Caz de eroism ținut ascuns la Colegiul Eminescu. Vlad Vîlcu și-a salvat colegul de la moarte

HomeReportaje

Caz de eroism ținut ascuns la Colegiul Eminescu. Vlad Vîlcu și-a salvat colegul de la moarte

Vlad Vîlcu, un proaspăt absolvent de clasa XII-a este eroul școlii lui, după ce în luna martie a salvat viața unui coleg care a făcut stop respirator

Să ajutăm un suflet! Cristi Frizeru are nevoie de sprijinul sătmărenilor pentru o nouă viață
Apel la un gram de ajutor și bunăvoință. Să facem mai ușoare sărbătorile celei mai bătrâne femei din județ
ÎMPREUNĂ AM REUȘIT!!! Transplantul de ficat al lui Cristi Frizeru a reușit
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Vlad Vîlcu, un proaspăt absolvent de clasa XII-a este eroul școlii lui, după ce în luna martie a salvat viața unui coleg care a făcut stop respirator în timpul orei. Băiatul a intervenit mai rapid decât asistenta și doctorița școlii iar intervenția lui a fost vitală.

 

 

Amintirile din timpul anilor de liceu sunt în marea lor majoritate hazlii, făcându-te să te distrezi de fiecare dată când le rememorezi cu colegii de clasă. În cazul lui Vlad Vâlcu, un proaspăt absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare, printre aceste amintiri se va strecura în anii care urmează și o alta, una mult mai puternică și de impact. Vlad Vîlcu își va aminti mereu data de 22 martie, și nu prin prisma atentatelor de la Bruxelles ci pentru că a fost ziua în care a salvat pentru prima dată o viață, pe cea a colegului său de clasă.

Vlad Vîlcu este un tânăr ca oricare altul, cu pasiuni, planuri și prieteni. Informatica este cea mai mare dragoste a lui, de când a descoperit calculatoarele și utilitatea lor fiind de nedezlipit de acestea. Totuși s-a găsit o activitate care să îl scoată din casă și să îl facă să uite de calculator și tot ce înseamnă el. În urmă cu patru ani de zile Vlad a descoperit Crucea Roșie și voluntariatul și de atunci au fost puține săptămânile în care a lipsit de la sediu și se pot numără pe degetele de la o mână evenimentele la care nu a fost prezent. A ajuns la Crucea Roșie prin cadrul unui prieten, care l-a făcut suficient de curios încât să exploreze această lume, iar odată cunoscută, nu s-a mai putut despărți de ea.

„Mi-a plăcut din prima la Crucea Roșie, mi-a plăcut atmosfera veselă de acolo, faptul că mereu erau informații noi și interesante. Mi-a plăcut și faptul că ceea ce învățam noi acolo putea salva vieți dar nu credeam eu atunci că voi ajunge să salvez o viață. Nu am lipsit de la Crucea Roșie prea mult, doar acum când m-am pregătit pentru bac și admitere la facultate, în rest am mers de 2-3 ori pe săptămână”, povestește Vlad Vîlcu.

11072448_1059285810753395_6805097572616205993_n

„M-a cuprins o adrenalină incredibilă, dar am făcut tot ce am învățaț”

 

Mulți dintre cei care sunt voluntari la Crucea Roșie și învață toate tehnicile de prim ajutor nu au ocazia să le aplice în viața reală,manechinul fiind singurul mod în care pun în practică toate informațiile teoretice acumulate despre cum se salvează un om în diferite ipostaze.

Experința lui Vlad a fost să fie una diferită, multele ore de apăsat pe manechin pentru masaj cardiac fiind extrem de utile atunci când a venit vorba să salveze viața unui coleg de clasă.

