai puțin ca în prezent.

 

Referendumul pentru deciderea ieșirii sau menținerii Regatului Unit al Marii Britanii în Uniunea Europeană a creat un val de opinii de ambele tabere, atât al celor care doresc ieșirea, cât și a celor care doresc menținerea. În urma referendumului, a cărui rezultat devine tot mai sigur ieșirea Angliei din UE, românii încep să își facă griji.

Județul Satu Mare se află printre județele din România de unde sunt plecați cei mai mulți cetățeni la muncă în străinătate, atât ca procent de populație cât și ca cifră absolută. O bună parte dintre ei sunt chiar în Anglia, unde existăcomunități puternice de sătmăreni din zona Oașului care trăiesc împreună. În comuna Racșa de exemplu, mai bine de 50% din cei aproximativ 3000 de locuitori sunt plecați în Anglia, cu preponderență în Londra. Aceștia își fac griji cu privire la viitorul lor după ieșirea din UE  a țării care s-a dovedit că până la urmă nu le este casă.

Mădălin Pop este unul dintre oșenii plecați la muncă în Anglia. Acesta a luat calea străinătății acum 7 ani, la vârsta de 20 de ani, pentru a câștiga un ban și pentru a a-și întreține familia pe care o avea la acel moment acasă. Între timp s-a însurat și și-a dus și soția cu el pentru a putea economisi mai mult stând împreună. Construcțiile i-au mâncat anii tinereții, energia și sănătatea și ar mai duce-o așa mult și bine, dar nu vede cu ochi buni ieșirea Angliei din UE.

„Dacă e așa cum se spune și reglementările economice se vor schimba pentru cei care nu sunt englezi, atunci chiar nu mai are rost să stăm. Ne pregătim bagajele și venim acasă. Oricum noi aici nu facem cele mai bine plătite munci, dacă și banii care îi câștigăm acuma ni va trage pentru diverse taxe, după ce plătim chirie și mâncare și utilități, o să fim fericiți dacă o s punem deoparte 100 de lire. Păi decât să lucrez aici pentru nimic, mai bine mă întorc acasă, că acolo nu plătesc chirie”, afirmă Mădălin Pop.

În Racșa, acolo unde până și la magazinul din mijlocul satului se poate cumpăra în lire sterline și s-au înființat firme de transport persoane în mod expres pentru cursele Londra – Racșa, lumea este în derivă. Unii nu se consideră afectați de ieșirea Angliei din UE pentru că cei pe care îi au acolo au obținut deja cetățenia, pe când alții se arată speriați că rudele lor vor trebui să o ia de la capăt, fie acasă, fie într-o altă țară.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!