Prima mișcare mare și inteligentă a primarului Kereskenyi. Se reduc impozitele

HomeReportaje

Prima mișcare mare și inteligentă a primarului Kereskenyi. Se reduc impozitele

După patru luni de zile în fruntea primăriei, din care două măcinate de negocieri politice și două destinate acomodării, remedierii problemelor lăsate

Primăria Satu Mare încurajează sătmărenii să își plătească impozitele online
Finanțele locale vor fi deschise și sâmbătă, că sătmărenii sa poată plăti impozitul integral pe 2018, cu reducere de 10%
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

După patru luni de zile în fruntea primăriei, din care două măcinate de negocieri politice și două destinate acomodării, remedierii problemelor lăsate de vechea conducere și alte treburi administrative de bucătărie internă, noul executiv iese la atac cu un proiect palpabil și de mare impact.

Impozitele pe clădirile nerezidențiale și cu destinație mixtă vor fi scăzute începând cu anul viitor, astfel încât cota de impozitare să nu mai fie de 1,5% ci de doar 0,7%. Anul trecut, în urma modificării codului fiscal și al nei hotărâri de consiliu local, impozitele pentru clădirile de locuit sau cu destinație mixă î care funcționează activități economice a fost mărit la valori extraordinar de mari, ceea ce a dus la nemulțumirea unui număr mare de locuitori. Această decizie a afectat în special PFA-uri, intrerinderile individuale și micile firme.

„Pentru aceste clădiri sau pentru incinte, spații bine definite din cadrul acestora,  s-a aplicat un impozit cu o cotă de 1,5% la fel ca pentru persoane juridice. Având în vedere nemulțumirile cetățenilor, noi am optat pentru o reanalizare a solicitărilor și propunem o diminuare a acestui impozit la cota de 0,7%, deci o diminuare de 54%, în comparație cu valoarea actuală. Am făcut mai multe simulări împreună cu specialiștii și aceasta este propunerea primăriei. Considerăm că acest procent este tehnic acceptabil și nu va afecta foarte mult bugetul anului 2017”, a afirmat primarul Kereskenyi Gabor.

Vorbind în cifre, comparativ cu acest an, acest proiect de hotărâre ar urma să reducă veniturile primăriei cu 1,3 milioane lei, bani pe care edilul consideră că municipiul îi poate recupera prin declararea corectă din partea sătmărenilor a destinației pe care o are imobilul.

„Vom face și inspecții fiscale pe această temă. Baza de unde pornim noi este  ceea ce ne dă Registrul Comerțului, dar putem merge pe stradă și să vedem că undeva funcționează o frizerie, dar spațiul acela să fie de fapt un spațiu de locuit, care nu a fost declarat ca spațiu unde se desfășoară activități comerciale și omul să plătească impozit pe el ca și cum ar locui acolo”, a explicat primarul.

Acesta a afirmat că această propunere a fost înaintată de consilierii UDMR și vechiului executiv, în imposibilitatea ca ei să înainteze un proiect de hotărâre pe parte de buget și taxe, dar fostul primar nu a răspuns afirmativ. În aceeași măsură primarul Kereskenyi afirmă că apreciază nu s-a luat decizia aceasta în campanie, când primea o tentă populistă.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0