Jucăriile ecologice de lemn produse la Satu Mare, preferatele nemților. Cine le produce

HomeReportaje

Jucăriile ecologice de lemn produse la Satu Mare, preferatele nemților. Cine le produce

Dacă pentru unii părinți jucăriile celor mici sunt o bătaie de cap, atât când vine vorba de cumpărat, dar și când vine vorba de strâns, reparat sau în

Un renumit brand sătmărean, pe podium în finala Eurovizion 2017
Woco PSC Rom: următorii pași pentru un viitor plin de succes
O firmă sătmăreană mobilează cele mai frumoase case din Germania. Nemții adoră produsele lor
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Dacă pentru unii părinți jucăriile celor mici sunt o bătaie de cap, atât când vine vorba de cumpărat, dar și când vine vorba de strâns, reparat sau înlocuit, pentru familia Amik din județul Satu Mare jucăriile au fost mereu o plăcere. Una care a creat o sursă de venit pentru întreaga familie și care a reprezentat activitatea principală a membrilor familiei în ultimii 20 de ani, fiind o afacere care s-a transmis de la o generație la alta, fiind în prezent condusă de Zoltan Amik. Tatăl său, Gavril Amik  a fost cel care a pus bazele afacerii într-o casă cu patru camere, ca acum suprafața utilă de producție să depășească 1600 de metrii pătrați.

„Firma a fost înființată în 1996 din pasiunea unui om de a crea jucării prin care copiii să se apropie de natură, de produse naturale, și le oferă un mediu mai sigur decât jucăriile clasice. Eu eram mereu pe lângă tatăl, eram sub aripa lui tata, ne lua cu el să meșterim câte ceva. Aveam jucării de lemn, ce-i drept mai rudimentare decât ce producem noi astăzi, dar acela a fost un preludiu.  Tata a fost inginer mecanic, constructor de mașini, dar ulterior s-a transferat la lemn. I-a plăcut tare mult să facă niște produse de lemn și așa în `96 a început el să construiască primele trenulețe și cuburi de construcții, urmând ca în 1997 să exporte primul căluț balansoar. La început a participat mult la târguri ca și vizitator și acolo și-a făcut prieteni, iar mai apoi ei au devenit clienți, pe unii dintre ei deservindu-i chiar și în ziua de astăzi, de 20 de ani. ”, își amintește Zoltan Amik primele sale interacțiuni cu afacerea pe care astăzi o conduce.

IMG_1932

Gama de jucării s-a extins de la an la an în funcție de cerințele pieței și de preferințele celor mici. Jucăriile de lemn au fost rapid adoptate în magazinele din străinătate, astfel încât afacerea a crescut în ritm susținut, dat fiind și faptul că produsul a plecat mereu cu garanție din fabrică, dar până în prezent nici un client nu s-a folosit de acest drept, ca urmare a lipsei de defecte a produselor. Odată cu afacerea a crescut și numărul de angajați, de multe ori, în prezent, numărul mare de comenzi reprezentând muncă suplimentară pentru angajați.

 

„Gama e relativ vastă, începând de la simple cuburi de construcții, până la trenulețe, volane, jocuri cu bile, camioane, balasnsoare, cărucioare de păpuși pentru copii, chituri de bucătărie pentru copii, frigidere, aragaje. Cele mai cerute produse din gama jucării sunt jocurile cu bile și cărucioarele pentru păpuși. Pe lângă acestea se mai produce și mobilier pentru grădinițe.

Tata a început singur și deja la sfârșitul primului a avut patru angajați. Numărul de angajați fluctuează în funcție de sezon. În sezonul de jucării avem foarte multe comenzi și avem nevoie de mai mult personal. Sezonul de jucării începe din august până în decembrie, perioadă în care lucrăm cu aproximativ 60 de oameni.”, afirmă Zoltan Amik.

IMG_1938 IMG_1930

În prezent la firma Amik se produc jucării de lemn și mobilier pentru grădinițe, ambele game de produse reprezentând aproximativ jumătate din activitatea firmei și cam tot atâta din veniturile firmei, dat fiind faptul că mobilierul pentru grădinițe rămâne în mare parte în țară. Aceasta a realizat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 1090080 lei.

Gama de jucării produse de firma Amzik iau în proporție de 99% drumul străinătății. Jucăriile sunt exportate în Europa de vest, acolo unde este o altă cultură pentru acest gen de obiecte, străinii apreciindu-le mai mult decât românii. Nemții sunt cei mai mari amatori de astfel de jucării, iar ca clienți secundari se evidențiază francezii.

„Cea mai mare parte a producție de jucării merge în Germania, aproximativ 65% din tot ceea ce producem. În rest exportăm în mai multe țări, cele debază fiind Germania, Austria, Olanda, Anglia, Franța și mai avem colaborări cu Federația Rusă și Ucraina, care s-au mai redus în ultima perioadă. La Români nu prinde aproximativ deloc jucăria de lemn. Comenzi avem, dar doar direct de la persoane fizice care văd un cărucior sau un scăunel, dar nu vorbim de vânzare de masă. Vindem prin câteva magazine de jucării și prin magazinul online www.mobman.ro. Magazine proprii nu avem, am făcut o analiză și nu e rentabil să ținem propriile magazine. În România participăm la un singur târg anual de mobilă, cel din septembrie, de la București, în rest participăm la cele din străinătate, mai bine cotate. Încercăm să participăm la târgurile care sunt în mijlocul clienților noștri. ”, explică managerul firmei.

IMG_1922

Jucăriile produse în județul Satu Mare intră într-o gamă de jucării de nivel superior, o mare parte din procesul de fabricare fiind manual. Acest lucru le dă și o tentă de produse unicate. Produsele sunt ecologice, în primul rând e vorba de material, fag de obicei. Iar mai apoi e vorba de vopseluri ecologice, pe bază de apă, care să nu reprezinte un pericol pentru copii, mai ales atunci când cei mici au tendința de a le băga în gură.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!