El este pompierul sătmărean care a urcat peste 500 de etaje din pasiune pentru munca pe care o face

HomeReportaje

El este pompierul sătmărean care a urcat peste 500 de etaje din pasiune pentru munca pe care o face

Plutonierul Demian Marian este unul dintre cei mai pregătiți sportivi pompieri pe care îi are România. Pe lângă plăcerea de a salva vieți, pompierul î

Director nou la Direcția de Sănătate Publică
Performanță greu de atins, realizată de două femei din Satu Mare. De 5 ani nu a mai reușit nimeni
E sexy și stie asta! Un careian i-a „întors” inima Loredanei la Vocea României
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Plutonierul Demian Marian este unul dintre cei mai pregătiți sportivi pompieri pe care îi are România. Pe lângă plăcerea de a salva vieți, pompierul încadrat la ISU „Someș” Satu Mare a mai descoperit o plăcere la locul de muncă, aceea de a participa la concursurile profesionale. Pompierii din România se întrec an de an pentru a afla care dintre ei este cel mai bun în cele patru probe, iar plutonierul major Demian este unul dintre ei.

Este încadrat la pompieri de opt ani de zile și de atunci nu a ratat nici un concurs profesional, ajungând aproape de fiecare dată în faza finală a acestora. Până la venirea sa în unitate faza națională nu era prea accesibilă pompierilor sătmăreni, dar determinarea plutonierului a tras toată echipa spre peerformanță, reușind încă din primul an calificarea la fazele finale. Fost sportiv de performanță în tinerețe, Demian Marian a găsit în concursurile profesionale îmbinarea utilului cu plăcutul, lucru pe care puțini îl descoperă. Acesta continuă să facă sport prin antrenamentul pentru concursuri, iar acesta îi aduce un plus când vine vorba de intervențiile din timpul programului de muncă. Proba sa preferată unde puțină lume îl poate întrece este proba de „Scări”, fie că este vorba de urcatul scărilor la fereastră, specifică la concursurile profesionale, fie că este vorba de urcatul scărilor normale, în cadrul concursurilor de Ziua Pompierilor.

Plutonierul major Demian Marian - centru

Plutonierul major Demian Marian – centru

„Când mă duc la intervenții de exemplu, obosesc mult mai greu. Obosesc colegii mei, dar eu nu, având o pregătire mai bună. Antrenamentele pentru scări, ce au loc pe 13 septembrie, mi-au folosit de multe ori. Când a fost să merg la mașină să iau niște materiale și să merg înapoi la ceva etaj și liftul nu mergea sau era folosit de altcineva.”, declară plutonierul major.

Pentru a putea fi în formă acesta se antrenează constant. Programul său de antrenament este continuu, un antrenament de bază care este suplimentat în perioada concursurilor cu antrenamente specifice pentru probele la care participă. La sfârșitul lunii august va participa la concursurile profesionale la proba de individual, unde va încerca să scoată cel mai bun timp la probele de „Scări” și ” 100 metri obstacole”, astfel încât să aibă o clasare cât mai bună. Face asta zi de zi și acest lucru l-a făcut să fie în cei mai buni 20 de pompieri din România.

IMG_6336

„Fac pregătire generală și înainte de fiecare concurs fac pregătire specifică. Cu o lună, două înainte de concurs fac pregătire specifică. În funcție de cum am timp, cum e vremea afară sau dacă nu se poate, mă folosesc de suplimente nutritive. Acum mă duc iar la concursuri profesionite, mă duc acum la sfârșitul lunii, la faza națională și după la 13 septebrie, o sa fie iarăși scări, până la etajul 10. După ce termin cu concursul acesta, o să mă pregătesc de următorul. Eu îmbin utilul cu placutul, că mă ajută și în rest. Când am participat prima dată la proba de „Scară de fereastră”, am scos timpul de 19 secunde. Acum am devenit mai bun, anul acesta mi-a stabilit noul record, de 16,3 secunde. Cel mai bun timp îl are un coleg din Călărași, a scos 15,3 secunde. Am mult de muncit să bat secunda care este între noi”, afirmă Demian Marian.

În decursul celor 8 ani de când ură scări fie pentru a salva vieți, fie pentru concursuri fie pentru pregătire, plutonierul sătmărean a urcat peste 500 de etaje, considerând că este modest acest număr.

IMG_6338

„În 8 ani de zile am urcat mult, nu vreau să exagerez, dar cred că am făcut 500 de etaje. La un singur antrenament urci până la etajul patru de trei- patru ori. Gândește-te că faci asta zilnic la antrenamente și în rest faci urcări până la etajul 1-2. Și restul probelor mă atrag, dar asta mi-a plăcut cel mai mult. E singura care solicită toate cele patru calități: viteză, forță, îndemânare și rezistență. Proba asta le combină pe absolut toate.”, declară plutonierul. Pe regiunea de nord vest nu prea este cine să îi stea în cale la viteza pe urcare pe scări iar performanțele colegilor din restul țării îl ambiționează să devină și mai bun. Între pompieri circulă mitul urcătorului pe scară pe care colegii nu reușesc să îl asigure din cauza vitezei cu care acesta mută scara și trece la următorul nivel. Plutonierul Demian nu știe un caz real de acest gen, fiind mereu mult prea concentrat la ce are el de făcut și nu la ce face adversarul său în timpul probei.

„Nu vezi advesarul când ești pe scară, pur și simplu te duci cât de repede poți. Sunt momente când poți dar atunci înseamnă că ți-ai pierdut concentrarea și nu îți faci treaba cum trebuie. Reușesc să fiu cu mintea goală, să nu mă las dus de val. Acolo nu te gândești la nimic, ești cu mintea goală, te gândești doar la tine și la ce ai de făcut și să îți iasă toate mișcările calumea. Așa e la toate concursurile”, a declarat plutonierul major Demian Marian.

Pe perioada antrenamentelor finale, plutonierul era ajutat de către comanda unității să se poată concentra pe pregătire, având și condițiile optime în acest fel, în măsura posibilităților inspectoratului. Pompierul sportiv este mândria unității, motiv pentru care ori de câte ori are nevoie, este sprijinit pentru a putea face mândrii pompierii din Satu Mare.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!