Locul ideal pentru minte, trup și suflet. Lecții de gimnastică pe cal, la centrul înființat de o sătmăreancă întoarsă din Germania

HomeReportaje

Locul ideal pentru minte, trup și suflet. Lecții de gimnastică pe cal, la centrul înființat de o sătmăreancă întoarsă din Germania

Viața la țară are farmecul ei, un farmec care îi poate atrage chiar și pe cei care nu au crescut nici măcar o zi în mediul rural, mai ales printre ani

Aproape 700 de animale sunt vânate anual în pădurile din județ. Care este cel mai împușcat
Povestea de succes al singurului CAP care a supraviețuit în județul Satu Mare, din comunism și până azi
Magyar Lóránd: UDMR nu susține proiectul de lege care ar permite comercializarea produselor de farmaceutică veterinară într-un mod netransparent
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Viața la țară are farmecul ei, un farmec care îi poate atrage chiar și pe cei care nu au crescut nici măcar o zi în mediul rural, mai ales printre animale. Deși mulți nu se văd trăind printre animale și nici măcar nu au pus mâna pe unele până au ajuns la maturitate, ajung să le iubească și să devină parte din stilul lor de viață.

Noemi Boer este un medic stomatolog de succes din județul Satu Mare care se înscrie perfect în tipologia descrisă mai sus. A crescut la oraș, a studiat de la 20 de ani în străinătate și tot acolo și-a întemeiat o familie, dar a decis la un moment dat să revină în țară, alături de cei dragi. Acum a trecut de 40 de ani și viața ei seamă doar din punct de vedere al profesiei de bază cu cea de acum 20 de ani, când era încă în Germania. Din orășeanca get-beget, Noemi Boer a ajuns acum să dețină alături de familia sa un centru de echitație, o mini fermă de porci din mai multe rase și alte animale. Totul este organizat în localitatea Atea, la 10 km de municipiul Satu Mare.

Partea cea mai reprezentativă a noului univers îl reprezintă echitația, mai exact voltija.

„Aici ținem la copiii mici și la începători voltija, ea fiind gimnastică pe spatele calului, este cea mai ieftină și cea mai simplă modalitate ca un copil să ajungă la cal. Dintre copiii de voltijă se vor dezvoltă călăreții noștri. De la 4 ani se poate face un antrenament de voltijă. Noi avem centrul aici din 2013 și înainte am avut un alt loc unde am ținut caii, din 2007. Fiica a umblat patru ani la călărie în Carei, unde a făcut performanță, aducând o medalie de aur de la un concurs din Ungaria și de acolo a pornit tot, cerându-i soțului să completeze medalia cu bani pentru cai. Am luat primii 3 cai din Debrecen. ”, afirmă Noemi Boer.

img_2956

Aceasta nu se ferește să recunoască faptul că ea nu călărește, această deprindere fiind pentru ea ceva străin. Cu toate acestea este arbitru internațional și participă la concursurile de profil din această postură.

Antrenamentul de voltijă este prezentat de către medicul stomatolog ca unul extrem de simplu a cărui prime trei exerciții se pot deprinde în doar 10 minute. O demonstrează copiii care urmează cursurile de voltijă și care urcă pe cal extrem de repede și impresionează prin mișcările pe care le fac în șaua calului. Grupele crescute la centrul Kentaur, așa cum este denumit centru de călăriei al doamnei, au ajuns până la campionatele europene.

„ Cu echipa respectivă am ajuns până la campionatul european. Problema este când fetele ajung la 13-14 ani și încep să se fardeze și băieții merg la bere. Revin când au 17-18 ani, dar iar pleacă la universitate și revin când au copiii lor”, afirmă Noemi Boer.

img_2948

De instruirea copiilor se ocupă fiica ei și cu una dintre primele lor sportive de voltijă, care a îndrăgit atât de mult lumea cailor, încât a revenit în acest domeniu. Pe lângă antrenamentele de voltijă la centrul Kentaur are loc și terapie pentru copiii cu diverse probleme.

„Facem si hipoterapie, dar este foarte greu, pentru că de multe ori părinții nu acceptă diagnosticul copilului și nu îi duc la centre de autism. Vin la noi, a fost când nu ne-a anunțat că are ceva copilul și doar ni l-a adus. Evoluăm foarte frumos, copilul, începe să vorbească, să umble pe scări, începe să comunice pentru că fiica mea îi „șantajează”, că dacă nu o salută nu îi urcă pe cal, totul funcționează, un sezon, maximum încă un an și pe urmă nu îi mai aduc. Ori că a ajuns copilul la un nivel la care au dorit părinții, fie că s-au plictisit, au renunțat să mai lupte părinții, nu copiii. ” afirmă medicul femeia.

img_2951

În timp, pentru a putea să facă centrul de călărie să se autosusțină financiar, pentru că altfel ar fi fost doar o enormă gaură financiară, lângă grajduri a apărut și o pensiune cu 36 de locuri de cazare și Noemi Boer nu dorește să se oprească aici.

„Anul viitor vreau să deschid o grădină zoologică, cu planșe, prezentat foarte frumos de unde provine animalul, ce folosim de la el, de ce are nevoie animalul. Unsprezece specii vreau să am la pornire în grădina zoologică, dar am zis că eu nu animalele le înconjor cu gard, ci oamenii, le fac o potecă pe unde să umble și în rest animalele să fie libere”, explică femeia.

img_2936

Deși unele animale nu le deține încă, vecinii s-au dovedit a fi săritori și au declarat că îi vor împrumuta unele animale pentru un an, pentru a putea fi prezentat în grădina zoologică. Centru de călărie are constant cel puțin o grupă de copii la voltijă și aproape zilnic alți tineri doritori să urce în șa.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!