Plantația de zmeură de la Tarna Mare cu care un tânăr speră să dea lovitura

HomeReportaje

Plantația de zmeură de la Tarna Mare cu care un tânăr speră să dea lovitura

Florin Danco a înființat o plantație de zmeură pe 16 arii, fiind în primul său an în care experimentează agricultura. Dorește să crească suprafața cul

Locul din Turț unde miresele devin și mai frumoase. Salonul Mary HairStylist are oferte speciale în această vară
Podul Decebal intră în reabilitare. Se va circula doar pe două benzi
Cum a ajutat un jandarm un tânăr de 24 de ani din Satu Mare
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Florin Danco a înființat o plantație de zmeură pe 16 arii, fiind în primul său an în care experimentează agricultura. Dorește să crească suprafața cultivată, iar producția să o direcționeze către cofetării în special, dar nu exclude pe viitor nici ideea unei linii de prelucrare.

plantatie zmeura plantatie zmeura

Românii au început în ultimii ani să descopere spiritul antreprenorial din ei, în principal când vine vorba de tineri, care nu se tem să piardă sau să muncească peste program pentru a obține succesul. Primii dintre ei s-au făcut remarcați în mediul rural, dar nu a durat mult ca și la țară să apară primii mici oameni de afaceri, dar care promit multe pe viitor.

Florin Danco este un tânăr de 27 de ani, consilier personal al primarului din comuna Tarna Mare, o localitate din nordul județului Satu Mare, la granița cu Ucraina, aflată la o distanță de aproximativ 70 de km de municipiul reședință de județ Satu Mare.  Tânărul nu s-a mulțumit niciodată numai cu postul de la primărie, în primul rând pentru că știa că poate mai mult și în al doilea rând că timpul liber trebuia să îl umple cu ceva.

plantatie zmeura plantatie zmeura plantatie zmeura

 

„Mereu mi-am dorit să fac ceva mai mult, să construiesc ceva, să al meu, să fac bani. Mereu căutam să lucrez ceva după orele de muncă.”, povestește Florin.

Pentru că în comuna sa posibilitățile de afaceri nu sunt chiar foarte vaste, iar salariul de angajat al primăriei nu asigură chiar cea mai bună resursă de a pune bani mulți deoparte în termen scurt, pentru a porni o afacere, Florin a luat-o încetul cu încetul, în limita posibilităților, axându-se pe ceea ce avea pe lângă casă.

„Am aplicat pentru un proiect cu 1500 de euro pe an pentru agricultură. Am pus o plantație de zmeură pe o suprafață de 16 arii. Am luat terenul în arendă de la părinți, am scris proiectul, am achiziționat zmeura, am platat-o, am aranjat-o, am tuns-o, am pregătit totul să fie așa cum trebuie pentru  o astfel de cultură și ca să le placă celor care vor veni în control pentru a vedea cum am investit banii, pentru a putea sa mi ramburseze.”, povestește Florin despre cum a pornit afacerea.

Butașii de zmeură i-a cumpărat cu acte, să poată fi eligibil și deja prima producție a apărut. Aceasta nu este foarte mare, fiind primul an, dar e suficientă cât să îl motiveze să continue munca pe care a început-o și să nu se dea bătut. Din prima zmeură prima dată a mâncat el, ca un semn am reușitei,dar i-a rămas suficientă și pentru a vinde.

florin danco - zmeura

„Vreo șase kilograme de zmeură am vândut de la prima culegere. E 20 de lei kilogramulla poartăși este foarte căutată. Deja m-au căutat persoane din zona asta care au cofetării și care au zis că se oferă să îmi cumpere toată producția pe care o voi avea, atât anul acesta cât și în viitor. Acum am avut puțin, că a fost primul an, o să mai strâng câteva kilograme, dar din anul trei va fi deja mai multă și se va simți și financiar”, povestește Florin despre prima sa interacțiune cu comerțul.

Dat fiind faptul că munca saeste apreciată și căuta atât de timpuriu de când a intrat în domeniu, Florin are de gând să se extindă, să mai ia în arendă pământ, de pe la părinți și neamuri, pentru a face plantația sa de zmeură una mare de tot, încât să poată satisface o cât mai bună parte a cererii de pe piață.

Deocamdată nu se gândește să renunțe la locul de muncă de la primărie, pentru căeste principala sa sursă de venit, dar dacă afacerea sa va crește atât de mult încât să nu se mai poată împărț între cele două locuri, este dispus să renunțe la postul de consilier al primarului pentru a se dedica exclusiv zmeurei.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!