„Era a doua oră. În timpul orei am auzit așa un zgomot, după aia mi-a povestit colegul lui de bancă cum s-a ridicat și a înțepenit și a intrat în convulsii și a căzut jos. În cădere s-a lovit și la cap și toată lumea a început să se agite. Am știut eu ce să fac, i-am dat pe toți la o parte și m-am dus și mi-am făcut eu treaba mea. Până am ajuns la el mi-am dat seama ce se întâmplă și ce trebuie să fac. Partea interesantă a problemei este că nu se întâmplă atât de des să intre în stop cardio respirator după ce face o convulsie de genul. Cazurile astea sunt rare. El a intrat prima dată în convulsie, și-a dat ochii peste cap și pe urma nu s-a mai mișcat deloc. Atunci am știut că are stop cardiac că nu avea nici puls nu avea nici respirație și am început să îi fac manevra. ”, își amintește Vlad Vîlcu, cuprins din nou de un fior. Acesta povestește că în acele momente l-a cuprins o adrenalină de nedrescris și a acționat fără să se mai gândească la nimic, subconștientul lui punând în aplicare tot ce știa deja despre primul ajutor în astfel de cazuri.

Vlad a fost cel care a păstrat totul sub control și în clasă, dând sarcini fiecărui coleg ce să facă. Pe unii i-a pus să sune la ambulanță, pe alții să meargă după personalul medical al liceului iar pe restul i-a scos afară pentru a nu crea presiune pe el.

„Eu am fost cea pe care m-a trimis după asistenta medicală. Ne-am speriat rău când am văzut ce se întâmplă. Am mers repede să chemăm doctorița și asistenta. Nu s-au grăbit, dar le-am grăbit noi”, afirmă o colegă de-a lui Vlad, martoră la tot evenimentul.

 

Experiența lui a fost vitală

 

„Pe când au venit doamnele, asistenta și doctorița deja era stabilizat și în afara pericolului. Doctorița când a venit a vrut să vadă dacă are contact pupilar, dacă vede lumina, dar în situații de genul sari un pic peste pașii ăștia, că e mai important să îi salvezi viața decât să respecți un anumit protocol. Asistenta nu a știut să facă masaj cardiac, în sine manevra nu a știut să o execute corect.  Doamna doctor mi-a zis mie să îi fac respirațiile gură la gură, ea fiind doctor și eu doar un elev. În plus nici nu aveai voie să îi faci respirație gură la gură pentru că era posibilitatea să fie înecat cu propria limbă”, povestește Vlad experiența imediată după ce colegul său a fost în afara pericolului.

13319838_1052247821528769_8411119912744699177_n

Echipajul de salvare a sosit rapid la fața locului, în aproximativ 5 minute, după cum afirmă Vlad și colegii lui. Aceștia au recunoscut profesionalismul cu care a intervenit băiatul, afirmând că ceea ce a făcut el a fost vital pentru colegul său.

„M-a sunat a doua zi, era chiar după atentatele de la Bruxelles, să îmi spună foarte entuziasmat ce a făcut și cum a reușit să salveze el o viață, câtă adrenalină a simțit și cum încă se gândește la asta. M-am bucurat tare mult pentru el că a avut parte de o asemenea experiență”, povestește Rodica Borlan, directoarea de la Crucea Roșie.

 

Cursuri de prim ajutor pentru fiecare profesor

 

Vlad Vîlcu consideră că primul ajutor este vital indiferent de situație și ar dori ca tot mai multe persoane să facă aceste cursuri. Vede de bun augur obligativitatea cursurilor de prim ajutor pentru cadrele didactice, pentru că acestea sunt primele care pot interveni în astfel de situații, fiind persoane care activează adesea în locuri cu aglomerări de persoane. De aceeași părere este și U.P, colegul lui Vlad, pe carel-a salvat în intervenția din clasă.

„În opinia mea, cred că ar trebui să fie introdusă lecția de prim ajutor ca lecție predată în școală, este de o necesitate prioritară ca fiecare copil să știe să facă masaj cardiac în caz deurgență. Sunt norocos că l-am avut la momentul potrivit pe Vîlcu în clasă, el asumându-și rolul de medic deurgență”, afirmă celpe care Vlad l-a salvat. Acesta îi este recunoscător colegului său că a intervenit fără rețineri și i-a salvat viața.

Deși a salvat o viață, Vlad nu va continua în acest domeniu activitatea viitoare. El s-a înscris la facultățile de Drept și de Informatică din Cluj, fiind admis la ambele dintre ele, dar alegând în final dreptul.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!