Casele construite din 4.000 de sticle de plastic umplute cu nisip. Cum a pornit proiectul de la Tarna Mare

HomeReportaje

Casele construite din 4.000 de sticle de plastic umplute cu nisip. Cum a pornit proiectul de la Tarna Mare

Vara nu înseamnă doar mare, soare, plajă şi piscină, mai ales când vine vorba de cei mici. Tot mai mulţi părinţi îşi îndreaptă atenţia către tabere ed

Se aglomerează circulația pe strada Martirilor Deportați. Microbuzele vor avea stații acolo
Centrul de transfuzii de la Spitalul Județean nu este autorizat. Se caută un nou spațiu pentru el
Primarul Kereskenyi Gabor bate birourile de la București pentru pod și Hotelul Sport
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Vara nu înseamnă doar mare, soare, plajă şi piscină, mai ales când vine vorba de cei mici. Tot mai mulţi părinţi îşi îndreaptă atenţia către tabere educaţionale pentru vacanţa de vară a copiilor lor, dovadă fiind şi succesul pe care îl are tabăra ecologică de la Tarna Mare, din judeţul Satu Mare.

Complexul ecologic de la Tarna Mare este un proiect pe fonduri europene transfrontaliere. A avut ca principal realizator Biserica Reformată, care a colaborat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cu un partener din Ungaria.

Elisabeta Bekesyi , directorarea Agenţiei pentru Mediu din Satu Mare, explică: „Ideea a fost de a avea un loc unde să putem pune în practică conceptul de complex ecologic pe care l-am creionat iniţial în fosta baie comunală din Satu Mare, unde am putut desfăşura doar activităţi teoretice. Oportunitatea de a crea acest complex a apărut în momentul în care preotul Ilonczai a venit la mine şi mi-a zis că Parohia Reformată a primit prin retrocedare mai multe terenuri, printre care şi cel de la Tarna Mare, şi nu ştia ce să facă cu el. Am mers, am văzut locul şi am venit cu ideea de a face o tabără ecologică pe fonduri transfrontaliere, împreună cu partea maghiară. Proiectul a valorat în total cam 750.000 de euro“.

4.000 de peturi umplute cu nisip

Primul pas din proiect a fost împădurirea cu ajutorul voluntarilor şi al elevilor a unei porţiuni de 20 de arii din terenul care aparţine complexului, astfel încât să se creeze atât un spaţiu propice dezvoltării faunei specifice zonei, cât şi un loc de promenadă pentru cei mici, unde să se poată relaxa, dar şi să înveţe să fie prieteni cu natura şi să o înţeleagă. Al doilea pas a fost construcţia căsuţelor din peturi umplute cu nisip. Un obiectiv deloc dificil, dar de durată, care a necesitat zeci de ore de muncă pentru umplerea celor câteva mii de peturi reciclate.

627x0

„Tinerii care s-au implicat de-a lungul anilor în diferite proiecte de reciclare a deşeurilor se tot întrebau ce se întâmplă cu ceea ce colectează ei, aşa că le-am lansat provocarea de a strânge 4.000 de peturi de aceeaşi dimensiune şi, după ce le-am adunat, i-am dus într-o tabără la o balastieră. Acolo am umplut peturile cu nisip, iar apoi le-am transportat la Tarna Mare şi din ele s-a construit prima cabană“, povesteşte Elisabeta Bekesyi.

În prezent, complexul are cinci cabane cu peste 75 de locuri de cazare, mare parte dintre ele fiind însă în incinta bisericii din Tarna Mare, care a fost reconstruită şi modernizată.

„Cel mai des se ocupă aceste camere din biserică, mai ales dacă sunt copiii mai mici, de clasa a treia sau a patra. Lor le e frică să doarmă afară, în cabane, că se aud greierii şi tot felul de zgomote. Aici, în biserică, le e mai comod, că au baia lângă camere, nu trebuie să iasă afară ca să ajungă la clădirea unde e baia. Cei mai mari, de la clasa a şasea, a şaptea, preferă, însă, să stea acolo, în cabane, să fie mai liberi“, explică doamna Erzsike, administratoarea complexului, cea care se asigură ca totul să fie în cele mai bune condiţii pentru a primi turiştii.

627x0 (1)

Complexului nu îi lipseşte nimic din confortul cu care orice orăşean e obişnuit, doar că totul se petrece în natură. Bucătăria şi băile complexului sunt dotate ca orice casă sau hotel de trei stele, turiştii având posibilitatea să-şi gătească, să-şi aducă bucătar cu ei sau să comande la catering, iar
apa caldă este asigurată printr-un sistem de panouri solare.

O atracţie unică: hotelul de insecte

Cel mai important aspect al taberei este însă cel educaţional. Elevii care ajung aici învaţă o serie de lucruri legate de reciclarea deşeurilor şi despre natură. În cabanele din peturi, mesele, fotoliile, dulapurile pentru reviste şi ceasurile sunt realizate din materiale reciclabile, mai precis din carton presat. Copiii au, de asemenea, ocazia să vadă în mediul lor o mulţime de insecte, ţinute într-o zonă special amenajată denumită „hotel de insecte“, şi să afle mai multe despre ele şi despre rolul lor, iar mica baltă din curtea complexului le oferă posibilitatea să se relaxeze, deocamdată fără permisiunea de a pescui. Aici se doreşte plantarea de specii de plante specifice bălţilor, pentru a atrage păsările, care mai apoi să fie studiate de participanţii la tabere.

200 de elevi într-un an

Tabăra ecologică se bucură de o mare căutare din partea elevilor din judeţul Satu Mare. În primul an de funcţionare, peste 200 de copii i-au trecut pragul şi au petrecut o săptămână de vacanţă în acel colţ de natură. Printre activităţile desfăşurate aici se numără cursuri de ecologie, activităţi din sfera ecologică, precum împletitul de nuiele, şi seminarii religioase, în funcţie de cerinţele profesorilor însoţitori. De asemenea, centrul a beneficiat prin proiect de achiziţia a zece biciclete cu care cei din tabără se pot plimba.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!