Sportul pe care câțiva sătmăreni încearcă să îl reînvie la Satu Mare: „Am avut echipă în anii `70”

Pentru unii sătmăreni râul Someș este un adevărat dușman, care împarte orașul în două și îi ține pe ei blocați în trafic cu zecile de minute, mai ales la orele de vârf. Mulți nu au văzut în decursul anilor în râul Someș o utilitate, cu un dar al naturii pe care nu au știut cum să îl valorifice. Pentru a atrage atenția asupra râului Someș și pentru a dovedi oamenilor că acesta este util și deloc periculos dacă raportulfață de el este unul corect, Asociația Nomad a organizat ce-a de-a doua ediție a concursului internațional de caiac canoe slalom în apele râului.
La baza podului Decebal, cei de la asociație au organizat un traseu pentru concurs, accesibil atât celor mai experimentați cât și amatorilor care au dorit să își încerce puterile în apele învolburate, fără a avea prea multă experiență.
„ Sperăm ca autoritățile să se țină de cuvânt cu privire la promisiunele care le-au făcut cu privire la râul Someș și în acest mandat să avem un Someș mai prietenos, mai apropiat de noi toți.”, a declarat subprefectul Alfater Tamas, prezent la deschiderea concursului.
„Trebuie să vedem și latura frumoasă, latura pozitivă a acestui râu și consider că avem șansa să facem lucruri frumoase aici, între cele două poduri, în ceea ce privește digul, în ceea ce privește amenajarea albiei Someșului, și de ce nu, pentru că avem și un studiu în acest sens, poate că se va putea face din acest râu unul navigabil. Acest eveniment ne arată că suntem pe un drum bun”, a afirmat și primarul Kereskenyi Gabor.
La concurs au luat parte 15 concurenți, cei mai mulți din afara județului Satu Mare, asta și pentru că în județ există doar trei practicați ai acestui sport. Aceștia speră că prin evenimente de genul acesta să atragă tinerii și copiii spre practicarea caiacului canou, acestora fiindu-le pus la dispoziție tot echipamentul necesar, astfel încât să fie un sport care să nu necesite costuri din partea lor. Câțiva tineri, dar din alte județe au fost și prezenți la eveniment, concurând.
„ Avem două categorii sub 18 ani, de amatori și legitimați și la fel și pentru cei peste 18 ani, tot amatori și legitimați. La caiac slalom în Satu Mare sunt doar eu practicant și la caiac extrem sunt încă doi. Sperăm să atragem copiii să vadă. Acum au venit copii din Ungaria și Ucraina, de 10 și 14 ani care se comportă foarte bine pe apă. Someșul pune la dispoziție toate condițiile, se pot pune porți, se pot pune balize, curentul este foarte bun pentru noi. Someșul nu este periculos, avem chiar și un copil de 5 ani de la Arad astăzi, care va concura”, a declarat Ionuț Stancovici, organizatorul evenimentului.
„Am început de câțiva ani, dar eu fac la Arad pe ape rapide. Nu mi-a fost frică deloc, de prima dată mi-a plăcut. Din câte se pare sunt și singura fată care face sportul acesta”, afirmă o adolescentă înscrisă în concurs.
Concursul a durat câteva ore, timp în care fiecare din cei 15 concurenți a străbătut traseul de pe apă, încercând să scoată un timp cât mai bun și cât mai puține penalizări. La sfârșit cu toții și-au strâns mâna și s-au bucurat că au reușit să atragă atenția asupra acestui sport, care cândva era unul de bază la Satu Mare.
Volnar Raimond, președintele Asociației Nomad a afirmat despre acest concurs următoarele:
„Suntem câțiva, un grup, un nucleu micuț care practică acest sport. Țara noastră are tradiție, din anii 70, în Satu Mare a existat echipă de slalom, dar din păcate s-a desființat. Sperăm că reușim să înviem acest sport, atât slalom pe apă curgătoare cât și caiacul clasic, pentru a putea promova puțin natura și mișcarea în aer liber”

