Az érettségi, a történelem és a pirosba öltözött hölgy

HomeHirek Magyarul

Az érettségi, a történelem és a pirosba öltözött hölgy

Július 6–án, szerdán választott gimnáziumi szakuknak megfelelően matematikából vagy történelemből érettségiztek a maturandusok – s alig másfél órával

Alcoolemie record depistată la un șofer care a provocat un accident în Păulești. Era aproape inconștient
Accident la Medieșul Aurit. Un șofer beat și-a făcut mașina praf
Biciclist accidentat mortal la Doba. FOTO & VIDEO – ATENȚIE Imagini cu un puternic impact emoțional
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Július 6–án, szerdán választott gimnáziumi szakuknak megfelelően matematikából vagy történelemből érettségiztek a maturandusok – s alig másfél órával a vizsgakezdést követően már léptek is ki az első „fecskék” a Mihai Eminescu Főgimnázium kapuján. Mint kiderült, a matematika–fizika szak végzősei, akik az M1–es nehézségi fokozatú matek írásbelin voltak túl – s az ilyenkor megszokottakkal éles ellentétben – vidáman mosolyogva és érzékelhető felszabadultsággal vitatták meg egymás között a tételeket és megoldásokat az iskola épülete előtt.

„Még mindig nem hiszem el, hogy ennyire könnyű volt, el sem tudtam képzelni, hogy ilyen könnyű tételeket fogunk kapni. Ha csak nem pontoznak le valami szamárságért, biztos 10–est kapok.” – hadarta egy szuszra a vizsgáról elsőként kijövők egyike.

„30 perc alatt befejeztem. Amikor a felvigyázó tanár jelezte, hogy a vizsgaidőből eltelt egy fél óra, én már rég befejeztem és ellenőriztem amiket írtam. Meg kellett várnom, hogy leteljen a másfél óra, különben már sokkal hamarabb kijöttem volna.” – mondja egy másik gimnazista.

bac 2016 satu mare
Egy pirosba öltözött hölgy valósággal kivallatott minden ajtón kilépő maturandust a vizsgával kapcsolatosan, mint kiderült a lánya történelemből érettségizett és egyikük sem aludt szemhunyásnyit sem egész éjjel a vizsgaizgalom miatt.

„Le nem hunyta a szemét egész éjjel. Fantasztikusan izgult. Azt mondta: ha lehunyja a szemét csak évszámokat és adatokat lát maga előtt. Nekikezdett „felmondani” a tanultakat s mivel fejében gyorsabban váltották egymást a tételek, események, mint amilyen gyorsan fel tudta volna sorolni őket, a végén már szinte össze–vissza beszélt a nagy igyekezettől. Annyiszor ismételte át a Második Világháború eseményeit, hogy szinte szavalni tudta. Hajnali 5 órakor aztán nagy nehezen rávettem egy lazító zuhanyozásra és arra, hogy ledőljön egy kicsit.” – magyarázza a nő. Elismerve azt is, hogy az érettségiző diákokra nagyon nagy nyomás nehezedik mind a szülők, mind a tanárok, mind önmaguk részéről is – nehogy kisebb jegyet kapjanak, mint társaik. „Mivel pszichológiára akar bejutni, ott nagyon sokat számít az érettségin elért jegy, a felvételi jegy 50 %–át, ezért is stresszeli ennyire magát. ” – teszi még hozzá.

A gimnázium kapuján végre kilép egy lány, aki szintén történelemből érettségizett – a  nő azonnal „lecsap rá” és a tételekről faggatja – ám a kommunizmust és az Alkotmányt hallva eléggé elkedvetlenedik: „Épp én mondtam neki, hogy ne gyötörje magát annyira az Alkotmánnyal, mert azt biztos nem kapják, erre tessék, hát nem pont az lett a tétel?! Remélem tudta.”

„Tudta. Láttam, hogy sokat ír.” – igyekezett nyugtatgatni az izguló nőt a diáklány. Az épület ajtaja pedig egyre gyakrabban nyílt, egyre több érettségiző lépett ki rajta, zömében matekesek, s ugrottak egymás nyakába, paroláztak nagyokat egy–egy tétel eredményeinek megvitatása közben.

bac 2016 satu mare

Ahogy telt az idő, a hölgy úgy lett egyre türelmetlenebb, s az ajtón kilépő maturandusok egyre pesszimistábbak. Az Eminescu diákjai nem szokták elbukni az érettségit s az orrukat lógatók most sem ettől félnek, hanem a jegyek nagysága izgatja őket – már csak büszkeségből is.

„Te, én tudtam. Matekből érettségiztem, de nem stresszelem magam, mert 6–osnál nagyobb jegyet biztos nem kapok, egyetemre pedig a jogra megyek, ott felvételi van, nincs miért izgulnom.” – magyarázza az egyik fiú, miközben egy diáklány épp félrehúzódik a tételeket kivesézők csoportjától és sietve távozik, mert mint mondja: őket hallgatva az az érzése, hogy mindent, de mindet elrontott és rosszul írt meg.

bac 2016 satu mare

A pirosba öltözött hölgy lánya még mindig bent van – osztálytársnői már mind kijöttek. „Az utolsó három között bent maradt még” – mondja egyikük. „Óóó, pedig mondtam neki, hogy csak az utolsó három között ne maradjon!” – sóhajt fel a nő. Kínkeservesen eltelik még 10 perc, delet harangoznak s végre–valahára megjelenik az annyira várt leánygyermek is – nyugodt, magabiztos, tudta a tételeket, de alaposan leellenőrizte önmagát, nem sietett ki a teremből. Az alkotmányok és a kommunizmus nem okozott nagy fejtörést neki.

bac 2016 satu mare

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!