Protest lipsit de vlagă al fermierilor sătmăreni. Trecătorii din centru s-au bucurat de laptele primit

HomeReportaje

Protest lipsit de vlagă al fermierilor sătmăreni. Trecătorii din centru s-au bucurat de laptele primit

Fermierii din județul Satu Mare nu au reușit să se strângă în număr prea mare la protestul organizat pentru a-și exprima nemulțumirea față de întârzie

Concursul pentru posturile vacante din APIA a fost suspendat, după 2 săptămâni. Nu a câștigat cine trebuie?
OPINIE!!! Concursurile de la APIA văzute altfel – subiecte vândute și oameni înșelați
OPINIE!!! Concursul de la APIA, anulat pentru neamuri de ministru? Coincidență sau românism?
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Fermierii din județul Satu Mare nu au reușit să se strângă în număr prea mare la protestul organizat pentru a-și exprima nemulțumirea față de întârzierea plății subvențiilor. 50 de persoane și trei tractoarea au străbătut drumul de la APIA la Prefectură, la final împărțind gratuit lapte populației.

 

 

Fermierilor din județul Satu Mare le-a ajuns cuțitul la os și și-au pierdut răbdarea în așteptarea plății subvențiilor de la APIA pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară. În acest an subvențiile au întîrziat aproximativ cinci luni, iar acum puțin timp când au început să intre în plată se mișcă greoi, astfel încât lumea așteaptă mult pentru a-și vedea banii în cont. Pentru unii dintre ei banii de la APIA sunt singurul mod în care trăiesc din agricultură, activitatea în sine ducându-i de multe ori în pierdere.

Fermierii sătmăreni au anunțat pentru vineri, cinci august, un protest de amploare în centrul orașului, aprobarea de la Jandarmerie fiind cerută pentru 200 de persoana. La ora începerii protestului au fost mai puțin de 30 de persoane iar până la punctul final al protestului s-au adunat aproximativ 50 de persoane.

Oamenii s-au prezentat la protest dotați cu fluiere și pancarte pe care le-au folosit cât s-a putut de mult. Lozincile au început să apară greu, pentru că nici unul din cei prezenți nu s-a grăbit să își asume rolul de lider iar acest lucru a dus și la o nesincronizare a revendicărilor celor din mulțime.

IMG_1661 IMG_1665

„Nu suntem mulțumiți de întârziere plății subvențiilor de la APIA. Am așteptat mai mult cu aproape 5 luni decât anul trecut și acuma când au început să se plătească de la București de aici ne tot amână și nu sunt competenți să le dea”, a explicat unul dintre fermieri.

„Își bat joc de noi domnule, nu ne ajută deloc, ai mult ne încurcă. Producem lapte și am ajuns să îl vindem pe nimică. Ăștia dela guvernare își trădează țara, că e plin de lapte în magazinele străine care nu a văzut nici un gram de lapte adevărat și nouă ni-l plătește cu mai puțin de un leu când ni-l cumpără”, a vociferat un alt crescător de vaci.

Aceștia au fost și cei mai numeroși din mulțimea nemulțumiților, celelalte ramuri zootehnice nefiind reprezentate. Din fața sediului APIA mulțimea s-a deplasat în urma tractoarelor și flancați de jandarmi către Instituția Prefectului, pentru a cere socoteală reprezentanților guvernului. Pe tot parcursul drumului lor circulația s-a realizat cu greutate, fiind nevoie de cei de la poliția rutieră în permanență alături de grup.

Pe drum scandările fermierilor au fost anoste, aceștia începând să scandeze mai puternic odată ajunși pe platoul din centrul municipiului. „Vacă nu se hrănește cu promisiuni”, „Mincinoșii”, „Unde-s banii?”, au fost unele dintre scandările pe care fermierii le-au folosit timid pe drum.

„TVA-ul a scăzut de la 24%la 9%, dar acest lucru nu se vede la prețul pe raft al produselor din lapte sau din carne. Acesta este rezultatul unei economii bolnave de care dumneavostră, cei care sunteți aici, reprezentanții guvernului în teritoriu, sunteți vinovați. În mod normal într-o economie sănătoasă scăzând prețul materiei prime trebuia să scadă și prețul produsului finit.”, a afirmat unul din cei prezenți, folosind o portavoce.

„Din păcate situația în care suntem este destul de critică. Situației lipsei subvențiilor este cu atât mai gravă cu cât prețul laptelui a ajuns la un nivel derizoriu. Dacă până în 2007-2008 prețul lapteului a avut tot impul un trend ascendent, de atuncia fost un  grafic în dinți de fierăstrău. Nivelul la care am ajuns acum e la un preț pe care îl avea cândva prin 2006”, explică un alt crescător de animale.

IMG_1702 IMG_1698

Un reprezentant al Instituției Prefectului a oprit discursul omului și i-a invitat pe câțiva reprezentanșiai fermierilor la o discuție în biroul prefectului, unde îi aștepta și directorul APIA.

La câțiva metri depărtare de mulțime, un producător împărțea lapte gratuit trecătorilor, asigurându-le și recipientele.

„Am luat de aici pentru că sunt sigură că e mai bun decât cel din magazin. Asta e mai natural, se vede că e mai gras”, a afirmat o doamnă.

 

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!