Tehnologia unică din România care îţi permite să ai propria statuetă „MiniMe 3D”, acum la Satu Mare

HomeReportaje

Tehnologia unică din România care îţi permite să ai propria statuetă „MiniMe 3D”, acum la Satu Mare

Mihaela Ţolescu este managerul firmei 3D MiniMe, o firmă care produce statuete 3D printr-o tehnică încă puţin cunoscută la nivel european, fotogrametr

Două grupări puse pe scandal s-au războit în centrul comunei Valea Vinului. Poliția i-a „împrăștiat”
Preşcolarii de la Grădiniţa nr. 5 din Satu Mare i-au colindat pe jandarmi
Băieții de bronz ai Sătmarului. Judoka de la CSM au obținut noi medalii
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Mihaela Ţolescu este managerul firmei 3D MiniMe, o firmă care produce statuete 3D printr-o tehnică încă puţin cunoscută la nivel european, fotogrametria. Aceasta a văzut conceptul în Germania în timpul unei vacanţe cu familia şi a fost atât de impresionată de ceea ce a însemnat fotogrametria şi statuetele 3D cu ea şi familia ei, încât a decis să fie ea cea care deschide calea acestei tehnologii în Europa Centrală şi de Est.

„Am văzut acest concept în Germania în timpul unui concediu cu familia şi mi-a placut foarte mult. A fost ceva extraordinar să pot să îmi fac o statuetă cu mine şi cu familia mea, o statuetă care copiază extraordinar de bine trăsăturile fiecăruia, pe care să o am acasă şi care să îmi amintească de mine într-o anumită perioadă din viaţă, aşa că am ales să aduc această tehnologie şi în România pentru că sunt sigură că există mulţi doritori. Oamenii doresc să imortalizeze momente importante din viaţa lor, poate cererea în căsătorie, poate sarcina sau o ipostază cu copilul nou născut în braţe, pe care să o aibă apoi în casă şi care să îi aducă mereu aminte de acele momente. E mai mult decât o fotografie, aici totul e 3D, vezi forme, vezi expresii faciale. ”povesteşte Mihaela Ţolescu managerul 3D MiniMe.

Pentru a pune în funcţiune afacerea, Mihaela Ţolescu a renunţat la jobul de director în domeniul bancar la care ar fi trebuit să se întoarcă după terminarea concediului de maternitate. Aceasta a decis că această afacere îi va permită să petreacă mai mult timp cu copilul ei şi îi va oferi mai multă libertate decât vechiul job, aşa că nu a stat prea mult pe gânduri şi a achiziţionat tot ceea ce este necesar pentru a crea aparatele care, pas cu pas, duc la realizarea statuetei 3D prin tehnica fotogrametriei. Şi investiţia nu a fost una de ignorat, costul total de pornire a acestei afaceri fiind peste 100.000 de euro.

Aparatul care creează imaginea pentru statuetă foloseşte 100 de camere foto – foto: Adrian Caraba

„Este un echipament fotogrametric. Este un dispozitiv de scanare, o tehnologie nouă pentru noi, în România nu se mai foloseşte decât la nivel industrial, nu pentru asemenea utilizări. 100 de camere foto surprind imagini exact pe coordonatele corpului, din toate unghiurile şi din toată părţile, ca să creeze pe urma imaginea în 3D. Aceste imagini, fotograme, printr-un soft de grafică se compilează şi se creează imaginea digitală în 3D. Necesită multă prelucrare şi multe ore de muncă. După aceea acestea sunt imprimante la o imprimantă hi-tech, o imprimantă 3D. Aceasta foloseşte pulbere, se aşează un strat de pulbere, după care urmează printarea,  se aşează strat cu strat, statueta fiind creată din pulbere şi adeziv care lipeşte pulberea strat cu strat, în secţiune transversală. E o imprimantă foaret inteligentă şi avansată, ştie exact câtă culoare, cât material trebuie să pună pe fiecare milimetru din statuetă” , declară managerul Mihaela Ţolescu

După ce este realizată statueta, aceasta se suflă cu un aparat a elimina surplusul de pulbere şi i se fac mici finisaje, ca mai apoi să fie tratată cu o soluţie care să întărească culorile. Imprimanta este atât de performantă încât reproduce tot ceea ce se surprinde în fotografii, chiar şi cel mai mic cercel sau un tatuaj. Cei care doresc să îşi realizeze o statuetă cu ei dintr-un anumit moment al vieţii pot alege diferite dimeniuni, de la 10 până la 35 de centimetrii, cu cât mai mare statueta, cu atât mai vizibile detaliile corpului şi expresia facală.

Statuetele au între 10 cm şi 35 de cm –  foto: Adrian Caraba

„Ca dimensiuni statuetele pot fi de 10, 15, 20, 25, 30, 35, din 5 în 5 centimetri, aşa vom merge pe dimensiune şi preţurile vor fi de la 450 pentru o persoană până la 3900, două persoane, care sunt cele mai uzuale, de la 855 până la 6750 la maxim 35 de centimetri. Pentru o mămică cu un copil deja avem alt preţ. ” afirmă Mihaela Ţolescu

Materialul din care se realizează statuetele este un compozit ultra performant, un amestec de ceramica cu ghips şi cu alte substanţe. Este casabil, la fel de sensibil ca şi un pahar, nefiind o jucărie pentru un copil, mai degrabă trebuit tratat ca un bibelou.

Pe viitor Mihaela Ţolescu afirmă că are de gând să extindă afacerea, prima dată prin achiziţionarea unei aparaturi mobile care să poată fi plimbată la doritori, acolo unde vor fi mai multe cereri, iar mai apoi prin vânzarea de francize şi în alte oraşe din România.

IMG_0346 IMG_0351 IMG_0360 IMG_0363 IMG_0367 IMG_0371 IMG_0379 IMG_0381

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!