Povestea tânărului din Satu Mare care şi-a dezvoltat la Londra un business în IT: „Veneam de la muncă şi lucram în continuare ca să fiu cel mai bun”

HomeReportaje

Povestea tânărului din Satu Mare care şi-a dezvoltat la Londra un business în IT: „Veneam de la muncă şi lucram în continuare ca să fiu cel mai bun”

Fost student de elită la Cluj, cu un început de viaţă care părea să fie promiţător, Bogdan a ales să plece la Londra şi păşească pe un drum profesiona

O șoferiță vinovată de producerea unui accident a fugit, dar s-a „predat” câteva ore mai târziu, când a ajuns la Urgențe
În Satu Mare se plătesc unele dintre cele mai mari despăgubiri RCA din România
Biciclist neatent și grăbit, luat pe capotă de un șofer. Totul s-a petrecut pe trecerea de pietoni
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Fost student de elită la Cluj, cu un început de viaţă care părea să fie promiţător, Bogdan a ales să plece la Londra şi păşească pe un drum profesional total diferit faţă de cel pe care abia păşise  în ţară. Calea nu a fost deloc una uşoară, tânărul alegând să studieze, mai mult pe cont propriu, şi să lucreze, atât pentru o companie şi, apoi, ca freelancer, în domeniul IT. Bogdan spune, însă, că satisfacţia muncii, dar şi cea financiară sunt foarte mari, chiar dacă a începe totul de la zero în Anglia implică şi multe greutăţi.

UPDATE – la un an dupa ce a revenit in Romania

“Știam că totul va fi mai greu aici și că provocarile vor fi pe măsură. Am încercat totuși să nu mai las ideea diasporei să mă încerce. Este mare tentația când ști că aici faci intr-o luna cat acolo intr-o saptamana. Si nu sume mici. Totusi, am pus in balanta familia, sanatatea, oamenii, posibilitatile de dezvoltare care ti le ofera o tara a Romania, unde, mai ales in IT, totul este inca incert ca intr-o nebuloasa. Sa nu ne amagim cu firmele de IT de la Cluj de exemplu, care au centre de testare enorme si care nu produc un plus de valoare, dar sa nu le luam nici meritele celor care fac acest lucru. Am primit oferte sa plec la Cluj sau Bucuresti unde sa ma dezvolt mai accelerat. Nu cred ca este pentru mine acest mediu de oras mare, eu vreau liniste in primul rand apoi bani, cariera si celelalte. Totusi, lucrez cu firme din Baia Mare, Zalau si Oradea, Londra, Luton si Brighton din Anglia. Imi place Romania si nu vreau sa mai plec de aici, mai ales ca este o sete de IT din partea patronilor care inteleg tot mai mult ca fara IT in afacerea ta este ca si cum ai lucra acum 25 de ani.”

„Am studiat jurnalismul în România, la Cluj. Am fost un student bun, cu multe burse şi deplasări în străinătate, plătite de facultate prin diferite programe europene. Am terminat excelent facultatea. Am revenit, apoi, în Satu Mare, acasă, unde m-am angajat în presă. A fost fără succes, pentru că nu puteam să mă adaptez la un anume program de lucru şi nu mă împăcam cu gândul să, în fiecare zi, trebuie să merg la un serviciu unde mă întâlnesc cu un şef care, pe lângă că e fie morocănos, fie miştocar, îmi şi zice ce şi cum să scriu. Dacă ăsta e rolul şefului, eu nici nu o să fiu vreodataă şef, nici nu o să accept unul vreodată”, ne povesteşte Bogdan despre prima lui experienţă în muncă.

