Firma din Satu Mare care a îmbrăcat în ultimii ani peste 2000 de elevi în uniformă școlară

HomeReportaje

Firma din Satu Mare care a îmbrăcat în ultimii ani peste 2000 de elevi în uniformă școlară

Dispărute o bună perioadă de pe scena românească pentru că erau considerate o practică comunistă, uniformele școlare încep să prindă tot mai mult tere

IT-istul care a lăsat Londra pentru Satu Mare, la un an de la revenire: „Îmi place România și nu vreau să mai plec de aici”
Podul Decebal nu va fi finalizat până la începerea școlii. Se anunță calvar în trafic
În Satu Mare se asfaltează la -3 grade „chiar dacă se duce dracului” . La primăvara va începe marea asfaltare
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Dispărute o bună perioadă de pe scena românească pentru că erau considerate o practică comunistă, uniformele școlare încep să prindă tot mai mult teren în rândul liceenilor români, dar și a celor mai mici. Părinții, principalii factori de decizie în acest sens, sunt tot mai deschiși față de ideea uniformelor școlare atâta timp cât copiii lor au ultimul cuvânt de spus despre modul în care acestea să arate.

Firma Spencer din Satu Mare produce uniforme școlare pentru peste 20 de unități de învățământ din Sălaj, Maramureș și Bihor. Managerul firmei, Ciprian Crăciun afirmă că purtarea de uniforme școlare este un trend în creștere în nord vestul României, vânzările lui în acest domeniu crescând natural, din inerție, cu 10 -15 procente.

„Se simte un trend ascendent, o dorință sau mai mult o acceptare a părinților și a elevilor de a avea uniforme școlare. Am început acum trei ani de zile, cu doar câteva școli, prima fiind Colegiul Național Silvania din Zalău. De atunci au crescut comenzile de la an la an și nu pentru că le-a impus cineva ci pentru că i-au văzut pe unii pe stradă cât de frumoși erau în uniforme și atunci și-au dorit și alții. În acești am am ajuns să producem uniforme școlare în peste 20 de școli, ca medie e vorba de undeva la peste 2000-2500 de elevi.”, afirmă Ciprian Crăciun, managerul firmei Spencer.

Un factor important în implementarea uniformelor școlare la licee în principal a fost comunicarea cu elevii și explicarea necesității identității vizuale. Elevii și părinții au abandonat ideea că uniformele ar fi o practică din comunism și au avut tendința să privească purtarea uniformei ca un trend, privind spre universitățile de prestigiu din străinătate, cele mai frecvent folosite modele fiind Hardvard și Oxford. Totodată permisivitatea școlilor de a lăsa elevii să aducă ajustări de personalitate uniformelor a avutun cuvânt important de spus.

„Nu mai privește lumea uniformele ca ceva comunist, le privește ca pe ceva la modă, cum sunt studenții de la Hardvard sau Oxford. Nici uniformele nu mai sunt după vechile modele care ne oripilau pe noi în tinerețe, ci sunt făcute așa cum le cer elevii. Noi comandăm o țesătură rezistentă, specială pentru uniformele pe care le producem, dar ei aleg cum să arate în final uniforma. Avem comenzi pentru sacouri cambrate cu coate sau în doi nasturi sau cămăși slim. Elevii se uită prin reviste demodă, văd ce le place, vin la noi, discutăm cam cum să arate. Școala vine cu cerințe doar de identitate vizuală, cum ar fi emblema și anumite elemente pe guler sau manșete”, explică Ciprian Crăciun

„A fost nevoie de o campanie de comunicare cu părinții de doi ani de zile până au înțeles necesitatea introducerii uniformei, căreia noi nici nu îi spunem uniformă, ci ținută școlară, pentru că are cu totul un alt impact. Este o chestiune de identitate, de diferențiere. Noi suntem și un colegiu de elită și oarecum ținuța școalară e mai ușor acceptată,venind la pachet cu beneficiul de a fi la liceul nostru”, afirmă Vasile Bulgărean, directorul Colegiului Național Silvania din Zalău.

Ca și afacere, producerea de uniforme școlare are potențial pe termen lung, Ciprian Crăciun estimând că în următorii ani toate școlile vor adopta uniforma școalară. Cea mai mare problemă a firmelor care le produc este însă termenul scurt în care acest domeniu este activ, de la începutul lui septembrie până la sfârșitul lunii octombrie trebuind să aibă loc tot procesul de producție.

14172013_335346896811410_1606312941_n

„Timpul efectiv în care avem de muncă pe acest domeniu este foarte scurt, două, maxim trei luni pe an și pe urmă s-a terminat. Dacă am produce tot anul, ar fi altceva, dar uniforme se comandă doar o perioadă scurtă. Acum ne-am învățat și producem din timp anumite piese comune, cum sunt de exemplu vestele, care le poartă și băieții și fetele și pantalonii pentru bărbați, ca în perioada de vârf să putem produce mai mult din celelalte. Ținem stocuri de sute de milioane de la un sezon la altul”, afirmă Ciprian Crăciun.

O uniformă școlară are minim două piese, respectiv  o vestă și la alegere o cămasă sau un sacou, dar sunt unități de învățământ care recomandă minim trei piese pentru elevi, completându-se cu pantalonii. În cazul fetelor numărul de piese poate să crească la cinci, ținuta completă fiind compusă din vestă, sacou, pantaloni, fustă și sarafan. O astfel de ținută poate fi purtată fără probleme cel puțin doi ani de zile. Ca și costuri, acestea fluctuează în funcție de cerințe, dar părinții consideră că fac o economie cu introducerea uniformelor școlare.

„Dacă vorbim de o ținută masculină de trei piese, sacou, pantaloni și vestă, discutăm undeva la 200 de lei.La fete dacă mai adăugăm sarafan și fustă, cam cu 150 de lei mai scump. Eu le ofer beneficiul că dacă li se rup peste an anumite piese le pot cumpăra din magazine la prețul la care le-am produs uniforma. De asemenea la înțelegere cu anumite școli, facem prețuri speciale acolo unde sunt mai mulți frați la aceeași școală sau unde sunt cazuri sociale grave.”, explică Ciprian Crăciun

14182347_335346370144796_1555511139_n

„Ca și costuri este acceptabil. Adică prețul unei ținute este unul mediu, bani care nu mi-ar fi ajuns pentru haine pe tot parcursul a doi sau trei ani de liceu. 300 de lei o ținută e un preț bun, îi mai cumpăr doar cămași și nu e problema în fiecare zi cu ce merge îmbrăcată la ore”, explică mama unei eleve de la Colegiul Emanuel Gojdu din Oradea.

„Dacă ar fi să îi întrebăm pe cei care se îmbracă de la Armani ar zice că sunt ieftine și nu sunt de calitate. Dacă e să ținem cont de părerea celor cu anumită situație socială, pot fi considerate scumpe și bune. Eu zic că e ceva mediu ca și costuri și avem elevi care au terminat în vară clasa a XII-a și le-au purtat din clasa a IX-a fără probleme, deci sunt rezistente și de calitate”, afirmă Vasile Bulgărean, directorul Colegiului Național Silvania.

Odată cu cererea tot mai mare de uniforme școlare se diversifică și oferta acestora, pe lângă uniformele din țesătură clasică, rezistentă la frecare și purtare repetată au apărut și alte materiale, cum ar fi cele care imită blugul sau altele elastice, dar care scad din eleganța ținutei școlare.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!