Peste 60 de femei din comunitățile de rromi din județ au acceptat să își pună sterilete

HomeReportaje

Peste 60 de femei din comunitățile de rromi din județ au acceptat să își pună sterilete

În urmă cu aproximativ jumătate de an Crucea Roșie, cu sprijinul financiar cât să îi încurajeze, de la Consiliul Județean, au pornit un proiect prin c

Curajul de a deschide drumuri! Cum a ajuns o sătmăreancă să predea limba norvegiană după ce a întâlnit o necunoscută pe holurile facultății
UNIC în Satu Mare! Distracție și educație pentru copii, pe perioada verii, la Wonder Kids After School
Unde stai în Cluj? De ce?
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

În urmă cu aproximativ jumătate de an Crucea Roșie, cu sprijinul financiar cât să îi încurajeze, de la Consiliul Județean, au pornit un proiect prin care se urmărea reducerea ratei de mortalitate din rândul femeilor din comunitățile de rromi. În ultimii ani s-au identificat un număr mare de femei care suferă de cancer în urma chiuretajelor repetate pe care acestea le fac. După al treilea chiuretaj riscul de cancer este de 70%, iar netratat, acesta duce la moarte.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunităților de rromi, acestora li s-a transmis care sunt riscurile la care femeile sunt supuse în urma chiuretajelor repetate pe care le fac și cât de mare este riscul ca acestea să moară. Se pare că mesajul transmis atunci a ajuns în comunitățilelor și a avut un impact puternic, amplificat și de implicarea asistenților și al asistenților sociali din comunitățile respective. Așa se face că aproximativ 60 de femei din comunitățile de rromi au acceptat să se înscrie în programul „Școala Mamelor”, iar mai apoi să își monteze un sterilet care să o scutească de viitoare chiuretaje în caz de sarcini nedorite.

„Avem asistente din județ care numa ne sună: Vezi că îți trimit atâtea femei la cursuri și să își pună sterilet. La Căuaș de exemplu ne-am dus noi acolo să le ținem cursul la femei. Ne-au pregătit la primărie o sală, ne așteptau femeile acolo. 30 de femei am avut de acolo. Foarte implicați au fost cei de acolo. Și la Micula e aceeași poveste. Sunt și alții care nu sunt așa de implicați și am auzit că nu vreau să dea rețete pentru Papanicolau, dar o să verific informațiile astea”,a afirmat Rodica Borlan, directoarea Crucii Roșii.

Instalarea de sterilete este o muncă de voluntariat din partea lor precum care implică și anumite costuri, pentru că sumele de la Consiliul Județean sunt insuficiente. Până la sfârșitul anului alte 40 de femei vor beneficia de sterilet gratuit, deși acesta nu este ieftin.

„Numai o consultație costă 50 de lei. Dacă mai calculăm și cel mai ieftin sterilet care e măcar 300 de lei, sunt niște costuri. Banii de la Consiliul Județean au fost buni, dar nu ne ajung. Dacă s-ar face un proiect mai de amploare, că doritoare sunt între femei”, afirmă Daniela Dumitraș, referent Crucea Roșie.

Cei de la Crucea Roșie se arată încântate de deschiderea pe care o au femeile din comunitățile de rromi, dar și bărbații, despre care se știe că în aceste comunități au un cuvânt extrem de important de zis, chiar și atunci când vine vorba de soarta partenerei de viață.

„Se pare că bărbații au înțeles. Este o chestiune de viață și de moarte, ei sunt de fapt ce care aleg dacă își lasă nevasta să vină să își pună sterilet după ce au trei, patru copii sau dacă o lasă să se îmbolnăvească și să moară. Le-am explicat că la cancer e nevoie de bani, de mulți bani pentru tratament sau altfel se ajunge la moarte.”, explică Rodica Borlan.

„Am avut o pacientă la noi care avea acasă 9 copii și mai făcuse încă 10 chiuretaje. Când i-am zis că după al treilea chiuretaj șansele de cancer sunt de 70% și că a ea e o minune că încă nu a pățit nimic a mers acasă la bărbat și i-a zis că nu vrea să moară și s-a întors și a acceptat să îi punem sterilet”, povestește afirmă Daniela Dumitraș, referent Crucea Roșie

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!