Povestea copacului „împletit” din Satu Mare. Cum ignoră lumea o poveste extraordinară

HomeReportaje

Povestea copacului „împletit” din Satu Mare. Cum ignoră lumea o poveste extraordinară

Copacul împletit este un salcâm japonez pe care cel care l-a sădit, un evreu care a locuit în zonă, l-a împletit de când era doar niște mlădițe. Copac

Graba și neatenția erau să o coste viața. Fetiță accidentată după ce a traversat strada prin loc nepermis
Puya și Vescan concertează la Ardud. Două zile de sărbătoare în 14 și 15 august
Accident în Micro 14. Bătrână accidentată grav de o mașină care dădea cu spatele
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Copacul împletit este un salcâm japonez pe care cel care l-a sădit, un evreu care a locuit în zonă, l-a împletit de când era doar niște mlădițe. Copacul este punct de interes pentru vizitatori, dar puțini din cetățenii orașului îi cunosc povestea.

Fiecare oraș are un punct al său de atracție, cu o poveste aparte, pe lângă care mulți trec nepăsători, fără să cunoastă istoria din spatele prezentului. Iar atunci când o cunosc, se minunează de ea. Și municipiul Satu Mare are câteva locuri de referință, dar totuși există anumite elemente despre care puțini știu detalii, unul dintre acestea fiind copacul încâlcit sau împletit, de pe Bulevardul Transilvania, lângă Palatul Administrativ.

Copacul are peste 80 de ani, fiind creația unui evreu care a locuit cândva în cartierul evreiesc care se întindea în acea zonă. Acesta ar fi fost un împătimit al botanicii, acesta fiind ultimul copac care a supraviețuit din grădina sa, atunci când cartierul a fost dărâmat pentru a se construi centrul orașului.

Salcam japonez

„În zona aceea înainte era cartierul evreiesc, al negustorilor evrei, care erau mai înstăriți. Unul dintre ei, cel care a creat acest copac, a fost foarte pasionat de botanica. Avea o grădină întreagă acolo, dar doar acest arbore a supraviețuit. În` 44 evreii au fost duși la Auschwitz și casele lor au fost ocupate de alții, iar în `70 tot cartierul s-a dărâmat, atunci când s-a construit centrul nou. Se pare că arhitectul Nicolae Porumbescu atunci când a proiectat centrul nou a ocrotit acest copac, fiind undeva în colțul grădinii evreului.”, afirmă directorul Muzeului Județean, Felician Pop

Un astfel de copac nu mai există, cel puțin cei din domeniu nu mai știu de existența nici unui astfel de exemplar, asta pentru că el a fost creat de imaginația și dorința de a experimenta a evreului care l-a sădit și care l-a modelat de-a lungul mai multor ani.

„Evreul care a sădit acest salcâm japonez a fost foarte împătimit de ceea ce făcea și probabil a vrut să creeze ceva unic. Copacul are acum 80 de ani și a crescut așa împletit pentru că atunci când avea doar mlădițe, cel care îl îngrijea a legat între ele mlădițele care așa au crescut și s-au întărit, devenind crengi.” , explică Felian Pop

Copacul a ajuns punct de atracție pentru cei noi în oraș, delegații oficiale sau doar prieteni aflați în vizită fiind duși să vadă ciudățenia sau minunăția de copac, în funcție de gusturile fiecăruia. Unicitatea sa și povestea sa au fost apreciate de cei care au condus soarta urbei de-a lungul anilor, așa că a fost luat în protecție, fiind declarat monument al naturii. Acesta este protejat și fizic de un gard de fier, pentru ca oamenii cu rea intenție să nu poată să îl distrugă.

salcam japonez

„Special de salcâm japonez nu este una rară, chiar mai sunt multe exemplare de acest gen în Satu Mare, dar pe acesta în face rar forma crengilor. Pentru că nu e o specie rară nici nu este plantă protejată ci doar acest copac este monument de interes național prin decizia Consiliului Județean numărul patru din 1995. Nu știm dacă asupra copacului s-a intervenit doar fizic la împletirea crengilor sau s-a modificat ceva la genetica sa pentru a avea această formă”, afirmă Ioan Man, specialist în cadrul APM Satu Mare.

Oamenii care trec pe lângă acest copac zi de zi nu îi știu povestea, aceștia privind doar ciudat la copac, fără să știe de unde i se trage forma, limitându-se să îl caracterizeze drept „interesant”, recunoscând că nu știu nimic de istoria lui.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0