Interacţiunea cu lumea presei a durat, însă, doar trei luni, până când tânărul a ales să ia calea Londrei, pentru a munci. Acolo a descoperit că poate să-şi fructifice pasiune pentru domeniul IT, iar la început a făcut acest lucru în paralel cu joburi care i-au permis să se întreţină. „La început, gândul meu a fost să plec în Anglia şi să lucrez orice, doar să fac bani. Mai întâi, am lucrat la o brutărie, unde nu mi-a plăcut, dar aveam nevoie de banii pe care îi câştigam acolo. Asta până într-o zi, când am văzut un anunţ într-un ziar românesc din Londra, în care se preciza că se căutau oameni care să lucreze pentru o companie pe partea de suport tehnic”, povesteşte tânărul.

„Lucram în continuare ca să fiu cel mai bun dintre ei”

A trimis imediat CV-ul şi, surpriză: în două ore a fost sunat de firma respectivă, oferindu-i-se jobul. „Am inceput chiar din ziua aceea să lucrez la întreţinerea unei platforme online. În primele trei luni, am lucrat mai mult pe mărunţiş, pentru că, deşi ştiam domeniul, studiind mult acasă, mai aveam încă lucruri noi de învăţat. În afară de faptul că aveam şansa să mă familiarizez cu domeniul, îmi puteam face o reputaţie, aveam posibilitatea să cunosc această lume a IT-ului”. Bogdan mai povesteşte că, pentru a reuşi în noua lui meserie, îşi făcuse un program de studiu şi de muncă aproape foarte strict chiar şi după ce ieşea de la serviciu.

Veneam acasă de la muncă şi lucram în continuare ca să devin mai bun, să fiu cel mai bun dintre ei. Am stat câteva luni la acea firmă, care s-a închis. Am rămas în Londra şi m-am angajat la o companie care producea decoruri, unde primise postul de designer. Într-o zi, mi-am spus că nu mai vreau să lucrez pentru nimeni, oricâtă nevoie aş avea de bani, aşa că, după aproape un an la acest job, am demisionat. Asta chiar dacă avusesem ocazia să realizez decoruri pentru locuinţele unor persoane celebre, precum jucători de la Arsenal, Chelsea Londra şi cântăreţi renumiţi de aici”, mai spune Bogdan.

Visul lui rămăsese, însă, să muncească în domeniul IT, care îl atrăgea cel mai mult. După noua demisie, a pornit din nou totul de zero, de data asta cu o altă experienţă, mai bogată, în muncă. Şi-a făcut un site de prezentare, a încercat, la început, să realizeze divere aplicaţii pentru telefoanele mobile, însă fără prea mult succes. Deşi avea tot mai puţini bani, nu s-a dat bătut. Primele lui proiecte în domeniul programării au fost minore, dar, din recomandare în recomandare, afacerea lui Bogdan a crescut de la o lună la alta.

Se câştigă decent din IT, asta depinde şi de tine la ce nivel ai ajuns şi cum ţi-ai făcut treaba. Există şi luni slabe, când trebuie să mă mulţumesc cu câteva sute de lire, dar sunt şi perioade foarte bune, când ajung la câteva mii de lire sterline din contractele pe care le am. Acest lucru, pentru început, este bun. Am prieteni, cu mai multă experienţă în domeniu, cu mai multe conexiuni, care câştiga şi câte 40.000 de de euro pe lună foarte simplu. Eu nu am ajuns chiar la nivelul acela, deocamdată”, mai spune tânărul, care susţine că în domeniul pe care l-a ales se poate evolua doar dacă investeşti permanent în afacerea ta, dar şi învăţând în fiecare zi tot ce apare nou.

Bogdan mărturiseşte că printre proiectele sale ca independent este şi o aplicaţie pentru telefoane mobile şi tablete, un joc de cultură generală care aduna iniţial circa şase-şapte clienţi lunar. Tânărul este bucuros că, după ce a preluat acest proiect, a reuşit să crească spectaculos numărul de aplicanţi, până la 3.000 pe zi. În afară de asta, Bogdan mai are comenzi pentru a realiza diverse platforme online. După patru ani de experienţă la Londra, visul lui Bogdan este ca, într-o zi, să revină acasă şi să dezvolte alături de alte persoane o afacere în domeniul IT, precum cea pe care a început-o acum în Anglia.

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!