Peste porcină continuă să fie o amenințare în nordul României

HomeActualitate

Peste porcină continuă să fie o amenințare în nordul României

De mai bine de două luni de zile Direcțiile Sanitar Veterinare de pe granița de nord a României se află în alertă după ce în Ucraina a fost identifica

Un nou transport de carne de porc confiscat în Vama Halmeu
S-au ridicat restricțiile impuse de prezența focarului de pestă porcină africană din zona Balta Blondă
Târgurile rămân închise din cauze Pestei Porcine Africane
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

De mai bine de două luni de zile Direcțiile Sanitar Veterinare de pe granița de nord a României se află în alertă după ce în Ucraina a fost identificat un focat de pestă porcină africană, la mai puțin de 30 de km de Botoșani. Autoritățile române au intrat în alertă și au luat măsuri imediate pentru a preveni apariția pestei și pe teritoriul țării noastre, deși acest lucru este greu de ținut sub control.

Peste porcină africană este o boală a suinelor care se caracterizează prin febră la animale și scăderea lor în greutate, având și o rată de mortalitate care nu trebuie neglijată. Cel mai mare pericol al acestei boli în constituie însă impactul economic pe care îl poate avea asupra României. UN focar de pestă porcină apărut în România însemnând sistarea tuturor exporturilor de suine din România către restul Uniunii Europene si suspendarea relațiilor comerciale o perioadă bună pe această latură.

Toate instituțiile care au cel mai mic rol în prevenirea intrării în țară a acestei boli sunt în alert maximă, de la primării, la prefecturi și direcții sanitar veterinare, medici veterinari și vânători. Cel mai mare dușman al tuturor este însă porcul mistreț, cel care poartă peste graniță boala și care nupoate fi controlat.

„Orice suspiciune, orice caz, se raportează obligații la Direcția Sanitar Veterinară, având un număr unic, având un număr de urgență, oricând, la orice oră. Restricțiile noastre înseamnă circulația porcului blocată, nu intră nimic în țară. Pe interior, dacă sunt suspiciuni, automat luăm măsurile care se impun. Târgurile sunt închise pentru vânzarea suinelor. Peste este periculoasă pentru restricțiile economice care apar”, explică Nicolae Dumuța, director DSVSA Satu Mare.

Alerta este menținută de mai bine de 2 luni de zile iar oprirea ei nu pare să fie prea curând, dat fiind faptul că nu depinde de autoritățile române să elimine pericolul, acestea putând doar să îl prevină pe teritoriul țării.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!