„Festivalul muzicii de stradă” umple străzile din Satu Mare de energie . Vezi programul

HomeActualitate

„Festivalul muzicii de stradă” umple străzile din Satu Mare de energie . Vezi programul

În urmă cu trei ani de zile, un grup de tineri și un lider cu mai mult curaj au dorit să ofere sătmărenilor o alternativă la sărbătorile tradiționale

Duminică are loc o nouă ediție a Festivalului de la Oțeloaia
Io-s fecior din Medișa la cea de-a VI a ediție
Festivalul „Io-s fecior din Medișa” a ajuns la cea de-a V-a ediție
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

În urmă cu trei ani de zile, un grup de tineri și un lider cu mai mult curaj au dorit să ofere sătmărenilor o alternativă la sărbătorile tradiționale cu multă înghesuială în fața scenei, gălăgie de la terase, fum de mici și trupe comerciale și au gândit și pus în scenă prima ediție a festivalului muzicii de stradă, un eveniment de trei zile creat total din fonduri private, respectiv sponsorizări de la firme și oameni de bine, fără nici o contribuție a banului public.

După două ediții de succes, ce-a de-a treia a dus festivalul la un nivel internațional, vestea acestuia ajungând departe în Europa printre muzicienii de stradă, care și-au exprimat dorința de a se înscrie la festival încă din luna decembrie 2015. Pentru trupe, pe lângă dorința de a cânta înfața unui public, mai există și o altă motivație, premiul de 2000 de euro care se acordă celei mai îndrăgite trupe, în urma unui clasement făcut pe baza voturilor spectatorilor și a unui juriu de specialitate. Astfel, toate acestea au atras lumea spre festival, ajungând să se înscrie trupe mult prea multe pentru cât putea suporta bugetul festivalului.

„Am avut multe trupe care ne-au contactat şi ne-au spus că doresc să participe la festival. Am stat şi am analizat fiecare trupă în parte dar unele am fost nevoiţi să le refuzăm pentru că reprezentau costuri prea mari pentru ca ele să ajungă să participe la festival, asta şi pentru că ţambalul sau acordeonul nu merg ca şi ei de uşor cu avionul. Erau trupe care ne costau 2500 de euro ca să le aducem, dar noi avem resurse limitate, bugetul festivalului fiind de aproximativ 18.000 de euro”, afirmă Gergo Butka, principalul organizator al festivalului.

Anul acesta evenimentul a avut și o zi zero, în municipiul Carei, acolo unde s-a dorit să se organizeze o demonstrație a ceea ce va urmala Satu Mare. Programul a debutat cu un artist îndrăgit de copii,care a deschis programul de la scena de la Amfiteatru,. Cea de-a doua scenă a fost organizată în fața Statuii Ostașului. Publicul a fost unul numerous, care a știut să aprecieze acest gen de eveniment.

De vineri, concertele se mută la Satu Mare, pe cele 5 scene organizate în central orașului. Festivalul a adus un suflu nou în oras, scenele creând în jurul lor cadre diferite față de cele întâlnite zi de zi în central orașului, punând o pată de culoare între clădirile istorice.

13529257_624744551024870_2419562446019410694_n

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!