Cât de subtili sunt „oamenii Domnului” când vine vorba de manipulare în cazul LIDL

HomeActualitate

Cât de subtili sunt „oamenii Domnului” când vine vorba de manipulare în cazul LIDL

Nu sună bine manipulare? Haideți să îi spunem persuasiune, că la urma urmei e același lucru, contează doar cât de curat sau necurat e scopul tău. Și n

LIDL deschide magazinul de pe strada Careiului joi. Se anunță reduceri generoase
Crucea de la „Crinul” trebuie mutată pentru că încurcă constructorii sensului giratoriu. Va fi pusă în mijlocul sensului?
Binele învinge mereu? LIDL se construiește cu spatele la Biserică. Preoții au renunțat la opoziție
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Nu sună bine manipulare? Haideți să îi spunem persuasiune, că la urma urmei e același lucru, contează doar cât de curat sau necurat e scopul tău. Și necuratul își bagă mai nou coada peste tot.  Cazul Preoți VS LIDL ( a se citi preoți=oameni=popi=muritori în sutană și nu Biserica drept instituție, căci în ziua de azi ce se întâmplă în jurul unora nu mai are treabă cu divinitatea ci cu interesele lumești) e departe de a se fi terminat. Cel mai probabil nu va pleca nici LIDL, că ar fi proști să lase un spațiu atât de bun, dar ar fi mai proști să se lase supuși de presiunile unor oameni mânați probabil de unele interese, atâta timp cât respectălegile țării și reglementările locale. Nu discutăm în acest material ce îi nemulțumește și ce nu pe preoți față de LIDL, poziționare, spate – față – lateral, că la urma urmei dacă respectă regimul de înălțime din zonă LIDL poate să își „tragă” un zid spre biserică mai înalt decât construcția magazinului și gata, e pe terenul lui, respectă normele de urbanism, e liber să decidă. Și dacă un investitor ar fi dori să facă un bloc pe acel teren? Cât de mult se obtura Biserica?

În acest material e vorba de cât tact au unii când vine vorba de a persuada lumea. Reprezentanții lăcașului de cult au organizat astăzi, 2 august, o conferință de presă. E dreptul lor și bine au făcut, oricine e liber să facă acest lucru, e mai omenesc decât să trimită jurnaliștilor mesaje în privat pe facebook, iar când primesc răspuns să nu mai reacționeze. Doar că acea conferință de presă s-a transformat în conferință publică, căci în toată ziua de rugăciune a fețelor bisericești, s-a găsit libere 10 minute tocmai înainte de Paraclisul Maicii Domnului, când lumea se adună în număr mare la Biserică, ba mai mult pe pagina de facebook a Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” lumea fiind chemată să participe la această conferință de presă. Acest lucru se poate interpreta ca o metodă subtilă de a pune presiune pe reprezentanții mass-media, căci în mijlocul unei mulțimi sensibile și ușor de pornit spre revoltă, îți vine mai greu să pui întrebări incomode. Exemplu l-am avut la ședinșa de consiliu loca, unde super-enoriața a scos rapid icoana și a început să dea replici și ar fi făcut-o mai vocal dacă Marcela Papici nu ar fi oprit-o. Deci, un grup de oameni ostili presei chiar pun o presiune psihologică pe cei care ar trebui să pună cele mai indiscrete întrebări pentru a stoarce toate informațiile de la cei vizați. Și s-a văzut pe înregistrările colegilor cât de rapid s-au imflamat credincioșii.

În al doilea rând, construcția mesajului protopopului Socolan a fost una mai mult decât bine gândită. Nu am participat la conferință tocmai pentru a nu fi supus presiunii din partea populație și pentru a putea rămâne să disec totul la rece. Mesajul a fost atent construit. Începutul a cuprins nemulțumirea „ spatele magazinului spre Biserică”, la urma urmei o aberație, spațiul ar fi normal să se împrejmuiască și fiecare să își vadă de terenul său, proprietate privată. Vezi cazul din Micro 17, Biserica și Centrul Comercial au limite delimitate. Discursul s-a încheiat cu partea frumoasa, cea cu „mâna întinsă” și cedarea de teren, căci e dovedit științific că omului ce îi spui ultima dată, îi rămâne în minte. Deci o faptă bună, mărinimie.  Suuuubtiiil.

Apoi e și mesajul părintelui Gorgan, însărcinat să citească un comunicat de presă, care poate nici nu îl reprezintă în totală măsură. O frază face diferența, cea în care se pune presiune pe populație, se cere luarea deciziei de către ei, dar nu oricum, ci cu răspundere pentru generația următoare. Adică să simtă omul o presiune pe bune, să simtă că are mai mult decât responsabilitatea lui. „ajutați de puterea lui Dumnezeu să putem găsi o soluție, care să fie apreciată pe viitor și de copiii noștri”, dădea citire preotul Gorgan. Frica și nu dragostea de Dumnezeu a fost indusă subtil prin această replică.

Și a mai fost o parte, la fel de subtilă ca restul, acea comparație care atâta tot că nu a folosit cuvântul „ca” dar a fost extreme de puternică. S-a invocate PUZ-ul din 2008, făcut de un alt investitor, care a fost dat exemplu, căci a fost mai prieten cu Biserica, asta pentru a se reliefa faptul că acest investitor nu e prieten cu Biserica pentru că nu acceptă condițiile Ei.

În condițiile în care trăim într-un stat democratic, în care nimeni nu e mai presus de lege, iar legea este una și pentru cei cu sutană și pentru cei fără, și pentru vegetarieni și pentru carnivori, și pentru cei păcătoși și pentru cei sfinți, atâta timp cât legea permite construcția unei clădiri pe acel teren privat, de ce se găsesc unii să ceară realizarea unui abuz?

Acest material nu este unul împotriva Bisericii sau a religiei creștin ortodoxe, acest material nu este o reclamă mascată și nici plătit, ci doar o analiză a unei situații reale. Și știți ce este mai interesant? Nici unul dintre preoți nu a încercat să se dezică de acel oarecare control pe care îl au asupra consilierilor locali și faptul că votul unora a fost cu dedicație pentru ei, ci doar au încercat să distragă atenția de la consilierii locali și decizia lor, pentru că aceștia ar fi atacați individual chiar și de către creștin ortodoxi, dar Biserica nu ar îndrăzni să o atace.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!