Ce spun maghiarii din Satu Mare despre referendumul cu privire la cotele de imigranți din Ungaria

HomeReportaje

Ce spun maghiarii din Satu Mare despre referendumul cu privire la cotele de imigranți din Ungaria

În județul Satu Mare exista aproximativ 50.000 de cetățeni maghiari cu drept de vot, care sunt așteptați la urne în 2 octombrie pentru a-și spune păre

PNL susține Guvernul Cioloș: zero-Corupție, zero-Minciuni, zero-Populism
Liberalii și-au depus candidaturile la BEJ. Își doresc să trimită la București un senator și doi deputați
Alegerile de sâmbătă din Satu Mare – când oamenii au mai multe în comun, sunt mai conștiincioși și merg la urne
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

În județul Satu Mare exista aproximativ 50.000 de cetățeni maghiari cu drept de vot, care sunt așteptați la urne în 2 octombrie pentru a-și spune părerea cu privire la cotele de imigranți pe care să le accepte Ungaria. Aceștia nu par prea interesați de subiect și puțini vor fi cei care vor vota.

 

În data de 2 octombrie, maghiarii din Ungaria dar  și din afara granițelor sunt așteptați la urne de Guvernul de la Budapesta pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la imigranți, întrebarea la care aceștia vor avea de răspuns prin alegerea opțiunii „DA” sau „NU”, fiind „Doriți să permiteți Uniunii Europene să mandateze reinstalarea cetățenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?”. Județul Satu Mare este unul dintre județele în care numărul de persoane care dețin cetățenia maghiară, fie născuți în Ungaria și apoi mutați, fie persoane  care au obținut pe parcursul vieții cetățenia maghiară, nu este unul de neglijat. Numărul aproximativ al acestora este de 50.000 de indivizi.

„De când facilităm noi realizarea dosarului pentru cetățenia maghiară, am realizat peste 20.000 de dosare. Cam tot atâtea spun și cei de la partidul luiTokes că au realizat. La acestea s-ar mai putea adăuga câteva persoane care au mers direct la Consulatul Maghiar din Cluj să își depună dosarul pentru cetățenie. Nu știm câte persoane din cele pentru care am făcut dosarul pentru obținerea cetățeniei au și obținut-o, dar așa,cu aproximatie,sunt cam 50.000”, afirmă Nagy Szabolcs, purtător de cuvântal UDMR Satu Mare.

Multe persoane din cele care au obținut cetățenia și care sunt acum și cetățeni maghiari nu mai sunt prezente în județul Satu Mare, aceștia fiind plecați la muncă în străinătate și nu pot fi găsiți la adresele de domiciliu. Conform sistemului de acțiune și mobilizare pentru vot, cetățenii maghiari vor fi contactați prin poștă de Consulatul Maghiar pentru a fi înștiințați de vot și pentru a le cere să se prezinte la urne. În rețeaua de mobilizare la vot din Satu Mare nu a fost implicat și UDMR, cu toate că cetățenii maghiari sunt în marea lor majoritate și etnici maghiari și fac parte din votanții UDMR.

„Noi nu am fost contactați și nu avem nici o sarcină cu privire la aceste alegeri. Nu ni s-a solicitat să facem nici un demers pentru susținerea referendumului din Ungaria.Am văzut că în Covasna UDMR s-a implicat, dar la noi nu, nici nu ne implicăm noi, nici nu ni s-a cerut nimic din Ungaria. Totul se derulează prin Consulatul Maghiar, ei sunt cei care au un sistem bine pus la punct și știu cui să trimită scrisori, noi nici nu știm cine sunt toți cetățenii maghiari din Satu Mare, pentru că după ce le facem dosarul și ei dau interviul pentru cetățenie, nu știm care o primesc și care nu”,a afirmat Nagy Szabolcs, purtătorul de cuvânt UDMR.

Până în momentul de față cetățenii maghiari nu au fost contactați pentru participarea la referendum, iar unii dintre ei nici nu iau în calcul participarea la vot.

„Nu am fost contactată încă, nu am primit nici o scrisoare să merg la vot. Nici nu voi merge și nu cred că va merge multă lume. Cei care însă vor merge, sunt sigură că vor vota cu „NU”, așa cum își dorește guvernul maghiar. Eu nu votez pentru că nu vreau să fac campania guvernului maghiar, căci tot referendumul e doar începutul campaniei electorale pentru alegerile care vor avea loc în 2018, iar partidele care sunt acum la guvernare doresc să își întărească imaginea pe treaba asta cu incitarea la ură, care nu e bună”, afirmă Babos Kriszta.

„Pe mine nu mă prea interesează tema asta, nu am votat nici la alegerile parlamentare din Ungaria. Sunt unii care vor merge la vot, dar nu mulți”, afirmă și Lakatos Stefan

La fel ca și la alegerile parlamentare din 2014, cetățenii care au și cetățenie maghiară, dar locuiesc pe teritoriul României, și nu doresc să se deplasee până în Ungaria pentru a vota, vor putea să voteze prin corespondență. Votul prin corespondență este mai mult folosit de maghiarii din Harghita și Covasna, cei din județele de pe  graniță ubișnuind să treacă în Ungaria pentru a vota la o secție de votare.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!